A sok lehet elég?

2022. április 21. 09:31

A mértékletesség erényét az orvosoknak is fontos lenne gyakorolniuk.

2022. április 21. 09:31
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„Több egészségügyi intézményből hallottam igaznak tűnő történeteket arról, hogy a hálapénz betiltása miatt - a jelentősen megemelt orvosi bérek ellenére – sok orvos, (főként sebész, nőgyógyász) hagyja el az állami egészségügyet vagy próbálja betegeit ilyen-olyan indokkal áttessékelni magánpraxisába.

Meséltek olyan sebészről, aki már csak daganatos beteget operál az állami rendszerben, a többieket borsos áron gyógyítja, vizsgálja ki az állami kórházhoz közeli magánklinikába terelve át őket. »A rendelőmben meg tudom csinálni már a jövő héten, ott kényelmesebb is, egyébként várni kéne« – ha valaki nem hiszi, járjon utána…

A beteg persze kiszolgáltatottan kapaszkodik a fehér köpenybe, és engedelmesen teszi, amit tanácsolnak neki, mert szabadulni akar fájdalmától, félelmétől.

A gyógyulni vágyó ember így – hiába a hálapénz tiltása – újra fizet. Most már ugyan nem borítékban, zsebbe dugva, de sokszor még most sem számla ellenében. (Tényleg, miért hiányoznak az online kasszák a sokszor nagy pénzforgalmat bonyolító rendelőkből?)

Mindebből arra következtethetünk, hogy az adózatlan, korábban borítékokban, fiókokban gyűjtött bankók az immár tisztes, szép fizetésnél is jóval többet adtak ki - legalábbis az orvoslás bizonyos területein. (És persze tisztelet minden nagyszerű kivételnek!)

Az állami kórházak így előállt orvoshiányára jó volna valamiféle megnyugtató szabályozás – tudván közben azt, hogy esetükben egy tanár vagy egyetemi oktató számára elérhetetlenül magas bérekről beszélünk, amiért az orvosok egy része, most úgy tűnik, le sem kíván hajolni.

Egyetérthetünk abban, hogy a gyógyításra felesküdötteket meg kell becsülni, az is teljesen rendben van, hogy ha valaki a munkája mellett a magánszektorban is gyógyít, éljen extra jól. Komoly dolog, nagy felelősség az orvosi munka, tisztelet jár érte.

Ugyanakkor morálisan elfogadhatatlan, hogy a magyar adófizetők nem kevés pénzén képzett orvosok egy része a tisztes fizetés ellenére az állami szektorban végzett munkának most hátat fordít vagy fékezett habzással végzi azt és a betegeket módszeresen, sok esetben indokolatlanul tolja át a fizetős ellátásba.

Az orvosok a társadalom megbecsült tagjai, hivatásuk gyakorlásának mikéntje az ország egésze számára erkölcsi minta.

A mértékletesség erényét nekik is fontos lenne gyakorolniuk. Mondjuk azzal a felismeréssel, hogy a sok lehet elég.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rúzabandi
2022. április 22. 11:03
Ezeknek tényleg a világ pénze sem elég, havi közel 1 millát keresnek és ez sem elég! Meg kell nézni a kedves doktor urakat hogy melyik közlekedik suzukival, inkább legtöbbjének terepjárója nagy értékű mercedese van és vidéken körbe kerített több százmillás villája.. Tisztelet a kivételnek mert azért vannak becsületes orvosok is akik tisztelik a beteget és nem magán praxisban gyógyítanak. Találkoztam Szegeden a gyerekkorházban külföldi (talán indiai vagy pakisztáni lehetett) orvossal aki személyesen kisérgetett végig minket (gyermekemet) vérvétel, röntgen, stb, nagyon megható volt a gondoskodása,,, amikor hazaértünk még a vonalason vissza is hívott minket hogy minden rendben van-e a kicsivel. Talán a külföldről érkezett fiatal orvosok sokkal figyelmesebbek, kedvesebbek, én ezt tapasztaltam, ők még gyógyítani akarnak és nem harácsolni!
Akitlosz
2022. április 21. 17:05
Elfogadhatatlan? Mértékletességet vár el a szerző? Mire fel? A pénz beszél a facebookoló meg facebookol. Az állami egészségügy képtelen a szükségleteinek megfelelő mennyiségű orvost alkalmazni. Januárban több mint 9 hónap múlvára október végére kaptam időpontot. Nem, nem szívátültetésre, csak egy sima szemorvosi szakorvosi rendelésre.
Dénia
2022. április 21. 15:39
Naés? Aki fizetni akar mindenáron,menjen nyugodtan magánhoz. Ha nem akar várni. Mi kára van ebből az államnak?
jóember
2022. április 21. 12:32
"Tényleg, miért hiányoznak az online kasszák a sokszor nagy pénzforgalmat bonyolító rendelőkből?" Ez jó kérdés, ha van ilyen, nyilván azért mert a hatalom nem követeli meg, elnéző ebben a szektorban. A fogorvosnak mondtam, hogy nincs nálam készpénz, de perceken belül átutalom a pénzt. Dehogy, dehogy-tiltakozott- csak készpénz és számla nélkül. Közben meg a piacon egy db fokhagymához is elvárják a nyugtát. (Ennek nincs adóvonzata és mégis)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!