Müller Cecília: A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg

2021. augusztus 25. 09:28

A tisztifőorvos kiemelte, hogy a negyedik hullám küszöbén vagyunk, és akik még nem kapták meg a vakcinát, védtelenek.

2021. augusztus 25. 09:28
null

A tisztifőorvos szerint valószínűleg nem kell tartania a negyedik hullámtól azoknak, akik a vakcina minden dózisát megkapták – írja a koronavirus.gov.hu. A koronavírus elleni oltás felvételére buzdított az országos tisztifőorvos kedden a közmédiában, kiemelve, hogy a negyedik hullám küszöbén vagyunk, és akik még nem kapták meg a vakcinát, azok védtelenek.

Müller Cecília elmondta, hogy

mindössze 0,2 százalékos újrafertőződési arányt mutattak ki

azoknál, akik a koronavírus ellen Magyarországon használt vakcinák szükséges dózisát megkapták. Öt és fél millióan már megkapták a különböző oltóanyagok szükséges dózisait, így ők már védettnek számítanak. A 0,2 százalékos újrafertőződés a tisztifőorvos szerint rendkívül jó arány, és a kevés megfertőződött esetében is jellemzően enyhe tünetekkel folyt le a megbetegedés.

Aki felvette az oltásokat, annak nem kell félnie

Mindez azt mutatja, hogy újrafertőződés előfordulhat, de rendkívül ritkán, és akkor is jellemzően enyhe lefolyású a betegség, nincs szükség kórházi kezelésre, gépi lélegeztetésre. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzés megelőzésére a védőoltás felvétele az egyetlen hatásos védelem. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az iskolakezdés apropójából kampányt szerveznek a vakcinálás népszerűsítésére, a szülőknek azonban nem kell ezt megvárni, most is lehet regisztrálni, és fel lehet venni a vakcinát az oltóhelyeken. A tisztifőorvos elmondta továbbá, hogy aki felvette a védőoltás minden dózisát, annak nagy valószínűséggel már nem kell tartania a negyedik hullámtól, akik viszont még nem, azok védtelenek.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neociprióta
2021. augusztus 26. 06:22
mi a tapasztalat a sputnik v vakcina hatásosságát illetően???Különösen fontos ez a jelenlegi orosz állapotokat nézve...egyre növekvő pandeminitás....
pandalala
2021. augusztus 25. 19:24
" Koronavírus: már készül a Sinopharm-vakcina a delta variáns ellen A Sinopharm vuhani leányvállalata izolálta a koronavírus delta variánsát és felgyorsította a specifikus vakcina fejlesztését – szúrta ki a Global Times cikkét Dobson Szabolcs szakgyógyszerész. A delta variáns miatt Vuhan városában ismét megjelent a koronavírus, azután, hogy közel egy éve nem regisztráltak fertőzöttet a kínai városban, ami a járvány első gócpontja volt tavaly télen. Az első delta variánssal fertőzött esetet augusztus 2-án találták a városban. A járvány berobbanásától tartva a vakcinafejlesztést végző China National Biotec Group vezetője közölte, hogy felgyorsítanák a preklinikai vizsgálatokat a delta-specifikus vakcinára és amilyen gyorsan csak lehetséges, veszélyhelyzeti engedélyt kérnének az oltóanyagra. ...." https://www.portfolio.hu/uzlet/20210817/koronavirus-mar-keszul-a-sinopharm-vakcina-a-delta-varians-ellen-496898
pandalala
2021. augusztus 25. 19:10
( Most, a deltára ezt az R értéket 6 körülire saccoolják, ha jól tudom. )
Rugo
2021. augusztus 25. 16:35
"mindössze 0,2 százalékos újrafertőződési arányt mutattak ki" --- Ez nem igaz, mert ha ez így lenne, akkor nyájimmunitás is lenne. Felelőtlen propaganda. Egészséges 18 év alatti gyerekek beoltatása bűntény! +++ A vakcina nem elég hatásos, nem fogja eliminálni a vírust, a vírus mindaddig itt fog keringeni közöttünk, amíg a társadalom nagy része vírusfertőződés révén természetes immunitást nem szerez. A vakcina, amíg az ellenanyag szint magas addig véd, de ha leesik az ellenanyag szint a beoltott megfertőződik és terjeszt. Ez óriási veszély, mert a beoltottaknak nincs veszélyérzetük, nem érdekli őket, hogy fertőződhetnek és terjeszthetnek. Elmennek munkába és terjesztik a vírust. Én azt javaslom minden nem beoltottnak, hogy védje magát megfelelő maszkhasználattal, és egyéb módon, és kifejezetten tartózkodjon a beoltottakkal való kontaktustól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!