Nem is lenne baj azzal, hogy emeli a BKV a bliccelésért járó büntetést

2022. augusztus 17. 12:36

Csak közben a szabályokat csak azokon vasalják be, akik nem emelik cserébe fel az öklüket.

2022. augusztus 17. 12:36
null
Tibi atya
Facebook

„Emeli a BKV a bliccelésért járó büntetés összegét. Nem is lenne ezzel nagy baj egyébként, a budapesti közlekedés jó ár/érték arányban van, rengeteg kedvezményezett utazik ingyen vagy nagyon olcsón, tessék fizetni érte!

Van azonban egy saját élményem a közelmúltból: a Mester utcánál felszálltam a villamosra egy egynapja lejárt bérlettel, mert ott nem üzemelt automata, a Corvin-negyednél meg igen. Ahogy annak lennie kell, ajtócsukódás után villant a karszalag, nyolcezer forint helyszíni bírság. Rohadtul bosszantott a dolog, leginkább azért, mert bár mutogattam, hogy tegnap járt le és előtte is mindig volt bérletem, ami jár az jár, jogos volt a büntetés.

Leszálltunk, lecsippantottam a kártyám a büntire, aztán vettem egy bérletet és a következőre az ellenőrökkel együtt visszaszálltam. 32-esek tere, felszáll egy nagyobb családnyi svéd cserediák.

Ismét villan a karszalag, majd az ellenőrök odamennek MINDENKI MÁSHOZ. A svédek tudomást sem vesznek róluk, ők sem a svédekről.

Odamegyek a két ellenőrhöz, akiknél a büntetést fizettem:

- Az övéket nem ellenőrzitek?

Az egyik zavarba jön, a másik ingerült lesz:

- Ha nem tetszik, megbeszélheted velük, hogy vegyenek jegyet!

Mielőtt a kommentmezőben túlságosan terebélyesre burjánzanak a rasszkó vadhajtádok, nem erre szeretném kihegyezni. Hanem arra, hogy a villamoson nem pusztán egy ellenőr találkozott a svédekkel, hanem a magyar állam mindennapos mentalitása nyilatkozott meg:

A szabályokat valójában nem kell betartani, csak azokon vasaljuk be, akik ilyen-olyan okokból, mert félnek vagy mert egyszerűen nem éri meg, nem emelik ránk érte az öklüket. Ha csak felmerül, hogy ez megtörténhet, meg sem próbáljuk alkalmazni rájuk a szabályokat. Semmilyen más logikus magyarázat nincs rá, hogy a luxusszolgáltatásnak minősülő taxis olcsó üzemanyagot kap, az iskolatejszállító meg nem, minthogy a taxis pofán ver, az iskolatejszállító meg nem.

Egy olyan országban, ahol a törvény hatálya egységes, örülök neki, ha a be nem tartását üldözik. De ott, ahol a sógor meg az ökölrázó kivétel, végeredményben az ő vállalkozásukat és mindenüket is te fizeted, ahogy a lejárt (vagy érvényes!) bérletű diák a svédek utazását.

Azt gondolom egyébként – és ebben már a saját paranoiám szólal meg – hogy nem telne sokba két rendőrt az ellenőrök mellé tenni a gázosabb helyeken, és egységesen alkalmazni a szabályokat mindenkire. De a jegybevételnél, a tényleges profitnál fontosabb a társadalompedagógia: nem a bőröd színe miatt vonatkoznak rád a szabályok, miközben másokra nem, hanem mert egy csicska vagy. Nem árt, ha ezzel akkor is szembesülsz a mindennapjaidban, ha van bérleted, és akkor is, ha nincs.

Majd úgyis lesz a kommentszekcióban olyan, aki az öklét felemelni nem meri, de kajánul mocskolja majd a diákot, akit lefognak a villamoson. Ez pedig, ha lehet, még fontosabb társadalompedagógiai szembesítés. Dicsértessék!”

Nyitókép: BKK

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cartwright
2022. augusztus 18. 16:19
mondjuk ez rohadtul irritáló probléma, amit mindenki tapasztal ha tömegközlekedik a kaller valóban csak a magyarokat vegzálja, cigányhoz, még gyerekhez se megy oda, és ez legalább 50 éve így megy, ebből kifolyólag ténylegesen elszemtelenedtek, és alapjognak tartják, hogy ők jegy nélkül utazhatnak hiába mászkálnak az ellenőrök párban, vagy hármasban, ez addig nem fog változni, amíg nem karhatalommal együtt mennek ellenőrizni és akkor le lehet baszni a potyázókat a járműről
konfucius
2022. augusztus 17. 16:20
RENDET KELL CSINÁLNI VÉGRE. HALLÓ!
ThuleanPerspective
2022. augusztus 17. 15:55
Hétköznapok az agglomerációban: Odafele: Reggel egy kisváros, dolgozni mennek, de senki nem vesz jegyet, csak a fele pénzt odaadja a sofőrnek, az összes sofőr zsebre dolgozik, aki vesz is 90% vagy nyugdíjas (tehát ingyen utazik). Hazafele: A sofőr tudja, hogy ellenőrök vannak, ezért most mindenkinek aki bliccelni szokott ad kivételesen jegyet, azok kifizetik. Kit büntetnek meg? A diákot aki az egyedüli aki nem szokott bliccelni, mert bérlete van (az is csak 50%), mert nem írta még rá a személyi igazolvány számát....
Viziboszorkány
2022. augusztus 17. 14:07
Mi a tanulság, Atyám? Máskor tedd magad svédnek! Vagy hottentottának, vagy rántottának. Vagy mittudom én.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!