Összefüggés lehet gyakori vegyszerek és a korai menopauza között

2015. február 04. 02:39

A vegyi anyagok manapság hozzátartoznak mindennapi életünkhöz. Műanyag, szappan vagy kozmetikum minden háztartásban akad. Azt eddig is tudtuk, hogy ezekre a mesterséges anyagokra sokan érzékenyek, okozhatnak allergiát is, de a korai menopauzával való lehetséges kapcsolatára csak nemrégiben világított rá egy amerikai kutatás, melyről az MTI számolt be.

2015. február 04. 02:39

A kutatók úgy vélik, hogy a vizsgált 111 kemikália befolyásolja a szervezet hormonműködését. Azoknál a nőknél, akiknek vérében és vizeletében nagy mennyiséget találtak a vizsgált anyagokból, kettő-négy évvel korábban élték át a menopauzát, mint azok, akiknél keveset találtak a vegyszerekből.
 A vegyi anyagok a petefészek működésének idő előtti végét okozhatják – idézte Amber Cooper, a St. Louis-i Washingtoni Egyetem munkatársa, a vizsgálat amerikai vezetőjének a szavait a The Daily Mail. A tanulmány a PLoS ONE tudományos portálon jelent meg.
 „Sok szennyezőanyag a talajban, a vízben és a levegőben fordul elő, ezért nehezen tudnánk kikerülni őket, ám van, amitől tartózkodhatunk: az ételt például üveg- vagy papírtartóban tegyük a mikrohullámú sütőbe melegíteni, ne műanyagban" – tanácsolta Cooper.
 Kutatócsoportja 31 575 ember adatait gyűjtötte össze 1999 és 2008 között. A résztvevők közt szerepelt 1442, menopauzán átesett nő, átlagos életkoruk 61 év volt.

Megvizsgálták vérükben és vizeletükben a hormonműködést befolyásoló vegyi anyagok mennyiségét. Egyikük sem részesült hormonpótló kezelésben, és nem volt, akinek eltávolították volna a petefészkét.
 A vizsgált 111, nagyrészt emberi előállítású anyag közül 15-öt – köztük három kártevőirtót, két ftalátot és egy furánvegyületet – azonosítottak, melyek kapcsolatba hozhatók a menopauza korai jelentkezésével és a petefészek működésének károsodásával.
 A ftalátok műanyagokban és hétköznapi háztartási szerekben, hajsprayben, kozmetikumokban és szappanokban fordulnak elő. A furán ipari égési melléktermék.
 „A tanulmány nem állít oksági kapcsolatot, ám a feltárt összefüggés a további kutatás szükségére hívja fel a figyelmet" – hangsúlyozta Cooper.

 

Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!