A bőrgyógyászatban is segíthet a mesterséges intelligencia

2023. március 07. 14:41

Már 20 ezer diagnózist végeztek el és mintegy ezer tumorgyanús esetet szűrtek ki az AIP Derm módszerével – ami példa arra, hogy a mesterséges intelligencia miként tudja hatékonyan segíteni az orvosi ellátást.

2023. március 07. 14:41
null

Az AIP Labs pilot projektje, az AIP Derm a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel együttműködésben 2022 tavaszán indult el. A tesztidőszak alatt a vártnál is nagyobb volt az érdeklődés a Magyarországon abszolút újdonságnak számító, digitális bőrgyógyászati klinika iránt, melynek segítségével bárki, egy, a tünetről készült kép beküldésével otthonról, a kanapén ülve az ország bármely pontjáról tudott bőrgyógyászati vizsgálatot indítani.

„Már a projekt pilot napján több mint 1600 kérés futott be. Az AIP Derm applikációja segítségével

A fejlesztésünk célja, hogy megszűnjön a hosszú, sokszor hetekig-hónapokig tartó várakozás, valamint az, hogy a földrajzi távolságokon is felülkerekedjünk” – mondta el a Mandinernek Kovács Máté, az AIP Derm alapítója.

Több mint ezer tumorgyanú esetet is kiszűrtek

Az AIP Derm lényegében egy mesterséges intelligenciával koordinált „digitális kórház”, amely Európában elsőként náluk integráltak széles lakossági szinten az országos egészségügyi ellátásba. Az „orvosi asszisztensként” fellépő mesterséges intelligenciát megközelítőleg 2,5 millió képen tanították be és jelenleg több mint 700 bőrbetegséget képes diagnosztizálni. A pilot időszakban mintegy 20 ezer regisztrált kapott diagnózist, valamint kezelési tervet otthonról, pusztán egy kép beküldésével a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosai jóváhagyásával. Ez idő alatt mintegy ezer tumorgyanús esetet is kiszűrtek. 

„Akinek súlyosabb problémája volt azt a rendszer további, személyes orvosi vizsgálatokra küldte” – ismertette az ügyvezető. „A tesztidőszak is igazolta az elképzeléseiket, miszerint a technika vívmányainak köszönhetően megváltoztatható az egészségügyi ellátás módja. A pilot időszak alatt

– hangsúlyozta Kovács Máté. Bár a jelenleg a végső diagnózist minden esetben szakorvos hagyja jóvá – a beteg átlagosan nyolc órán belül megkapja azt elektronikus úton –, de a terveik szerint 2023 végéig elkészül a szoftver egy olyan továbbfejlesztett változata, amelyben már lesz lehetőség az „orvosmentes” diagnózis megtekintésére is, ami a probléma jellegétől függően előkészíthet egy konzultációt.

Fotó: AIP Labs
Fotó: AIP Labs

Teljes körű ellátás a kanapén ülve

S hogy a gyakorlatban miként működik ez „a digitális bőrgyógyászat”? Miután egy regisztrációt követően feltöltöttük a bőrgyógyászati problémánkról készült fényképet az AIP Derm rendszerébe okostelefonon vagy számítógépen keresztül, a mesterséges intelligencia pillanatokon belül feldob a betegségre vonatkozó személyre szabott kérdést a lehetséges tünetek kapcsán – van-e lázunk, mióta állnak fenn a tünetek, és így tovább. Miután ezeket megválaszoltuk, a vizsgálati rész véget is ér.

Ezt követően az AIP Derm rendszer automatikusan kiértékeli és elküldi az esetünket az elérhetőség szerinti legmegfelelőbb szakorvoshoz, aki a mesterséges intelligencia segítségével megállapítja a diagnózist.

A kezelőorvos a diagnózis megállapítás után receptet írhat fel, vagy ha ez alapján úgy ítéli, szükséges, személyes kezelést javasolhat.

A kapott vényt egyszerűen kiválthatjuk felhőn keresztül bármelyik patikában. Mindezek mellett egy monitoring rendszer is fennáll, amely segít követni a beteg gyógyulását és gondot fordít a jövőbeli betegségek megelőzésére is – sorolta Kovács Máté.

Az AIP Derm magyarországi vezetője a jövőbe tekintve arról is szólt, hogy a bőrgyógyászat mellett az egészségügyi ellátást más szakterületeit is szeretnék forradalmasítani a rendszerükkel – elsőként a kardiológia és a diabétesz területét. De az ilyen irányú terjeszkedés előtt még szeretnék az AIP Derm szolgáltatást minél szélesebb körben megismertetni idehaza. Terveik szerint a nyár folyamán több fesztiválon és strandon is feltűnnek majd szűrőbuszaikkal.

 

Nyitókép, belsőképek: AIP Labs sajtófotói

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Báthory Ödönke
2023. március 07. 17:27
Ez nem " mesterséges intelligencia" Képfeldolgozás...
szemlelo
2023. március 07. 16:32
Azt hiszem, ez egy igen könnyű feladat a "mesterséges intelligenciának" nevezett tanulóprogramok számára.
csoda
2023. március 07. 15:23
Ez nagyon klassz, ha az ember nem akar vagy nincs ideje ücsörögni a bőrgyógyászaton, de 30 rugót sincs kedve kicsengetni a maszek dokinál egy receptért. Én már kipróbáltam és még aznap megjött a válasz és a recept.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!