Szálasi, Karikó, öngyűlölet – a HVG-s Révész Sándor akkorát ment, mint még soha!

2023. október 17. 13:55

A „Hol pisil a Megváltó?” és „A pedofil is ember” szerzője igazi mesterművel jelentkezett.

2023. október 17. 13:55
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Ne legyünk büszkék Karikó Katalinra! címmel jelent meg öles esszé a HVG 360 hasábjain. Megvallom őszintén, a cím alapján rögvest kíváncsi lettem, hogy milyen valósághajlítással vagy stiláris trükkel képes a cikket jegyző Révész Sándor relativizálni friss Nobel-díjasunk érdemeit. Vajon milyen nyakatekert manipuláció kígyózhat a paywall mögött, töprengtem, és nem is kellett csalódnom.

Sőt, többet kaptam, mint amit csak remélhettem! 

Az öngyűlölet sötét vizein Révész a most kitüntetett Karikótól egészen Szálasi Ferencig evez,

ami még tőle is megsüvegelendő teljesítmény. De mi ne utazzunk ennyire előre! 

Szóval onnan indulunk, hogy Révész egy önkritikus és szerinte félreértelmezett Petőfi-versből vezeti le a nemzeti büszkeség helytelenségét. Ahogy önérzetesen odaficcenti: „Aztán, akinek ez nem tetszik, határolódjék el Petőfitől mint a nemzetet apátiába döntő kozmopolita nihilistától.

Csakhogy semmi szükség az elhatárolódása, Petőfinek ugyanis az idézett A magyar nemzet című költeménye belesimul azoknak a nemzeti öntudatot felserkenteni vágyó, értünk haragvó műveknek a sorába, amilyeneket Ady is elkövetett. (Akit természetesen hasonlóképp nem kell emiatt indexre tenni, sőt.)

A szolid irodalmi hazugság után 

Révész gondolatmenete átlép az abszurditás és a pofátlanság határain, 

és zavaros érveléssel a büszkeséget a sikerben való részvétel mértékétől teszi függővé. Mi, Nobel-díjat nem kapó magyarok pedig az ő logikája szerint nem is lehetünk büszkék, ugyanis nem voltunk részesei Karikó Katalin sikertörténetének: „nekünk többieknek, a magyarok túlnyomó többségének csak az örömre és tiszteletre van oka(sic!), büszkeségre nincs.”

A büszkeség jelentésével való visszaélés akkor nyer igazán értelmet, amikor a szerző őszintének ható döbbenettel teszi fel a kérdést: „Kinek jutott eszébe iskolás korában, hogy büszke legyen az osztálytársa kitűnő dolgozatára vagy feleletére?! Na kérem. Itt húzódik köztünk az a világnézeti-értékrendi árok, aminek túlsó, szomorúbb oldalán egy életre ott lehet rekedni. Ha egy mikroközösségben, a legközvetlenebb környezetünkben sem lehetünk büszkék a hozzánk közelállók sikerére, akkor tényleg kár Karikóról és nemzeti érzésekről beszélgetni.

A büszkeség ugyanis nem patikamérlegen porciózott feltételekhez kötött. 

A büszkeség a közösséghez tartózás érzéséből fakad. Ha egy közülünk sikert ért el, akkor büszke vagyok rá. És büszke a közösségre is, amelyhez ő és én is tartozom.

A nemzeti kohéziónak ez az alapja: a kiemelkedő események, a közösség kiemelkedő teljesítményű tagjai, a hozzájuk fűződő öröm és büszkeség huzaloz össze magyart a magyarral.

A HVG szerzője viszont épp ebben látja a veszélyt, és jut el a legelképesztőbb és sajnos legkiszámíthatóbb állításig. Szerinte: „A kollektív büszkeség, tehát az érdem alaptalan kiterjesztése a kollektívumra, ugyanaz, mint a kollektív bűnösség, bűntudat, szégyenérzet: vagyis a bűn alaptalan kiterjesztése a kollektívumra.”

E tétel azonban elvérzik a retorikai érvelés szigorú szabályain, és az elemi jóízlés követelményén is. Ravasz és finoman csúsztató párhuzam, de mögé lehet látni: bár hasonló motívum az érdem és a bűn kiterjesztése is az abban érintetelenekre, a premissza hibás.

A kollektív büszkeséget ugyanis nem kell kiterjeszteni, büszkeség a közösség tagjaiban ébred, senki sem kényszeríti, készteti őket rá.

A büszkeség nem egyenlő az érdemmel, hanem az érdem és az érdemesült miatt a közösséghez tartozás jóleső megélését jelenti.

Sebaj, így legalább Révésznek alkalma nyílt Szálasival zárnia az eszmefuttatást, és hát mit is ér a magyar Nobel-díj kapcsán írt cikk, ha a végén nem borulhat fölénk a nyilasok árnya. Hátha mégis elönthet minket a kollektív bűntudat, ugyebár. 

Döbbenetes lelki szegénység, amit igazán lehetne a négy fal között őrizgetni.

Ám mégiscsak hasznos, hogy napvilágot látott: legalább kristálytisztán kijelöli, milyenek ne legyünk.

Végül újra csak megerősíteni tudom, amit az első pillanatban is írtam: legyünk büszkék Karikó Katalinra és Krausz Ferencre!

(Nyitókép: képernyőfotó)

 

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marosvize
2023. november 24. 14:34
Ejj-ez a javító!! Nemzetárulás helyett-nemzettársaink!
marosvize
2023. november 24. 14:31
Ez az nemzetgyűlölő tényleg idióta! Ha már annyira degenerált a szó minden értelmében, hogy nem tud büszke lenni nemzetárulás sikerének, bár ne hangoztatná! Anti-ember, anti-nobeldíjat neki! Valódit úgysem kaphat!
Jose
2023. október 27. 12:26
Én ezt emelném ki (csak röviden): "az érdem alaptalan kiterjesztése a kollektívumra" Na, itten az a helyzet kérem, hogy nem alaptalan. Egy közösség (pl. magyarok) tagjai együtt "lélegzik", együtt él, fejlődik (előre vagy vissza), merhát ezé közösség és nem csak emberek csoportja. Ergo: a közösség egy tagjának sikere kicsit az egész közösség sikere. Ennyi esze van a nagytudású Révész babának. Idáig nem jut el. Akkó meddig is? A suttyóságig. Erre nem lennék büszke.
akiaki
2023. október 18. 19:18
mit jelent az hogy takonyzsidó? vagy zsidótakony?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!