Elutasítja az eutanáziát a KDNP

2013. július 15. 11:23

A KDNP az eutanázia aktív és passzív formáját egyaránt elutasítja, törvényellenesnek tartja, és a parlamentben soha nem fog ilyen jogszabályt megszavazni.

2013. július 15. 11:23

Az eutanázia elutasítását Nagy Kálmán, a párt országgyűlési képviselője jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján. Nagy azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) július elején hitelesítette azt a népi kezdeményezést, amely lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel. 

 

A politikus kiemelte: a KDNP szerint az eutanázia az orvos és a társadalom számára egyaránt kudarc. Véleménye szerint az eutanázia nemcsak szociális–jogi, hanem orvosetikai kérdés is. Az orvos a társadalomban „életfenntartó szerepet tölt be”, ezért fontos, hogy az orvos arra vezesse rá a beteget, hogy többre értékelje az életet, mint a halált. Szerint az orvostudomány napjainkban meg tudja adni azokat a lehetőségeket, amelyek az élet elfogadhatóságát biztosítják, és a beteg hullámzó kedélyállapota nem teszi beszámíthatóvá a döntését.

A képviselő utalt arra is, hogy Magyarországon az egészségügyi törvény az eutanázia semmilyen formáját nem törvényesíti, az Alkotmánybíróság a legalizálásra vonatkozó indítványnak nem adott helyt. A kereszténydemokrata politikus azonban megoldásnak látta a hospice mozgalom kiszélesítését, további hospice osztályok kialakítását a kórházakban. Ezeken az osztályokon szakszerű segítség nyújtható a gyógyíthatatlan, halálos betegeknek, míg „az eutanázia Isten törvényének súlyos megsértése, mert egy ember szándékos megölése, ami erkölcsileg elfogadhatatlan” – mondta el, a néhai II. János Pál pápa szavait idézve.

Az OVB által hitelesített népi kezdeményezés kérdése úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek? A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell, ha ez összegyűlik, a parlamentnek napirendjére kell vennie a kérdést.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke múlt szerdai sajtótájékoztatóján példátlannak minősítette a kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy az orvos az élet védelmére esküszik fel, és minden ezzel ellentétes cselekedete súlyos etikai vétség. Hozzátette Európában csak három országban, Belgiumban, Hollandiában és Svájcban engedélyezik az eutanáziát.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2013. július 15. 16:43
Rossz az elnevezés Eu tanázia az eu-val asszociál. Én inkább a kegyes halált Bokros Lajosról Bokrosításnak nevezném el. Még szóba jöhet esetleg Bajnaisítás is, csak ebben az esetben kötéllel kellene végre hajtani. Prutty!
Claypool
2013. július 15. 13:18
A KDNP álláspontjától teljesen függetlenül azt gondolom, hogy ez nem az az ország, ahol nyugati szabadossággal be lehetne egy ilyen törvényt vezetni. A lakásmaffiák,és az idős emberek kisemmizését ipari méretekben űző bűnözői kör miatt nem lehet. Ha a lakásmaffia annak idején utat talált a földhivatalokba, a kormányzati szervekhez, és saját ügyvédi gárdája volt, akkor ebben az esetben se legyenek illúzióink. Az egészségügyben is akadnának együttműködők.Nagyon komoly visszaélésekre adhatna lehetőséget az eutanázia legalizálása, ezért csak orvosbizottsági szakvélemény,és csak az adott eset alapos ( a jóhiszeműségre vonatkozó) kivizsgálása után kerülhetne valaki olyan státuszba,hogy végrehajthassanak rajta egy ilyen visszafordíthatatlan beavatkozást. Ez a minimum kritériuma kell hogy legyen az eutanázia végrehajtásának.
Felebarát
2013. július 15. 13:08
legyünk már provokativabbak egy kicsit...mi a különbség egy szenvedő négy lábú és egy két lábú közt..az egyiken segitünk, hogy ne szenvedjen... aa másikat meg hagyjuk kinok közt meghalni...
Claypool
2013. július 15. 13:06
"A KDNP az eutanázia aktív és passzív formáját egyaránt elutasítja, törvényellenesnek tartja, és a parlamentben soha nem fog ilyen jogszabályt megszavazni." Kivéve a az énekesmadarak vadászatát elősegítő törvényt, és a fizetésük megemelését. A KDNP olyan mint mindig: Álságos, és képmutató. Erkölcsi érzéke pedig egyenlő a nullával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!