Komoly kockázatot rejthet a tetoválás

2016. augusztus 04. 16:35

A tetoválás az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. Nemcsak a börtönviselt, iskolázatlan rétegek megkülönböztetett díszítése már, hanem széles rétegek körében népszerű. Ezért különösen fontos tisztában lenni a testfestés kockáztaival, melyre az mno.hu hívja fel figyelmet cikkében, melyet rövidítve közlünk.

2016. augusztus 04. 16:35

Több beszámoló utal arra, hogy a tetováláshoz használt tinta egészségi problémákat okozhat. A legjellemzőbb ezek közül az allergiás reakció és az éveken át tartó viszketegség, de felmerülhetnek súlyosabb, rákkeltő és a nemzőképességet gátló mellékhatások is – derül ki az Európai Vegyianyag-ügynökség legfrissebb kutatásából, amelynek eredményeit a közeljövőben fogja publikálni a szervezet…

– Természetesen a bőrdaganatos betegek között is van tetovált, de ha megnézzük, hány ember rohangál szerte a világon tetoválással, akkor egyértelmű összefüggést nem látunk a gyakorlatban a tetoválás és a bőrrák kialakulása között, noha egyes esetekben előfordulhat – mondta megkeresésünkre dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász-onkológus, egyetemi tanár. Közölte ugyanakkor, hogy a témának ez idáig szerény irodalma van.
 
A tetoválás allergiát kiváltó hatásai azonban ismeretesek, főként a piros és a kobaltszínű festék okozhat ilyen problémát, folyamatos gyulladásban tarthatja a bőrt – emelte ki a szakember. Hozzátette, a folyamatos bőrgyulladás fennállása viszont kiindulópontja lehet egy daganat kialakulásának. De a henna is erős allergén, és a bőrön keresztül fel tud szívódni bizonyos mértékben – fűzte hozzá.
 
Csak később derül ki, hogy valóban rákot okoz-e
 
Azzal kapcsolatban, hogy a mostanában egyre elterjedtebb kínai festékek okozhatnak-e rákot, Wikonkál Norbert úgy fogalmazott, ha ma kezdünk el tetoválni egy daganatkeltő festékkel, lehet, hogy csak tíz-tizenöt év múlva látunk kialakult daganatokat. Akiket most látunk tetoválva, és mondjuk tíz éve csináltatták, ott adott esetben a tetováló más festéket használt, mint manapság – vélekedett.
 
A tetoválás viszont bizonyos esetekben alkalmas arra, hogy próbára tegye az orvost. „A bőrdaganatok eltávolítása után meg szoktuk nézni, hogy a tumor tovaterjedt-e nyirokcsomó felé. Ilyenkor mindig kiveszünk egy nyirokcsomót, hogy azt megvizsgáljuk, ám ha valakinek tetoválása van, előfordul, hogy a abban fekete pigmentet találunk. Ez akár bajt is jelezhet, mert ha az pigmentsejt, akkor az áttétre utal – ez esetben a beteg élete komoly veszélyben van. Ha viszont csak a tetoválásból származó festékről van szó, akkor semmi baj nincs" – fejtette ki a szakember. Hozzátette, egy festékszemcse akár több tíz centire is eljuthat a tetoválás helyétől. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kartól akár hónaljig, illetve annak nyirokcsomójáig is elvándorolhat.
 
Összességében mi, bőrgyógyászok óva intünk mindenkit a tetoválástól, mert a hatásai abszolút megjósolhatatlanok” – hívta fel a figyelmet Wikonkál Norbert.
 
Nem vizsgálják be a festékeket
 
Kerestük az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ), hogy megtudjuk, hazánkban ellenőrzik-e a használatban lévő festékek összetételét, minőségét, esetleges egészségkárosító hatásait. Válaszukban azt írták, hogy a tetoválófestékek a jelen jogi környezetben szabadon forgalmazható terméknek minősülnek, ezért előzetes bevizsgálásuk nem szükséges. „Amennyiben a hatósági ellenőrzések során kifogásolható termék kerül a hatóság látókörébe, illetve amennyiben az európai uniós gyorsriasztási rendszeren keresztül hazánk egészségi szempontból kifogásolható termékről kap értesítést, az illetékes hatóságok megteszik a szükséges intézkedéseket azért, hogy a kifogásolt termékek a vásárlókhoz ne jussanak el” – írja az ÁNTSZ.
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!