A kormány koncentráltan, de megfelelő erőforrásokkal ellátott rendszert akar működtetni

2022. november 11. 20:02

Ezt a koncentrációs/kiegyenlítő célt látjuk az alapellátásan is, ahol már bőven 600 fölött van a tartósan betöltetlen praxisok száma. Ahol 10 éve nincs saját háziorvos, azt az élet megoldotta valahogy.

2022. november 11. 20:02
null
Kincses Gyula
HVG

„Magyarán a beteg nem abba a kórházba megy, amibe szokott, hanem több 10 kilométert utazik.

Vagy ugyanabba a kórházba megy, ahol a klasszikus fekvőbeteg-ellátás, vagy egyes osztályok megszűnnek, mert a mai széttagolt rendszerben a színvonalas ellátáshoz nincs elég ember vagy eszköz. De a mondás szerint kórház nem zár be, lesz egynapos sebészet, nappali kórház és szakrendelések. A kormány koncentráltan, de megfelelő erőforrásokkal ellátott rendszert akar működtetni.

Ezt a koncentrációs/kiegyenlítő célt látjuk az alapellátásan is, ahol már bőven 600 fölött van a tartósan betöltetlen praxisok száma. Ahol 10 éve nincs saját háziorvos, azt az élet megoldotta valahogy.

(...)

A várólistáknál is komoly változás jöhet, a válaszukból az derült ki, hogy jön a központi országos várólista. Ez azt jelenti, hogy bárki választhatja azt a helyet, ahol hamarabb sorra kerül?

Ezt szintén nem tudtuk átbeszélni, de azt gondoljuk, hogy jó irányba mozdulnak el. A jelenlegi rendszerrel több baj is volt, az egyik az, hogy minden intézmény a saját várólistáját vezette, és senki sem mondta a betegnek, hogy nálunk ugyan 2,5 év a várakozási idő, de egy kórházzal arrébb csak fél év.

Az új rendszerben megmondják a betegnek, hogy hol kaphat leghamarabb ellátást, ő pedig eldöntheti, hogy oda megy, vagy kivárja azt az orvost, aki kezelte. Ezzel valósabb kép lesz a várólisták tényleges hosszáról is, hiszen, ha a beteg választ későbbi időpontot, az nem várólista, hanem előjegyzés.

Azt viszont nem tudjuk, hogy minden beavatkozásra lesz-e országos várólista, vagy csak a kiemelt, nagyobb műtétekre.

Ez a történet betegbiztonság szempontjából akkor lenne kerek, ha a szakmai szabályozás pontosan tisztázná, hogyan lehet felkerülni a listára, milyen sürgős esetben lehet rajta előrébb kerülni, és honnan fogja tudni a páciens, hányadik a sorban.”

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. november 12. 14:51
nem baj elvtars, majd megszavazzatok LuciFerit aki mar tobb tucat korhazat bezart, es bezarja a maradekot is ! es akkor Elvtars mehettek a temetobe !
LancelotDuLac
2022. november 12. 09:44
"A kormány koncentráltan, de megfelelő erőforrásokkal ellátott rendszert akar működtetni" - A magyarok kizsigerelésével és meglopásával!
Kormánypárti1
2022. november 12. 08:49
Ez sem tud pofazárat tenni magára és csendben megdögleni a nyugdíjában? Ezek mind kényszerbetegek?
Zombi papa
2022. november 12. 07:22
Gyula bá' épp akkor volt államtitkár, amikor a magánbiztosítók le akarták nyúlni az egészségbiztosítási kasszát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!