Bengáli tűz

2022. április 13. 09:03

Ötven éve ismerte el Magyarország Banglades függetlenségét.

2022. április 13. 09:03
null
Pataki Gergely
index.hu

„A Bangladesi Népi Köztársasággal – 50 éve – 1972. január 29-én vette fel a diplomáciai kapcsolatokat az akkori Magyar Népköztársaság kormánya. Országunk elsők közt ismerte el a független Bangladest és erre mindkét fél azóta is szeretettel hivatkozik a diplomáciában. Bangladesnek ez a korai segítség sokkal többet jelent, mint nekünk, emiatt talán kivételezett helyzetben vagyunk az országok sorában.

Amióta a magyar kormány meghirdette a keleti nyitás politikáját, Ázsia-szerte egy újfajta európai stílust ismertek meg. Emlékezetes a 2016-os Víz Világtalálkozóra érkezett bangladesi küldöttség, melyet maga Sheikh Hasina Miniszterelnök Asszony vezetett és így a történelemben először létrejöhetett a miniszterelnöki csúcstalálkozó is. A két ország álláspontjai nagyon sok kérdésben megegyeznek, így azóta Magyarország és Banglades számos fórumon, platformon egymás stratégiai szövetségesei. Banglades fontos szerepet játszik a terrorizmus, a szélsőségek és vallási extremizmus elleni küzdelemben. Ezért is fontos, hogy hazánk szorosra fűzze együttműködését Bangladessel ezeken a területeken.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter szívesen látott vendégek egész Dél-Ázsiában. A pandémia alatt 2020 szeptemberében ismét történelmi találkozóra került sor a magyar és bangladesi külügyminiszter között, ezúttal Dakkában, a magas szintű diplomáciai esemény is jelezte, hogy a magyar befektetőknek, és a magyar tudás-exportnak különösen nagy keletje van a térségben.

A pandémia legrosszabb időszakában Banglades ajánlott fel ötezer vakcinát, az elmúlt decemberben pedig Magyarország ezt a gesztust immár félmillió vakcina adományozásával tudta viszonozni. Kevéssé ismert, inkább feledett tény, hogy 1971-ben a bengáli embereket segítendő, akkori országvezetésünk egy tábori kórházat létesített a dél-bangladesi Maijdee Courtban és az országban valószínűleg egyedüli külföldiként az akkor kitört véres polgárháború sérültjeinek ellátásában segíthettek magyar orvosaink a ma kilencven éves dr. Bartos Gábor sebész főorvos vezetésével.

Bangladesbe missziós orvostársaimmal 12 éve járunk csendben segíteni rászorulókon. Ezek alatt az évek alatt több mint félezer embert részesült ingyen helyreállító műtétekben. Amióta az általam vezetett orvoscsoport sikeresen szétválasztotta az ikreket, a nemzetközi orvos-társadalom részéről különös figyelem irányul a magyar tudásra és Bangladesre is. A bangladesi kórházak orvosainak, személyzetének odaadó munkája nélkül nem tudtunk volna eredményesen dolgozni. Egyetértek Csókay Andrással abban, hogy mindezeken kívül a műtét sikeréhez isteni csoda is kellett. A világ egyik legnépesebb muszlim országát is képviselve, egyben hívő katolikusként úgy gondolom, hogy a Jóistennek szándéka volt ezzel a sikerrel. Egy olyan világban, ahol veszélyes vizeken kell kormányozni az ország hajóját, még egy távoli ország barátsága is sokat érhet. Minden törekvés, híresztelés, amely a műtétek sikerét próbálja beárnyékolni, s amely a magyar-bangladesi baráti viszonyt törekszik rombolni, nyilvánvalóan árt a két nép, a két kultúra közötti párbeszédnek és a megértésnek. Vajon akad olyan szereplő, aki a politikai és gazdasági kapcsolatok kibontakozásának megakadályozásában lenne érdekelt?

Feladni abból a presztízsből, eredményből és reményből, amit a magyar politika a keleti nyitással elért, vagy elérhet, azt jelentené, hogy Magyarország visszafordul. Pedig, mint a sebészetben, életbe (legalább is húsba) vágó kérdés lehet, hogy előre kell menni, nem hátra.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: MOHAMMAD SHAJAHAN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Solymos
2022. április 14. 08:28
Oriási a különbség Nyugat és Kelet Pakisztán között. Az utobbi, Banglades nem vallascentrikus, inkabb kultura dominált ország. Eg es föld kulonbség India két oldalan elhelyezkedo orszagok kozott. Persze a gyermekvallalasi kedvet is el lehetne tanulni tőlük.
pemete jakab
2022. április 13. 19:41
"Ötven éve ismerte el Magyarország Banglades függetlenségét." Bangladesben tudják, hogyan ne csökkenjen az ország lakossága: másfél Magyarországnyi területen bő 160 millióan élnek. És még családtámogatások sem kellenek hozzá. Viktorka tanulhatna tőlük.
Vermacska
2022. április 13. 16:24
Banglades: 1,5 Magyarországnyi terület Lakosság: 160millió! Talán más módon is kellene nekik segíteni, mint megmenteni a nagyon betegeket.
minekkellregisztralni
2022. április 13. 12:48
A bangladesiek függetlenségi harca is megért volna egy bekezdést. Az USA fegyverekkel támogatta az akkor még "Kelet-Pakisztán"-ként ismert Banglades elleni (nyugat-)pakisztáni népirtást. Nixon nemhogy nem avatkozott be a népirtás megfékezése érdekében, egyenesen egyetértett vele. A mai napig kevesen tudnak erről a "morálvitéz" nyugati világban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!