Hazánk elkerülheti a recessziót

2022. július 18. 21:32

Attól azonban jogosan lehet tartani, hogy a fejlett világ gazdaságai – Európa és az Egyesült Államok – recesszióba zuhannak.

2022. július 18. 21:32
null
Szajlai Csaba
Magyar Nemzet

„Sokan felkapták a fejüket a politikai túloldalon, mikor Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetben publikált cikkében recesszióra figyelmeztetett, valamint arra is, hogy az infláció nem csupán növekszik, de nem tudni, hol és mikor tetőzik majd. Ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedési kilátások romlanak. Az írásból kiderül, hogy nem hazai jelenségről van, pontosabban lesz szó. Tudniillik Magyarországon valószínűleg sikerül elkerülni a recessziót, de a gazdaság növekedése 2023-ban erősen lassulhat. A jegybank friss prognózisa szerint idén a háztartások fogyasztásai támogathatják meg erősen a bővülést. S e vonatkozásban jó hír, hogy az összes komoly nemzetközi szervezet gyarapodást jósol 2022-re a magyar gazdaságnak. 

Attól azonban jogosan lehet tartani, hogy a fejlett világ gazdaságai – Európa és az Egyesült Államok – recesszióba zuhannak. Ennek itt is vannak az előjelei: az amerikai cégek pénzügyi vezetőinek többsége 2023 elejére recessziót valószínűsít az Egyesült Államokban. A háttérben az extrém stagfláció, vagyis a tartósan két számjegyű infláció áll, amelyet gazdasági visszaesés fog kísérni.   

A baljós árnyakról még annyit, hogy az amerikai és európai hosszú állampapír-hozamok csökkenésnek indultak. S egyre több szakértő jósol Németországnak is bezuhanást, amely az egész kelet-közép-európai térségre lesz majd negatív hatással, tekintettel az erős német gazdasági jelenlétre és befolyásra.  

Miközben az Egyesült Államok és az EU más-más problémákkal küzd, addig a magas infláció és a munkanélküliség veszélyei már fenyegetnek. S abban teljesen igaza van a gazdaságfejlesztési miniszternek, hogy egy világgazdasági recessziótól jobban kell félni, mint az árak emelkedésétől.”

Nyitókép: MTI/Molnár Edvárd

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. július 19. 09:48
Kínai, Japán cégek dörzsölik a markukat!...
Menhetten
2022. július 19. 07:41
12 év kormányzás alatt, 13 ezer milliárd uniós támogatást tüntettek el! Ez is látszik a HOLDRÓL, csak a narancs ködben élők nem látják.
fado
2022. július 19. 05:10
Elkerülési
Namond
2022. július 19. 00:49
2021. dec. 21. "Orbán Viktor: Piros volt a paradicsom nem sárga, Magyarország előre megy nem hátra!" 2022. JÚLIUS 12 "Orbán Viktor - Teljesítjük amit vállaltunk: megvédjük Magyarországot, megvédjük az időseket!" Ez igen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!