Visszatérő toposz a haladó oldalon, hogy az oktatást direkt, kormányzati előírás alapján rontják le

2023. április 26. 21:46

Feltűnő, hogy ezt az elméletet szinte kizárólag ostoba, műveletlen, dologtalan haladók terjesztik.

2023. április 26. 21:46
null
Ambrózy Áron
Ambrózy Áron
Facebook

„Van egy visszatérő toposz a haladó oldalon, ami azt taglalja, hogy az oktatást direkt, szándékosan, kormányzati előírás alapján rontják le, hogy ostoba, szolgalelkű, parancskövető, egyéniség és önérzet nélküli embereket neveljenek a multinacionális cégek számára.

Feltűnő, hogy ezt az elméletet szinte kizárólag ostoba, műveletlen, dologtalan haladók terjesztik, legutóbb pl. Komáromy Gergely adta elő a Magyar Jelen jutúbás műsorában.

Na, de foglalkozzunk az elmélettel. Az van, hogy a multik buta-munkaerő-igényét bőven lehet fedezni a vendégmunkával, egyetlen egy ország sem lesz vonzóbb senki számára, ha tahók lakják. Akkor se a multi, se a vendégmunkás nem fog odamenni, vagyis az elmélet alapvetően hibás. Nem véletlen, hogy pont a legbutábbak hisznek benne.

Minden országnak eminens érdeke lenne, hogy minél több okos ember lakja, viszont az eltérő történelmi és kulturális hagyományok miatt ezt vagy el lehet érni, vagy nem. Esetünkben talán, csak varázsolni kellene hozzá.

Ott van pl. az USA, ott az elsöprő többség egyszerűen sötét, nem az oktatás züllesztette őket európai mércével mérve szellemi fogyatékos állapotba, hanem az az ország így jött létre. Az erőszakos bunkók mentek mindig a gyarmatokra, plusz egy egészen kiváló, de annál szűkebb elit (ld. alapító atyák). Vagy ott vannak a skandináv országok, ahol történelmi és kulturális hagyománya van a szoros, egymást segítő együttélésnek, ott sokkal könnyebben és sikeresen tudtak alkalmazkodni a modern oktatási formákhoz. (Mondjuk a bevándorlás következtében már ott sem fenékig tejfölöszőke minden.)

Magyarország lélekben inkább hasonlít Európa déli feléhez, csak kevésbé harsányan és sokkal zárkózottabban viselkedünk. Nálunk a nagy többséget nádpálca nélkül még arra sem lehet rávenni, hogy megtanuljon többé-kevésbé helyesen írni. (Legalább azokat a k*rva igekötőket meg a központozást csinálnák rendesen.) Pedig a helyesírás nem egy nagy kihívás, ha az ember olvas (nem kizárólag facebookot), akkor megmarad benne a szavak képe. Aztán mégse megy.

A társadalom olyan 70-80 százaléka nem felülről van lenyomva, szint alatt tartva, hanem önérzetesen buta. És ez a legrosszabb kategória, az önérzetes, kritikus, hatalmas nagy egyéniség, aki közben tufa, erőszakos, műveletlen, tanulatlan, faragatlan. Ennek az embertípusnak látványos példája a valamiért elégedetlen, és az elégedetlenségét artikulátlan üvöltéssel kifejező fiatal felnőtt a különböző tüntetéseken.

Ezt a személyiségtípust sajnos nádpálca nélkül nem lehet fejleszteni. Vagyis hiányzik az a jutalmazó-büntető nevelés, amit a 21. század nyerteseinek (a globális észak északjának és az elit elitjének) nyomására illegitimnek nyilvánított a neveléstudomány.

A titok a versenyben van. Nehéz úgy nyerni, ha sokan toporognak a rajtnál. Sokkal egyszerűbb szűkíteni a mezőnyt, nagy szavakat mondani a befogadó és barátságos oktatási környezetről, a színes zsírkréta kreativitásra gyakorolt hatásáról, ha közben kiveri a szemünket a látványos kudarc, és bizony az elit csemetéi nem ezekbe az iskolákba járnak, a globális észak északján pedig teljesen más emberanyagból főznek.

Ha a haladókat tényleg izgatná a kérdés, tényleg műveltetni akarnák a proletariátust Szabó Ervinként, akkor a poroszos oktatási rendszer leghangosabb hívei lennének.”

Nyitókép: Képernyőfotó

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sróf
2023. április 27. 19:08
Kedves Ambrózy, ha már helyesírás meg szavak képének rögzülése... olyan nincs, hogy "artikulátlan". Ez egy kurva irritáló és pestisként terjedő hiba. Azt úgy írják és mondják helyesen, hogy artikulálatlan.
CharlieM
2023. április 27. 15:36
Nyilván nem direkt rontják le, csak beleszaromság meg hozzá nem értés terén még az előző balfaszokat is sikerült felülmúlni.
Polgári attitűd
2023. április 27. 13:43
Oktatási program versbe szedve: "Az én vezérem bensőmből vezérel! Emberek, nem vadak - elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel, nem kartoték-adat. Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet, jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!"
Doromb13
2023. április 27. 11:05
Kedves Áron! Te megmondó-ember vagy, én tanár,aki eddig 50 évet tanítottam művészeti iskolákban. Kezdtem a Kádár-rendszerben,folytattam a rendszerváltástól,és 2010 óta tanítottam az Orbán érában. Legyen bármi is a véleményed a jelenlegi helyzetről és annak szereplőíről - meg kell hogy mondjam,ilyen alacsony színvonalú kultúr- és iskolapolitikát még nem tapasztaltam. Egyszerűen nem értem,hogy egy jogi egyetemet végzett kormányfő hogy lehet ennyire kultúra-,iskola-ellenes. No persze,mint majdnem mindenki a fidesz vezetésében,a gyermekeiket elit bel- és külföldi iskolákba,egyetemekre járatták. A "pórnépnek" meg jó lesz ez a katyvasz,ami sehova sem vezet. Amúgy kiváncsi lennék,hogy Orbán milyen kultúrafogyasztó: jár-e színházba,hallgat-e koncerteket(komolyzeneieket is),olvas-e szépirodalmat,stb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!