Szivaccsal pótolnák az eltávolított csigolyát

2016. március 19. 07:06

A daganatos betegségben szenvedők számára az első diagnózis után a legriasztóbb és nem is ritka kórképek egyike, ha csontáttéte alakul ki. Ez sokszor újabb műtétet, gyakran eltávolított gerinccsigolyát jelent, amit valamilyen módon az orvosok igyekeznek pótolni. A gyartastrend.hu oldalán Zamaróczy Ádám most egy olyan új fejlesztésről számolt be, melynek segítségével az eddigi implantátumokat egy új, alkalmazkodóképesebb és olcsóbb anyaggal válthatják ki.

2016. március 19. 07:06

A Mayo Clinic kutatói létrehoztak egy szivacsos anyagot, amellyel az eltávolított rákos csigolyát helyettesíteni lehet.

 
Az orvosok olyan matériát igyekeztek előállítani, amelyet a sebészek viszonylag non-invazív módon ültethetnek a szervezetbe. Elvárás volt tehát, hogy tömör legyen, ám egyidejűleg elég rugalmas is ahhoz, hogy teljesen kitöltse a hiányzó csigolya helyét. Fontos szempont volt, hogy a titánrudaknál olcsóbb legyen, ezek ugyanis egyetlen páciens esetében sok százezer forintba is kerülhetnek. A szakemberek ezért az úgynevezett oligopolietilénglikol-fumarát nevű, szintetikus vegyülethez fordultak, amelynek alkalmazása a szöveti sebészetben meglehetősen gyakori.
 
A fejlesztésük kellően kicsi ahhoz, hogy egy szerény méretű bevágáson keresztül a testbe lehessen helyezni. A szivacs itt a testnedveket magába szívja, és így egészen addig duzzad, míg a csigolya helyét be nem tölti. Az orvosok képesek megváltoztatni az anyag molekulatömegét és elektromos töltését is, hogy ne következzen be túl gyorsan a növekedés, mivel ez így károsíthatná a test egészséges szöveteit.
 
Az anyag testen belüli stabilizációjára alkalmas vegyületekkel, illetve egyéb (pl. rákellenes) gyógyszerekkel szintén fel lehet tölteni a szivacsot.
 
A kísérletek tanúsága szerint az anyag nincs káros hatással az élő szövetekre.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!