Újra önálló lesz a Margit Kórház

2012. augusztus 27. 12:00

Szeptembertől ismét önálló költségvetési intézményként működik majd a fővárosi Szent Margit Kórház.

2012. augusztus 27. 12:00

Szeptember 1-jétől önálló költségvetési intézményként működik a budapesti Szent Margit Kórház – tájékoztatta az egészségügyért felelős államtitkárság hétfőn az MTI-t, hozzátéve, hogy a teljes leválás várhatóan egy hónapot vesz igénybe. A Szent Margit Kórház alaptevékenysége korábban az aktív és krónikus fekvőbeteg-ellátás biztosítása volt, ezt kiegészítette a művesekezelés és a járóbeteg-szakellátás. Az intézetnek elsődlegesen a főváros III. kerületi lakosságának fekvőbeteg-szakellátását kellett megoldania.

Az intézményt 2008 januárjában az egészségügyi reform során a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai elnevezésű  összevont intézménybe integrálták. Önállóságának visszaállítását tavaly júniusban kezdeményezték a budapesti városvezetők, arra hivatkozva, hogy a Semmelweis-terv szerint Budán egy sürgősségi centrumot hoznának létre, a Margit Kórház pedig „nem fér bele a profilba”. A leválasztásig a kórházak állami kézbe adása miatt nem jutott el a főváros, azonban az akkori Nemzeti Erőforrás Minisztériummal (ma Emberi Erőforrások Minisztériuma) kötött megállapodásban rögzítették a szándékot.

Bús Balázs, Óbuda kormánypárti polgármestere hétfőn köszönetét fejezte ki Tarlós István főpolgármesternek és a kormánynak, hogy lehetővé teszik a kórház önállósodását. A kerületvezető szerint az intézmény önállósodása egy csaknem hatéves harc lezárása, a hibás egészségügyi átszervezést célzó döntés helyrehozatala. Hozzátette: ezzel megoldódik csaknem 200 ezer ember megfelelő színvonalú egészségügyi ellátása.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nomármost 1
2012. augusztus 27. 13:56
Ez jó hír az óbudaiaknak!
kjkj945
2012. augusztus 27. 12:43
És utána az lesz ami a malévvel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!