Kitüntették Csíkszentmihályi Mihályt

2014. december 07. 09:57

A flow elmélet atyjának Los Angelesben nyújtotta át Balog Zoltán a Magyar Érdemrend nagykeresztjét. Csíkszentmihályi Mihály pszichológusprofesszor azt tervezi, hogy Magyarországra hoz egy vállalatot, amely a flow-elméletre épülő vezető- és hivatalnokképzést népszerűsíti.

2014. december 07. 09:57

Átnyújtotta a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést Áder János felhatalmazásával Csíkszentmihályi Mihály pszichológiaprofesszornak szombaton Los Angelesben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető az MTI-nek elmondta, hogy Csíkszentmihályi professzor az elmúlt két évtizedben vált elismertté a nemzetközi tudományos életben a flow-(áramlat-)teóriája révén, amely ma már a pozitív pszichológia egyik leghíresebb elmélete, és az arra épülő oktatási mód is világsiker.

„Ez az elméletet arról szól, hogy hogyan lehet a munkavégzést az életünk különböző területein összehozni az élvezettel, az örömteli elfoglaltsággal, és hogy ezt milyen módon lehet alkalmazni a vezetőképzésben, az oktatásban, a szabadidő eltöltésében, az idősek aktívvá tételében, a börtönviselt fiatalkorú bűnözők rehabilitációjában, vagy a fogyatékos emberekkel való foglalkozásban” — jelentette ki Balog Zoltán.

A kitüntetés átadásának szertartásán jelen volt a 80 éves Csíkszentmihályi Mihály több amerikai professzortársa. „Ami a legszebb a dologban: egy olyan emberről beszélünk, aki 1934-ben Fiumében született, amely akkor Olaszországhoz tartozott, és ahol az édesapja volt akkor a magyar főkonzul. Noha csak néhány hónapig élt Magyarországon, Csíkszentmihályi Mihály mindig megtartotta és fontosnak tartotta a magyarságát, a magyar állampolgárságát visszavette, és most elhoztam neki egy magyar útlevelet is, aminek legalább annyira örült, mint a nagykeresztnek” — mondta a miniszter.

Balog Zoltán elmondta, hogy a kitüntetett pszichológus Magyarországra hoz egy vállalatot, amely a flow-elméletre épülő vezető- és hivatalnokképzést, valamint oktatási formát fogja népszerűsíteni. A 22 éves kora óta az Egyesült Államokban élő Csíkszentmihályi Mihályt munkássága korábbi hazai elismeréseként 1998-ban az MTA külső tagjává választották, 2011-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki. 2012-ben szülővárosa is tisztelgett előtte, a rijekai egyetem díszpolgárává avatta.

 

Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. december 09. 02:02
"proli" .............. Már csak azért kérdem, mer a nem is olyan régen megrágalmazott tanártól sírva kért bocsánatot a főnöke, amiért partner volt a kicsinálásában. Erről már nem adott hírt a szennymédia. Az őrjöngés elmaradt. lacek92! Melyikünk is a proli? (Vagy az aljas?)
kukagyerek
2014. december 09. 02:00
Megy az eszetlen díjosztogató bohóckodás! Osztogatják a nagy zsetonokkal járó díjakat, érdemrendeket, nagy kereszteket, primisszimákat, nemzetszínésze-meg művésze címeket, az ilyen olyan vállon-veregetéseket, meg a faszom tudja még milyen csókos-lóvékat. Lényeg, hogy a holdudvar egyben maradjon és tollasodjon! A melósok meg alig tudják kihúzni a hónapvégéig. Elmebeteg, mocskos rendszer!
Multiple Miggs
2014. december 09. 02:00
Jobb, ha befogod a szád, fogalmad sincs, kiről beszélsz, te szerencsétlen.
kukagyerek
2014. december 07. 14:37
Egy másik topickra szánt szöveg kerül véletlenül ide, amiért elnézést kérek. A lacek92-re tett utalásomat és kérdésemet azonban fenntartom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!