Miért ne lehetnénk diktatúra?

2023. február 10. 16:00

Van-e akadálya annak, hogy Magyarországon diktatúra épüljön ki?

2023. február 10. 16:00
null
Révész Sándor
HVG

„Van-e akadálya annak, hogy Magyarországon diktatúra épüljön ki?

Nem olyan, amilyennek sokan már a mostani állapotot is minősítik, hanem igazi. Nem véleményes, hanem valóságos. Vitathatatlan. Hagyományos értelemben vett. Olyan, amelyben nem létezhet valóságos és legális ellenzék, a polgárok semmilyen emberi és politikai jogát nem garantálja semmilyen törvény és intézmény; ezektől bárkit bármikor meg lehet fosztani; amelyben valamennyi jogunk keggyé alakul át, amelyet azoknak és olyan mértékben biztosít a hatalom, akiknek és amilyen mértékben akarja. Ahol nem jelenhetnek meg olyan cikkek, amilyeneket ebben a lapban írunk, sem azok a lapok, amelyekben ilyeneket írnak. Olyan diktatúra, amelyből, amelybe nem lehet a hatalom engedélye nélkül ki- és belépni.

Ilyen diktatúra kiépülésének akkor van akadálya, ha ahhoz valamilyen feltétel hiányzik. Hiányzik először is a kiépítéséhez szükséges érdek és akarat. Ha ez megvolna, akkor működnek olyan belső intézmények, olyan legális, állami erőszakszervezetek, fegyveres erők, amelyek ezt megakadályozzák. Ha ilyenek nem működnek, akkor van olyan állampolgári ellenállás, tömegerő, amely a diktatúra kiépítését megakadályozza. Ha ilyen sincs, akkor vannak olyan nemzetközi intézmények, politikai rendszerek, van olyan nemzetközi környezet, amely a diktatúra kiépítését lehetetlenné teszi.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barkasfarkas
2023. február 15. 09:28
Sajnos az igazi akaratot hiányolom ahhoz, hogy NE legyen diktatúra. Kevés az igazi szabadságszerető, azért tenni is hajlandó (és merő) magyar ember. Könnyű szekértáborokba terelni, propagandával egymás ellen hergelni.
amca
2023. február 12. 00:06
Révész nevű baromez. Etsad Rosenfeld, meg Eisenberger személyesen vinne Recskre,az első sor után.
Mag Ányos
2023. február 11. 20:02
Van egy könyvem ettől a Révésztől, azt hiszem, leviszem a kukához.
akkor ki
2023. február 11. 18:36
Libsi komcsik! Ez a demokráciátok! Gumibot, spray és ami kell a demokráciátokhoz. Mint 2006-ban a nagy gyurcsótányi demokráciában! Hány gumibotos verés volt tüncizésen Orbán Viktor uralma alatt?! Rohadékok, vegyetek példát az Orbán Kormányról! EZ A DEMOKRÁCIA! ITT SZABADON, VERÉS NÉLKÜL TÜNCIZHETTEK! Senkiházi szar alakok vagytok libernyák komcsik! https://www.origo.hu/nagyvilag/20230211-konnygaz-rendorseg-franciaorszag-tuntetes.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!