Papi billog

2023. június 05. 17:06

A döntés oka, hogy az elmúlt évtizedekben a klérus tagjai állítólag tömegesen zaklattak kiskorúakat.

2023. június 05. 17:06
null
Kovács Erik
mkdsz.hu

„»Ezt nem hiszi el!« Így kezdődik a Mandiner cikke, amely egy egészen bizarr döntésről ad hírt: a francia katolikus papoknak a jövőben QR-kódos igazolást kell maguknál hordaniuk, amivel – egyebek mellett – tanúsíthatják, hogy nem szexuális bántalmazók. A kezdeményező azonban nem a szekularizált állam, hanem a francia püspöki kar.

A hírt a Mandiner a Catholic Herald című brit magazin cikkéből szemlézte, amely a francia hírcsatorna, a France 24 adásából szerezte az értesülést. De miről is van szó konkrétan? Adjuk át a szót a Mandiner-cikk szerzőjének: »A bankkártya nagyságú igazolás szkennelés után zöld, narancs vagy piros jelzést ad attól függően, mi a pap státusa. Mindez elsősorban azt mutatja, mondhat-e misét az illető és gyóntathat-e, de az is kiderül belőle, hogy esetleg nem olyan expappal van-e dolgunk, akit megfosztottak papi státusától, és visszaél vele. Az ugyanakkor nem fog kiderülni, hogy egy nem zöld pap miért nem zöld.«

A döntés oka, hogy az elmúlt évtizedekben a klérus tagjai állítólag tömegesen zaklattak kiskorúakat.

Bár a papi pedofília témája önmagában is megérdemelne egy külön cikket (már csak azért is, mert a globális hecckampány gazdái jelenleg gőzerővel dolgoznak a gyermeknevelés szexualizálásán), most egyelőre csak tegyük fel a kérdést: ha a francia püspöki kar valóban tud olyan papokról, akik kiskorúakat zaklattak, miért nem egyszerűbb adminisztratív eszközökkel távol tartani őket a gyermekektől és a fiataloktól? A papi státus igazolására pedig miért nem lehet egy kizárólag erre szolgáló, nyilvános bűnjelek nélküli igazolást kiállítani?

A Mandiner cikkének URL-je magában foglal egy olyan szót, amely magában a szöveganyagban már nem szerepel,

ez pedig az önstigmatizáció.

Valóban, ennél pontosabb kifejezést nehezen találhatunk a kezdeményezés jellemzésére. Hiszen ha vannak egyszerűbb és diszkrétebb megoldások – s mint fentebb jeleztük, vannak –, akkor semmi értelme egy olyan procedúrának kitenni a klérus tagjait, amely egyrészt kollektív meghajlás az Egyház vádlói előtt, másrészt a társadalom felé is megerősíti, sőt emlékezetben tartja e vádakat.

Egyébként pedig magának a QR-kódnak a kérdése is megér néhány mondatot. Ez az 1994 óta létező, japán fejlesztésű találmány lényegében a korábbi vonalkód kétdimenziós változata – vagyis ebben a formájában már pontkód –, funkciója pedig az egyes termékek és szolgáltatások azonosítása. Emberek különféle státusának az azonosítására a covid idején kezdték használni. Magyarországon védettségi kártyaként vált ismertté ez a státusazonosítási protokoll, amelyet a kormány végül a közelmúltban kivezetett. A modell azonban már világszerte adott – a kérdés csak az, hogy érdemes-e használni.”

***

Nyitókép: VALENTINE CHAPUIS / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2023. június 05. 21:42
"vagyis ebben a formájában már pontkód" Hogy a micsoda? Nem kell arabusul beszélnie, aki nem tud. :-)) Ha valami kétdimenziós, akkor nyilvánvalóan nem pont, de egyébként sincs semmi köze hozzá. A QR-kód természetesen nem termékek és szolgáltatások azonosítására szolgál, hanem -- a megadott korlátok között, persze -- tetszőleges adattartalom kódolására. Semmi specifikus köze nincs az emberek státuszához (státusz a szó, a státus ugyanis állományt, testületet, államot jelent -- valóban mára össze szokás keverni, de a latint ismerő és használó pap azért inkább ne tegye), egyszerűen egy netes címet tettek bele, itt is vélhetően ugyanerre használják.
survivor
2023. június 05. 20:17
A hit isten adomÁnya. Ad vagy nem... (Ágostpn)
survivor
2023. június 05. 20:13
Btw: Egy kat. pap ha leveti a csuhát, felhívhat egy telefonszámot. Ahol a legősibb isten, Érosz szolgái várjak . Jahve pedig megbocsát... Túl van ragozva.
Bell & Sebastian
2023. június 05. 19:52
Nem voltam rest, és ellátogattam a Francia Püspöki Konferencia honlapjára, hogy tájékozódjak az ügyben. 2021. november 8. -án hoztak meg minden, az üggyel kapcsolatos határozatot, amelyek többek közt tartalmazzák _mindenki bűnügyi átvilágítását_, aki csak gyerekek közelébe kerül a katolikus egyház bármilyen tevékenysége során, továbbá kockázatelemzést rendeltek külső cégtől, hol képzelhető el olyan élethelyzet, amikor sor kerülhet ilyen cselekményekre, ezeket hogyan lehet megakadályozni, felállították a bíróságot, laikusokat és kiemelten nőket tettek be az egyházi tanácsokba, mindehhez hozzárendelték a pénzeszközöket, utógondozást kap minden áldozat és elkövető, meg még sorolhatnám, mi minden történik napjainkban. A Szentszék delegáltjainak szoros ellenőrzése mellett, természetesen. Mindennek az alapja az úgynevezett CIASE jelentés, ami alaposan belekanalazott az egyház ügyeibe, feltárt egy csomó látens visszaélést és még ajánlásokat is fogalmazott meg. Mindez letölthető a honlapjukról. Ha jól értem a megfogalmazást, amiről szó van, egy magyar erkölcsi bizonyítványhoz hasonló világi + egyházi igazolás, amit időnként meg kell újítani. Magát a audit-jelentést még nem olvastam, ezért nem tudom eldönteni, de ha olvastam volna, akkor sem, mennyi ebben a műbalhé, vagy megelőző szándék. Annyi mindenesetre látszik, hogy alaposan sarokba szorították a francia katolikus egyházat Franciaországban, ami társadalmi befolyását tekintve még mindig jelentős. Magam is megdöbbentem azon, mekkora, a honlapjukon sorolják, mi minden tartozik hozzájuk. Szóval, támadnak a jakobinusok ott is rendesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!