Európában az első helyen: kiemelkedő számú robotsebészeti beavatkozás az Országos Onkológiai Intézetben

2023. december 12. 12:49

A szeptemberi kezdés óta ezzel a technikával már több mint száz műtétet végeztek daganatos betegeken.

2023. december 12. 12:49

Az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központjában kormányzati támogatással indult el 2023 őszén a mellkassebészeti robotprogram, amely már az eltelt rövid időben is kiemelkedően sikeressé vált európai viszonylatban is. 

A szeptemberi kezdés óta ezzel a technikával már 125 műtétet végeztek daganatos betegeken, 

így 2023 utolsó negyedévében európai listavezetőnek számít az intézmény a robot-asszisztált mellkasi beavatkozás területén – derült ki a közleményből.

Az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központja Magyarország és Európa egyik legnagyobb mellkassebészeti centrumja. Évente több mint ezer daganatos műtétet végeznek, de emellett ebben a központban a tüdőátültetések mellett más speciális mellkasi beavatkozásokra is sor kerül – tették hozzá.

Még több beteg részesülhet „kis lyukas” sebészeti beavatkozásban

A robotsebészeti eljárások különlegessége, hogy kiemelkedően pontos műtéti technikát tesz lehetővé, ami a daganatos betegek esetében rendkívül fontos a jó onkológiai eredmények érdekében. Ezáltal még több beteg részesülhet úgynevezett minimál-invazív vagy „kis lyukas” sebészeti beavatkozásban, amely után 

kevesebb a fájdalom, gyorsabb a felépülés, a betegek pedig hamarabb visszatérhetnek mindennapi életükhöz

 – közölte az Országos Onkológiai Intézet.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!