Ez az út nagyon veszélyes, ne gyertek Európába!

2015. november 18. 21:19

Nagyon veszélyes volt. Halott embereket láttunk az út mentén. Mindenkinek azt üzenem, ne kockáztassa meg ezt az utat. Ne játszatok az életetekkel, az anyukád, apukád sem örülne, ha tudná – mondta egy menekült az Indexnek az osztrák-német határon.

2015. november 18. 21:19

Az Index az osztrák-német határnál forgatott arról, hogy milyen körülmények közt léphetnek be Németországba a menekültek, akiknek legnagyobb része a szövetségi államba tart. Az Index szerint a hangulat sajátos ezen a területen. Olyan, mintha a menekülttábor egy fesztivállal keveredne. Az emberek örülnek, hogy megérkeztek Németországba, ahová hetek óta tartanak.

A videó szerint tetten érték az osztrák hatóságokat, akik a menekülteket akaratuk ellenére viszik át Németországba.

Az Index által megszólaltatott menekültek között volt arab tanár, első osztályú focista, iráni arab, és egy fiatalokból álló csoport is. A fiatalok elmondták, hogy fáradtak és szeretnének Ausztriában maradni. Az egyikük azt üzente, hogy senki ne induljon útnak, mert az nagyon veszélyes.

„Nagyon veszélyes volt. Halott embereket láttunk az út mentén. Mindenkinek azt üzenem, ne kockáztassa meg ezt az utat. Nagyon veszélyes. Meg is halhatsz. Kérlek titeket otthon: ne játsszatok az életetekkel! Az anyukád, apukád sem örülne, ha tudná. (...) Távol vagyunk az anyánktól, apánktól, testvéreinktől. Nagyon fájdalmas ez” – mondta el a fiatal fiú. Társa arról beszélt, hogy az Iszlám Állam és a Talibán öldöste az embereket, és nem volt semmijük. Attól fél, hogy kiutasítják.

A legjobbra törekszünk, de ez a legjobb hétről-hétre kevesebbet jelent. Fel kell készülnünk, hogy problémáink lesznek – mondta el a videóban dr. Elisabeth Preuss, Erlangen menekültügyi alpolgármestere. Az alpolgármester-asszony szerint próbálják meggyőzni a lakosságot, hogy a menekültek megoldást jelenthetnek Németország demográfiai problémáira. Szerinte az élet mindig változott, és talán most nagyobb a változás, de be kell látni, hogy nincs más választás.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mutimi
2015. november 19. 09:44
"Az alpolgármester-asszony szerint próbálják meggyőzni a lakosságot, hogy a menekültek megoldást jelenthetnek Németország demográfiai problémáira. Szerinte az élet mindig változott, és talán most nagyobb a változás, de be kell látni, hogy nincs más választás." Mindig van más választás. Gyereket kell szülni, ha az a probléma, hogy kevesen születnek. Mindig döntés kérdése, mire fordítanak pénzt. Családtámogatásra is lehet, nem igaz, hogy ott nem számít. A lakáskörülmények miatt nagyon is sokat számít.
Csigorin
2015. november 19. 09:40
Amugy ha a nemeteknek annyira hudejol jon a kulfoldi munkaero, akkor miert is korlatoztak a legutobbi evekig is az EU keleti orszagaibol a munkaero bearamlasat?
Csigorin
2015. november 19. 09:34
Az osztrakok jokisdobos modjara atsegitik az uton az embereket. Azokat is, akik at se akartak menni :)
lajkakutyus
2015. november 19. 08:00
Ha az osztrák, német államvezetés ennyire vágyik a migránsokra, és a lakosságuk még nem rugta őket .alagba, akkor mi a francért akarják szétteríteni a hordákat más európai országokba? Egyék meg, amit főztek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!