Tíz magyar csirkéből hét szalmonellás

2009. november 16. 17:50

Alig több, mint egy évük van a hazai baromfitartóknak, hogy javítsanak a helyzeten.

2009. november 16. 17:50
A Diagon Kft. által kifejlesztett új gyorsteszt bemutatóján tíz fővárosi üzletben, piacon találomra vásároltak különböző csirketermékeket. Néhány perc alatt kiderült, hogy hét termékben találtak valamilyen szalmonella baktériumot.
 
Az Európai Bizottság megelégelte, hogy a tagállamokban évente 170 ezren betegedjenek meg a fertőzés miatt. Megtiltották, hogy 2010. december 12-e után szalmonella baktériummal fertőzött csirkehúst hozzanak forgalomba. Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint az unió más tagállamaihoz képest Magyarország késésben van a mentesítésben. A legtöbb államban a baromfiállomány 5-25 százaléka fertőzött, nálunk ez az arány 70 százalék körüli a csirkeállományban.

A súlyosabb megbetegedésért felelős két baktérium részesedése csak néhány százalékos. A szárnyastartók tovább nem halogatják a mentesítési kampány megkezdését, különben teljesen kiszorulnak a belföldi és az uniós piacról. Ezért a következő hónapokban gyorsított program keretében mentesítik a szalmonellától a magyar baromfiállományt.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Necro
2009. november 17. 10:37
Gratulálok én is, hogy újra sikeresen szűkítik tovább a magyar termékek piacát, és teszik tönkre a termelőket valami mondvacsinált kifogással. Remélem, kapunk valami támogatást, ha levágjuk az összes csirkét! Köszönjük EU, hogy a gyarmatod lehetünk!
hajduj
2009. november 16. 22:13
Nagyon örülök az új sikereknek, amit a fogyasztók érdekében a brüsszeli elvtársak a magyar dolgozó parasztság és a vele szövetséges munkásosztály kivívott a munka frontján. Na már most, ha ezek után a piacok mellett az amerikás tesco-csirkék között is vitézkedni fognak a brüsszeli elvtársak, akkor azt is örömmel fogom olvasni, hogy tíz vizsgált csirkéből tizenkettő lesz szalmonellás. És akkor egy igazi nagy proletár-csapást mérünk az elszemtelenedő imperialistákra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!