Ha kiskutyákat ölnek, hörög a világ. Ha embereket, akkor nem

2022. szeptember 15. 21:06

Mindent és mindenkit sajnálunk, védünk, az esőerdők fáitól a koalákig, csak éppen a csöppnyi embereket nem.

2022. szeptember 15. 21:06
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Egyetlen dolgot kell tudatosítani, hogy senki se tartsa elfogadhatónak a beavatkozást: a magzat ember. Embert ölni márpedig nem szabad. És akkor máshol kell keresni a megoldást. A gyilkosságot, a népirtásokat a közvélekedés bűnnek tartja és üldözi. Ezt a népirtást pedig az európai államok döntő többségének törvényei legalizálják. (A magyar is.)

Meggyőződésem, hogy azért, mert a többség egyszerűen nem is érti, mi történik. Ha kiskutyákat ölnek, hörög a világ. Ha embereket, akkor nem. Mindent és mindenkit sajnálunk, védünk, az esőerdők fáitól a koalákig, csak éppen a csöppnyi embereket nem. A liberálisok – már megint – az igazság elhallgatásával tudnak csak érvelni. Ha a tények, a valóság szembejön, verve vannak.

Igenis kellenek felvilágosító filmek, foglalkozások, olvasmányok, cikkek az abortuszról. Megy a hörgés, mert esetleg az anya megtudná, amit el akarnak előle titkolni: a babája él, a babájának dobog a szíve, működik a veséje, mája, van szeme és füle. Nem az anyja testének a része, mert ha így lenne, akkor az anyának két szíve, négy veséje és nyolc végtagja volna. Ilyen horderejű döntésnél szükséges, hogy minél tájékozottabbak legyünk.

Visszatérő érv, hogy az anya életét esetleg tönkre teheti egy nem kívánt gyermek. (Az abortusz pedig a gyermek életét teszi tönkre, sokkal hatékonyabban.) A drasztikus megoldások helyett azonban felelősségre kell nevelni. Tudatosítani, hogy a szexuális együttlét milyen következménnyel jár. Nem véletlenül helyteleníti az egyház a házasságon kívüli nemi kapcsolatot: a leendő gyermeket is védi vele. A »rossz döntést« akkor már nem lehet »jóvá tenni«, mint ahogy az egy-, öt-, tízéves gyereket sem csaphatom agyon, ha anyagi nehézségeim támadnak, vagy „elrontja” az életemet. Ha a csecsemőjét megöli egy anya, felháborodik mindenki, börtönbe zárják. Ha néhány hónappal korábban teszi, akkor pártolandó jog.

Tulajdonosa-e a szülő a gyerekének? Léteztek országok és jogrendek, amelyek így vélték, de nem biztos, hogy ez megfelelne a mi kultúránknak. Mindenesetre megnézném a harcos jogvédők fejét, amint édesanyjuk közli velük, hogy eladja őket rabszolgának. Az ilyen szabadságharcosok azt sem tűrik el, ha megmondják nekik, hányra érjenek haza, mit vegyenek fel, mit igyanak vagy kivel randizzanak, de az simán belefér a világképükbe, hogy az anyukájuk megölje őket.

Vagy őket nem is, csak mindig másokat?”

Nyitókép: Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. szeptember 19. 17:43
Egy ételről akkor mondhatom, hogy nekem ízlik, vagy nem, ha legalább egyszer megkóstoltam, vagy ettem belőle. Véleményem persze lehet, de ez a vélemény nem az érintett érzékszervek jelzésein nyugszik.
panka13
2022. szeptember 16. 18:22
Olyan jó lenne, ha ész érveket, gondolatokat, véleményeket olvashatnánk hozzászólásként. Durvaságokat hallunk eleget másutt is. Néhány gondolat: - fogantatástól örökösnek (itt nem a genetikára gondolok) tekintendő a magzat (pontos jogi feltételeknek utána kell nézni, nem jogászként írom) - vagyoni szempontból az emberpalántát már jogok illetik. Tudják ezt vajon az emberek? Mi lenne, ha kivonulnánk, hogy borzalom, kivégzik az örökösöket !!! ? - lehet felkapnák a fejüket az emberek, még a leendő apák is ?! - Mégis kinek az életéről beszélünk ? Közvetlenül nem az anyáéról, hanem a gyermekéről . Ha ivarérett férfi és nő alkalmas arra, hogy gyermeket nemzen, akkor legyenek elég erősek ahhoz is, hogy vállalják következményként a felelősséget. Valóban a születendő gyermeket fel is lehet nevelni, örökbe is lehet adni, de megölni ?...Manapság divat csak a jogokat követelni minden téren, felelősség/kötelezettség nélkül. Ideje felnőni. A kettő párban jár... Az élet zajlik, lehetnek kivételek, de az abortuszok elsöprő többsége nem erőszak vagy orvosi komplikáció miatt történik. - Felvilágosítás és példamutatás a család, az otthon feladata. Ebben tud segíteni az iskola, egyéb szervezetek, védőnők, orvosok, egyházak ...stb. Igénybe kellene venni. Szülőként, a gyermekeink érdekében. - Nehézség...mikor nem volt vagy nem lesz akár anyagi, akár más okból kifolyólag ? Mit nevezünk nehézségnek ? Csaba testvértől hallottam egyszer, hogy nézzünk csak szét a Kárpát medencében, ilyen jómód mióta a történelmi emlékünk van, nem fordult elő... Vajon miért nem becsüljük azt, ami van és miért nem törekszünkk értékteremtés felé? És mit jelent az érték ? Az alapfogalmak tisztázása nagyon fontos. Fő értékeinkhez tartozik a gyermekáldás. Törökországi szír menekülttáborban forgatott dokumentumfilmben az épp ott megszülető sokadik gyermekkel kapcsolatban kérdezték az apát: ilyen helyre, időkben újabb gyermek? Nem értette, fülig érő szájjal nevetett és áhítattal válaszolta: a gyermek Isten ajándéka ! Nos, érdemes ezen elgondolkodni. Sok boldogságot mindenkinek !
Reszelő Aladár
2022. szeptember 16. 10:34
Remek írás. Ahogy Kötter Tamás mondta egyszer, a liberálisok remekül tudnak aggódni távoli vidékek távoli problémái miatt. Egy gyerek pont nem tartozik ide. De akik mindenüket arra tették, hogy tönkrevágják a normalitást, azok miért pont itt fognák vissza magukat.
kata56
2022. szeptember 16. 10:19
Beteg lélekre vall ezt a 2 dolgot egymás mellé tenni. Érdekes módon az állatokat nem igazán szeretőknek jutnak effélék eszükbe... Egy magzat abortálását összekötni kutyakölkök elpusztításával. Degenerált idióta. Le kéne szállni az állatbarátokról. Tessék szíves lenni normálisabb módon próbálkozni az abortuszra készülők meggyőzésével. Nem, nem gondolom, hogy azt teszek a bennem élő magzattal, amit akarok..mert az én testem blablabla.. Nem, nem helyeslem az abortuszt. Cseppet sem. Emberölésnek tartom. De baromira kiakadok azon, hogy egy ilyen témát összekapcsolnak az állatokkal való kegyetlenkedés lehetőségével. Nem lehetne mindkettőt a maga helyén kezelni??? Az emberi magzatot megölni gyilkosság. De ez ne jelentse már azt, hogy a kutyakölköket, miután felelőtlen módon nem akadályoztuk meg a létrejöttüket, akkor lehessen halomra gyilkolászni..állatgyülölők legnagyobb örömére. Magzatokat megvédeni, állatokat ivartalanítani.. EZ a helyes megközelítés. De összekötni a kettőt egymással..szemét dolog. Ami az abortuszt illeti: mindig volt-van-lesz. Mindig lesznek nők, akik ezt választják ilyenn-olyan indokokkal. Hogy a nehezítés-tiltás mennyire eredményes, etekintetben vannak kétségeim, de nem ellenzem a nehezítést. Viszont ne kezdjünk szónokolni erköklcsi magaslatokról..kedves férfitársak. Egészen bizonyosak öNÖK ABBAN, HOGY NINCS öNÖK MÖGÖTT IS ELABORTÁLT MAGZAT???? Amiről esetleg nem is tudnak..de részesei voltak anno a létrejöttének..valahol vlamikor egy görbe éjszakán.. Azt pártolnám, hogy a szívhangot a derék férfiembernek is kelljen meghallgatnia...Már ha megállapítható, ki lehet az érintett.. Kétségtelen, hogy a mai füvel-fával hétvégi bulikákban összefekvős világban ez kissé nehézkes.. Aki látta már, hogyan is néz ki mondjuk egy nyári hétvégi bulika utáni hajnalon a budakalászi HÉV állomás az összevissza elheverő, félájultan-részegen-benarkózva alvó ifjúsággal .. ahol kizárt dolog, hogy tudható lenne ki-kivel-mit művelt az elmúlt éjszaka.. no annak lehetnek foggalmai az apaság vonatkozásában felmerülő nehézségekről...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!