Legyen nagyon óvatos, ha neten rendel gyógyszert!

2015. szeptember 28. 15:38

Magyarországon is évek óta dinamikusan nő az online vásárlások száma. Az internet általánossá válása miatt ez természetes folyamat, hiszen ez a módszer kényelmes, gyors, s gyakran még olcsóbb is. Nem beszélve arról, hogy néhány termék beszerzésénél a diszkréció is fontos lehet, márpedig a személyes vásárláskor ez nem mindig tökéletesen megoldható. Evvel együtt, mint arra az MTI híradása figyelmeztet egy szerdai sajtóesemény kapcsán, ha gyógyszert szeretnénk ilyen úton rendelni, legyünk a szokásosnál elővigyázatosabbak. Egyesült államokbeli példákból kiindulva ezen a piacon különösen gyakoriak a hamisítások.

2015. szeptember 28. 15:38

Az Amerikai Egyesült Államokban a 35 ezer internetes gyógyszertárnak mindössze 0,6 százaléka legális – mondta Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerdán, egy sajtórendezvényen Budapesten.Ilku Lívia példaként említette, hogy az interneten 20 féle Viagra potencianövelőt lehet rendelni, holott csak egyféle ilyen gyógyszer létezik, a többi hamisítvány.
 Bevezetőként Gács János, a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. képviseletében emlékeztetett arra, hogy  a szellemi tulajdon védelmébe a szerzői jogok és az iparjog védelme egyformán bele tartozik.

Az iparjog védelmét a szabadalom, illetve a formatervezési mintaoltalom és a védjegy szolgálja. Legtöbb szabadalmat a gyógyszeripar jegyezteti be. Kiemelte, hogy szeptember 30-tól – a GINOP keretében – indul az 1 milliárd forint keretösszegű iparjogvédelmi pályázat. A feltalálók 1-6 millió forintot nyerhetnek a termékük szabadalmaztatására.


A gyógyszeripar nemcsak a legnagyobb szabadalmaztató, hanem a hamisításnak leginkább kitett iparág is. A pécsi egyetemen végzett kutatás szerint a megkérdezettek 6,2 százaléka rendelt gyógyszert interneten 2009-ben, míg tavaly ez az arány már 12,5 százalék volt, pedig a a kockázat magas – vázolta Ilku Lívia. Rendelés előtt érdemes megnézni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapját, amelyen megtalálhatók a hamis internetes gyógyszertárak honlap-címei, és a hamis termékek listája is elérhető. Nemrég egy logót vezetett be az EU, ennek ott kell lennie minden legális internetes gyógyszertár honlapjának nyitó oldalán. Erre kattintva az OGYÉI honlapjára jut a felhasználó – magyarázta az előadó.


A hamisítás elleni munkacsoport vezetője kitért arra is, hogy, a magyar gyógyszergyártók és nagykereskedők, valamint az érintett hatóságok megállapodást kötöttek a gyógyszerhamisítás ellen. Magyarországon eddig nem fordult elő az, hogy a gyógyszergyár-nagykereskedő-patika láncban hamis gyógyszer jelent volna meg – tette hozzá.
 A szerzői jogok védelmét alaposan megváltoztatta az internet – mondta Horváth Péter, a Pro Art Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatója.

A helyzetet jellemzi, hogy amíg 1992-ben 100 ezer eladott hanghordozó kellett az aranylemezhez, addig ez a szám 2012-től már csak 4 ezer. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület megrendelésére készült felmérés szerint a 700 megkérdezett kereskedő 52 százaléka mondta azt, a beszerzési szerződés megkötése során igyekszik bebiztosítani magát, hogy ne kerüljön hamisított termék az üzletébe. A hamisítás által leginkább fertőzött terület a ruha– és cipőipar. Ezek mellett súlyosan érinti a hamisítás a háztartási vegyiárukat, a kozmetikumokat, az elektronikai és számítástechnikai eszközöket is.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2015. szeptember 29. 12:49
"ez nem mindig tökéletesen megoldható. " Tökfej! Ebben a mondatban az igekötő az ige után kerül, és külön írjuk. "...nem mindig oldható meg tökéletesem..."
quetzal
2015. szeptember 29. 12:47
Rendben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!