Életmentő ez a lehetőség – Ukrajnából menekült diákok a Semmelweis Egyetemen

2022. március 06. 11:00

Huszonhárom Ukrajnából menekült beteget láttak el, két műtétet és két szülést vezettek le a Semmelweis Egyetemen. Az intézmény a menekült orvostanhallgatókat is segíti.

2022. március 06. 11:00
null

Konopás Noémi és Veczán Zoltán cikke

Több területen is segíti a Semmelweis Egyetem az Ukrajnából menekülőket. „Amellett, hogy oktatunk és kutatunk, alapvető feladatunk a betegellátás. Nem kérdés, hogy ha nagyszámú menekült érkezik Magyarországra, akkor szükség lesz arra, hogy a betegellátásra szorulókat felvegyük az egészségügyi ellátórendszerbe, és el is lássuk őket” – szögezi le Merkely Béla, az intézmény rektora. Mint mondja,

eddig 23 Ukrajnából menekült beteget láttak el – köztük tíz gyermeket –, két műtétet végeztek, és két szülést vezettek le.

„Egyik császármetszés volt, a másik esetben pedig egy kárpátaljai származású kollégánk segített végigasszisztálni a szülést, neki köszönhetően tudtunk kommunikálni a 40. hétben lévő terhes édesanyával” – teszi hozzá. De volt vakbélgyulladással küzdő Ukrajnából menekült betegük is, mint a rektor kiemeli, „szegény már ötödik napja hordozta magában a gyulladást, mire a klinikánk látókörébe került”.

„Vészhelyzetben és ezek a betegek általában így kerülnek hozzánk, nem az adminisztráció az első, hanem a beteg életének megóvása” – emeli ki Merkely. Hozzáteszi ugyanakkor, még a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) idejéből van egy megállapodás, miszerint a betegellátás ilyen esetekben finanszírozott. Emellett a menekültstátusz miatt is jogosultak az ellátásra – mutat rá. A fő kérdés tehát nem ez, hanem a kellő kapacitás, amit igyekeznek is biztosítani. A menekültek ellátásához pedig huszonnégy órában tolmácsok is rendelkezésre állnak.

A menekültek ellátása mellett az egyetem lehetőséget ad az orvos- és egészségtudományi területen dolgozó oktatóknak, kutatóknak, valamint hallgatóknak munkájuk, illetve tanulmányaik folytatására magyar, angol vagy német nyelven. Már mostanáig is nagy számban érkeztek Ukrajnában tanuló hallgatók a Semmelweis Egyetemre. Ők nem ukrán állampolgárságúak – őket ugyanis nem engedik át a határon, rájuk ott van szükség a betegellátásnál – hanem külföldiek.

Az egyetem eddig 63, korábban Ukrajnában tanuló hallgatót helyezett el kollégiumaiban,

de folyamatban van további nemzetközi orvostanhallgatók befogadása is.

Fotó: semmelweis.hu

„A fő célunk, hogy ezek a hallgatók folytatni tudják a tanulmányaikat. Nem szabad engedni, hogy ebben a kényes életkorban megszakadjon a továbbtanulás” – szögezi le a rektor. „Nagy egyetem vagyunk, erős nemzetközi képzéssel rendelkezünk, tizenkétezer hallgatónk van, harmincöt százalékuk külföldi. Oroszul ugyan nem tudunk oktatni, de magyarul, angolul és németül igen” – teszi hozzá. Az Ukrajnából menekült diákoknak ezért nem kell fizetniük. „De most nem ez érdekel minket első körben, hanem hogy biztosítani tudjuk a nehéz helyzetbe került orvosoknak a folyamatos képzését – azt gondolom – Közép-Kelet-Európa legnevesebb egyetemén” – húzza alá. A rektor szerint száz főig tudják biztosítani a hallgatók átvételét, a kollégiumokban pedig nyolcvan embert tudnak elszállásolni. Ami a diákok életkori összetételét illeti, vegyes a kép, vannak köztük másodévesek és olyanok is, akiket mindössze pár hónap választott el a diplomától.

A magyarok kedvesek és vendégszeretők

A hallgatóktól az egyetem nyilatkozatot kért arról, hogy maradni szeretnének, vagy inkább visszatérnének a hazájukba. „Eddig egyetlen hallgató sem akadt, aki ne fogadta volna el a lehetőséget” – mondja Merkely.

hiszen nem tudjuk mikor tér vissza minden a normális kerékvágásba, és mi lesz a tanulmányainkkal” – ezt már a bangladesi Shuvajit Rakshit mondja a Mandinernek, akit a Semmelweis kollégiumában szállásoltak el. Mint kifejti, rengeteg szabadidő szakadt a nyakába, ami elég depresszív helyzetet okoz neki, az pedig, ha úgy kellene visszamennie a hazájába, hogy nem kapta meg a fokozatát, nagyon komoly mentális nyomás lenne. „Nem tudom, itt vagy Ukrajnában, de azt tudom, hogy folytatni akarom és befejezni a tanulmányaim. Különben nagyon sok befektetett időm elveszik” – emeli ki.

A fiatal, szemésznek tanuló rezidens éppen egy éve, tavaly márciusban érkezett Ukrajnába egy hároméves képzésre. Aztán jött a háború. „Nagyon veszélyes és furcsa helyzetbe kerültünk egyszerre. Ungváron voltunk, közel a magyar és a szlovák határhoz.

És persze mi is pánikoltunk, mert nem tudtuk, meddig marad ez így” – meséli. Aztán beszéltek a bécsi bangladesi nagykövetséggel, és Pataki Gergely plasztikai sebész segítségével kijuttatták őket Ukrajnából Magyarországra.

„Majd a Semmelweis Egyetem szállást is adott nekünk az ő kollégiumukban. Ezért nagyon hálás vagyok az egyetem vezetőségének, a magyar kormánynak, és persze a mi nagykövetségünknek is” – hangsúlyozza. Mint mondja, a határon nagyon különleges elbánásban részesültek, egyáltalán nem volt hosszadalmas a határátlépésük. Csapról mentek Záhonyba, négy óra körül lépték át a határt, és körülbelül ekkor indult volna egy vonat Budapestre, de Pataki kérésére megvárták őket.

„Nagyon megtisztelő pillanat volt ez számunkra, a vonat több, mint negyedórát várakozott tizenöt hallgató miatt.” Február 26-án érkeztek a Semmelweis Egyetemre, „feszültségmentes és megnyugtató itt lenni”. Mint kifejti, a magyarok nagyon-nagyon kedvesek és vendégszeretők. „Nagyon sajnálnak minket, hogy el kellett hagynunk az országot, ahol tanultunk, még telefonkártyát is kaptunk” – meséli. Eddig még nem nagyon mozdultak ki a szállásról, próbálják kipihenni az elmúlt napokat. Azért persze a Duna-partot már megnézték, de körülbelül ennyi.

Fotó: Shuvajit Rakshit

A félelem és az aggodalom mellett ott van benne az izgatottság, mint mondja, Merkelytől tudták meg a jó hírt, hogy folytathatják tanulmányaikat. „Ha véget ér Ukrajnában a háború, talán vissza kell mennünk, de talán tanulhatunk itt tovább és befejezhetjük itt a tanulmányainkat, és kaphatunk itteni fokozatot. Most még nem nagyon tudunk semmit, de úgy hallottuk, ha két évig itt tanulunk, akkor az EU törvényei szerint ez lehetséges” – magyarázza. „Nagyon jó lenne, ha az ukrajnai tanulmányaink alatt kapott kreditjeinket áthozhatnánk a Semmelweisre, mert

milyen lesz Ukrajna utána és hogyan fogadna minket. Most mi menekültként vagyunk itt, de szeretnénk valamilyen középtávú engedélyt kapni arra, hogy Magyarországon maradjunk, legálisan” – teszi hozzá. Arra a kérdésünkre, hogyha kapna lehetőséget, hogy a magyar egészségügyön belül kamatoztassa a tudását, elfogadja-e, egyértelmű igennel válaszolt.

A szülei is arra biztatják, éljen a budapesti tanulás lehetőségével. „A családom és én sem aludtunk a háború kitörését követően egészen addig, amíg Magyarországra nem értünk. Most már mind megnyugodtunk kissé. Még egyszer szeretném megköszönni az egyetem vezetőségének és az Önök kormányának, hogy itt lehetünk, és tanulhatunk” – hangsúlyozza.

A Semmelweis Egyetem igyekszik kapcsolatba kerülni a hallgató anyaintézményével. A hallgatók pedig már hétfőtől kezdhetik a szintjüknek megfelelő képzést. Mint Merkely elmondta, a Semmelweis hallgatói örömmel segítik az Ukrajnából érkezett társaikat. Mindezek mellett az intézmény létrehozott egy adományátvételi pontot is a Műszaki Főigazgatóság Központi Raktárában, Budapesten a Liget utcában, ahol várják az adományokat. Továbbá az intézmény tíz ukrán menekült családot is elszállásolt átmenetileg, ők már tovább utaztak.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lurker
2022. március 06. 23:43
Remek, elvették magyar hallgatók helyét.
Muki46
2022. március 06. 22:22
Csupa színes. Miért nem tanulnak otthon, hazájukban? Egyet sem lenne szabad beengedni Európába.
öszödibeszéd
2022. március 06. 19:02
Nagyszerű hír. A legjobbakat kívánom a hallgatóknak és nagylelkű segítőiknek is.
CirmoS
2022. március 06. 15:00
Oké, csak aztán később se kelljen majd szóvá tennünk, hogy Adj a tótnak szállást........ Remélem ilyen szerények maradnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!