Idén is erős lehet a gazdasági növekedés

2022. április 23. 17:00

Kis szerencsével akár pozitív sokkot is okozhat a 2022-es esztendő a magyar gazdaságban.

2022. április 23. 17:00
null
Szajlai Csaba
Magyar Nemzet

„Mire is lehet alapozni a »kincstári optimizmust« akkor, amikor a szomszédban háború dúl, magas az infláció és a világgazdasági lassulás is elkerülhetetlennek tűnik? Röviden: erős a magyar gazdaság bázisa, és egyelőre – nálunk legalábbis – semmi jele a megtorpanásnak. S még a Nemzetközi Valutaalap is azt jósolja, hogy a közép-európai térségből mi és a lengyelek fogunk idén a legjobban gyarapodni.

Ami pedig a részleteket illeti: a kormány már tavaly, mikor még előjele sem volt az orosz–ukrán háborúnak, megkezdte az egyensúlyi mutatók javítását. Például míg a magyar államadósság a vártnál jobban, 77 százalék alá csökkent, addig az uniós átlag 92 százalék fölé nőtt. Közben a minisztériumok 2021 végén már nem költhették el megmaradt pénzügyi többletüket, és a pénzügyi tárca létrehozott egy alapot is. Továbbá bejelentették, hogy néhány nagy állami beruházást átmenetileg leállítanak. Utóbbi persze – ellenzéki oldalról nézve – kapásból megszorításnak tűnhet, ezzel szemben az a helyzet, hogy a kormány próbálja hűteni a gazdaságot, csakúgy, mint a Magyar Nemzeti Bank a lassan egy éve megkezdett kamatemeléssel és a növekedési hitel-, valamint kötvényprogram kivezetésével.

A leszűrhető jó hír jelenleg az, hogy a magyar gazdaságot hidegen hagyják a külső környezet problémái,

és bár messze van még az év vége, egy kis szerencsével meglepetést is láthatunk az idei növekedési adatokban. Egyelőre semmi jele a növekedés lassulásának, az első kéthavi adatok szerint a tavalyi utolsó negyedévhez képest érdemben gyorsulhatott a magyar gazdaság kibocsátása. Tegyük hozzá persze, hogy márciusról még nincsenek statisztikai adatok, és az év vége is nagyon messze van, 2022 elején azonban még nyoma sem volt a kilátások bárminemű romlásának. Emlékezzünk arra is, hogy a tavalyi utolsó három hónap is bivalyerős volt, a GDP akkor 7,1 százalékkal bővült, és ehhez a dinamikus időszakhoz képest gyorsult a termelési volumen az ágazatok többségében. Mindezek alapján pedig az első negyedévben szép számot – akár nyolc százalékot is – produkálhatott a növekedési ütem (ez május közepén derül ki). Amennyiben ténylegesen ilyen erős volt az első negyedév, akkor ötszázalékos bővülési kilátásunk is lehet 2022 egészére.”

(Nyitókép: A Mercedes új, teljesen elektromos SUV modellje, az EQB a sorozatgyártás megindítását bejelentő ünnepségen Kecskeméten 2021. október 22-én.MTI/Ujvári Sándor)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Davidov
2022. április 24. 04:43
Pozitív sokk...ezt a 180Ft-os szórólapodban lehozzák? Ez az alja szakmádnak.
Pelso j.
2022. április 23. 21:14
Te Csabi, aztán mennyi lesz a HUF/EUR meg az üzemanyagár mondjuk szeptemberre, mint az embereket direkt és gyorsan érintő kérdések? Mert ugye ti tudtok az emberek nyelvén beszélni, - félre.
pemete jakab
2022. április 23. 20:56
"A leszűrhető jó hír jelenleg az, hogy a magyar gazdaságot hidegen hagyják a külső környezet problémái," A magyar gazdaságot a külföldi multik magyar leányainak az exportja húzza. A forint is azért olyan "erős", mert "független" a külső tényezőktől. A belső fogyasztás meg várhatóan vissza fog esni.
Agricola
2022. április 23. 17:43
"Kis szerencsével akár pozitív sokkot is okozhat a 2022-es esztendő a magyar gazdaságban." Ha csak az EU hajlandó túlteljesíteni az abnormát, és olyan kemény szankciókat hoz majd amivel lábon lövi magát. Olyan vadászoknál fordul ez elő, akik túl sok "célzóvizet" ittak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!