Eperjes Károly filmje, a Magyar Passió nem nyert semmit

2022. június 13. 18:10

Szomorú vagyok a Magyar Mozgókép Fesztivál díjkiosztója után.

2022. június 13. 18:10
null
Skrabski Fruzsina
Skrabski Fruzsina
Mandiner

Szomorú vagyok a Magyar Mozgókép Fesztivál díjkiosztója után. Azért vagyok szomorú, mert én is szavaztam, láttam a filmeket – és nem volt igazságos az eredmény.

A legigazságtalanabbnak azt tartom, hogy Eperjes Károly filmje, a Magyar Passió nem nyert semmit.

Pedig végre egy felemelő film készült a kommunizmus egyik hőséről. Végre egy film, amelyik a jót mutatja be és nem a rosszat. Amiben még egy ávós is meg tud térni egy jellemóriás pap hatására. A forgatókönyv is zseniális és fordulatos, pszichológiailag is kidolgozott.

Szelfiztem a fesztiválon Várnai Péter forgatókönyvíróval, katolikus pappal, préposttal. Végtelenül büszke vagyok, hogy megismerkedtem vele, mellette ülhettem a díjátadón.

Ha a díjátadón nem is nyert, a közönség díjazhatja azzal, hogy sokan megnézik.

A Magyar Filmakadémia televíziós forgalmazású filmek rendező szekciójának elnökeként nem csak szavazok a filmszemlén, hanem aktívan próbálok segíteni a magyar film népszerűsítésében. Rengeteg jó dolog történik, a Magyar Mecenatúra Program, Inkubátor Program, vagy akár a Magyar Mozgókép Szemle, ami direkt a vörös szőnyeges Cannes-ra hajaz, és nagyestélyiben  meg szmokingban vonulgathattunk. Novák Tamás kollégám, barátom, akinek versenyben volt a 101. népmese című filmje, megtanult youtube-ról csokornyakkendőt kötni. Együtt voltunk, ünnepeltünk.

Közben szomorú azt látni, hogy dobozokban vannak csodálatos alkotások. Nincs fesztiváloztatás és forgalmazás. Nincs. Nem fogunk össze, nem karoljuk fel egymást és nem emeljük fel azt, ami egyedi és különleges. Márpedig most tényleg volt mit nézni! A Magyar Passión kívül A játszma, vagy Dobó Kata meséje, de akár a Nagykarácsony, vagy Kovács Ákos énekes első kisfilmje.

Ha nem emeljük ki, ami új és különleges, hanem mindig ugyanúgy, ugyanazt értékeljük, akkor elsilányul a világ, elvész a motiváció.

Azért van remény! Tavaly az általam producerelt, Udvardy Zoltán és Géczy Dávid által rendezett, Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm nyert. Sőt! Az idei díjazottnak Zoli adhatta át a díjat.

A Külön Falka tényleg jó film és ráadásul az új generáció sikerre, mert egy elsőfilmes fiatal rendezte.

Fantasztikus animációk készülnek.

Szóval ünnepelek is persze – csak szomorú vagyok, mert annyi van bennünk, csak pajzsra kellene emelni!

 

Nyitókép: Magyar Passió Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2022. június 16. 10:04
... a verseny hiánya végletesen torzítja ám a gazdaságot! Szerinted ez korrekt? "Tiborcz István úr őstermelőként biogazdálkodást folytat 300 hektáron több mint öt esztendeje. .... a jelenlegi nyilvántartás alapján Tiborcz István valamivel több, mint 360 millió forint vissza nem térítendő európai uniós agrártámogatást nyert el."
T. Péter
2022. június 14. 14:19
"Azért van remény! Tavaly az általam producerelt (...) dokumentumfilm nyert. Sőt!" Ja, akkor már mindjárt más. Akkor van remény, öröm, hejehuja, ünneplés.
Pierre
2022. június 14. 14:17
nem baj, ha mar filmet, szinhazat, muveszetet nem tudnak csinalni az orbanista "muveszek", adjatok nekik legalabb Kossuth dijat. Ja, mar adtatok mindnek.
tevevanegypupu
2022. június 14. 08:24
Eperjest kellene dijazni azért, ahogy a filmben játszik..dehát minden filmjében egyformán zseniális, gondolom ez már annyira megszokott, hogy szinte éeszre sem veszik..pedig ha van "szinészkirály" latinovits után..há ő az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!