Orbán, a fehér holló

2023. május 16. 17:08

Magyarország és az Európai Unió együttműködésének napjai meg vannak számlálva.

2023. május 16. 17:08
null
Révész Sándor
HVG

„Az Orbán Viktor veszprémi beszédében hallható hamis történelmi ámításának egyetlen célja volt: a demokrácia, a szabadság, a népszuverenitás, az állampolgári egyenlőség és az emberi jogok fogalmainak és szempontjainak kizárása a történelemből. Az orbáni értéknihilizmus esszenciája az, hogy önkéntesség és erőszak, alávetettség és egyenjogúság, diktatúra és demokrácia között nincs értékkülönbség.

Magyarország és az Európai Unió együttműködésének napjai meg vannak számlálva – lényegében ezt jelentette be Orbán Viktor a minap Veszprémben. Ehelyett mindenki csak arra figyelt, hogy Hitlert is felsorolta a különböző alapokon Európa egyesítéséről álmodó vezetők között, holott Hitlernek valóban közöttük van a helye. Ebben legfeljebb az lenne az érdekes, hogy az orosz birodalmat, illetve az Európa és az egész világ kommunista egyesítéséről álmodó Szovjetuniót a miniszterelnök kifelejtette a felsorolásból, de egy muszkavezető részéről ez nem meglepő.

Orbán mondandójának az volt a lényege, hogy az Európai Unió két eredendő célját – a békét és a jólétet – nem képes biztosítani, mert „kötésig áll" a háborúban, a gazdasági helyzet egyre rosszabb, s ha az EU nem tudja teljesíteni eredendő küldetését, „akkor mi végre az Európai Unió. Ezt a kérdést írta fel az égre a történelem ura, s ha nem találjuk meg rá a választ, akkor az olyan szép szokások és remek programok napjai, mint az Európa Kulturális Fővárosa is meg vannak számlálva.” Márpedig a válasz megtalálásának esélyét a miniszterelnök reménytelennek ítélheti, mert az olyan politikus, aki a nemzete szuverenitásáért kiáll a »brüsszeli bürokratákkal« szemben, ma »ritka, mint a fehér holló«.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
southwind5
2023. május 19. 10:02
most akkor hogy van ez?, mi csak befizethetünk, plusz a profit is kifelé áramlik...csak meg kell nézni a brüsszeli és strasbourgi képeket, eszméletlen rongyrázás, de ez sem elég nekik...ez egy olyan bünszervezet, ahonnan ki kell lépni. Nyilván a német és más unios ipar kivonul, de mint látjuk orbán készül erre, behozza a kínait. Csak ne váljon a gazdasági együttműködés politikaivá! Mert ezen bukik meg az eu is. Gazdasági együttműködések igen, de politikai ne.
nempolitizálok
2023. május 18. 15:48
Na most azt ugye tudod, hogy a többség Orbán pártján áll és nem a fajtád pártján?
tapir32
2023. május 17. 21:07
A fizetett tollnok csúsztatásai! Demagógia az egész!
Jooee
2023. május 17. 21:03
Ezzel az Unio-val reméljük is, hogy így van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!