Tanítani

2023. február 21. 07:46

Valaha a tanári pálya volt a legszebb mind között – félek, hogy ma már csak kevés iskolában az.

2023. február 21. 07:46
null
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„Ahogy eddig, továbbra is egyetértek azokkal, akik szerint a magyar pedagógusok jelentős béremelési igénye méltó és igazságos. Egyetértek azokkal, akik szerint a kormány ebben az ügyben mulasztásban van, és sürgős feladat ezt a mulasztást korrigálni.

Mégis, látva az egész nyugati világban kialakult, egyre súlyosbodó tanárhiányt, az a benyomásom, hogy a legnagyobb probléma nem a fizetéssel van. Hanem azzal, hogy a tanárok eszköztelenné váltak az egyre több közömbös és renitens gyerekkel szemben. Úgy tűnik nekem, hogy a tanári pályából éppen az kezd kikopni – nem csak nálunk, az egész világon –, ami egykor a legvonzóbbá tette: a tudásátadás semmihez sem hasonlítható varázslata. Helyette marad a reménytelen, mert eszköztelen küzdelem legalább az órai fegyelem fenntartásáért, a kötelező feladat legalább adminisztratív teljesítéséért.

Fogalmam sincs, hogy ezen a helyzeten hogyan lehetne segíteni. Nyilván nem lehet visszaadni a tanároknak a jogot arra, hogy megpofozzák az arra egyébként rászolgáló diákokat. De ki marad meg a pályán, ha a diák büntetlenül köp rá, és nem csak átvitt értelemben?

Valaha a tanári pálya volt a legszebb mind között – félek, hogy ma már csak kevés iskolában az. És ezen a magasabb fizetés sem segít.”

Nyitókép: Bencsik Gábor Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2023. február 21. 17:33
Hogy világosabb legyen: tantárggyá kell beemelni a MENTÁLIS képesség fejlesztése nevű tanítást. Ami: a hosszú távú célok elérésére irányuló kitartás és szenvedély. Másként: szellemi teherbíró-képesség. Az agy energiáját a tanulókból kiszívja a közösségi média, nyomtatott mainstrean média, Hollywood, hamis celeb"hősök", rap"művészek" ecetera Sátánvilága.
Zaizen Jotaro
2023. február 21. 16:39
Vicces, de tanárként nekem a diákokkal van a legkevesebb bajom, és speciel egyáltalán nem érzem magam eszköztelennek, ha az iskolai nevelésről van szó. Sokkal nagyobb bajnak érzem a mai Magyarországon azt, hogy az egész magyar politika, hovatovább a társadalom egésze is megvetéssel köp a tanárokra, a diákok egy ilyen fórumhoz képest képest szelídek, mint a bárány. A nehéz diákokkal kihívás együtt dolgozni, de velük tudok bánni, a most uralkodó társadalmi attitűddel szemben, azzal a mérhetetlen gyűlölettel szemben amivel a nyilvánosságban, sajtóban, fórumokon szembesülök viszont eszköztelen vagyok.
NERbot
2023. február 21. 13:55
A iskola nyugati eltévelyedés, magyar embernek nem való.
Namond
2023. február 21. 13:05
"Ki marad a pályán?" Orvbán Vicctor a megkerülhetetlen, akár az egészségügyi asszisztensek esetében. Senki ne lepődjön meg, ha gyerekét Orbén tanítja, vagy műtét után Orbán mosolyog rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!