Tabudöntögetés

2022. február 02. 20:09

Egy anyuka cannabisszal tette elfogadhatóvá terhességi depresszióját, majd ezután szülési fájdalmait is ezzel csillapította.

2022. február 02. 20:09
null
Czefernek Léna
Vasarnap.hu

„Egyébként az orgazmikus szülés létező jelenség, de elárulom, hogy nem csupán tudatmódosító szerek hatására történhet meg. A tökéletes ellazultság állapotában a vajúdó nő valóban eljuthat a végső extázisig, a témában még könyv is született, de abban egy árva mukkot nem írnak marihuánáról. Írnak viszont otthon szülésről, nyugodt, beavatkozásmentes vajúdásról, segítő bábákról, szexualitásról. És igen, ismerek olyat, aki ezt a kivételes állapotot meg is élte, de ő sem tudatmódosító szerek hatása alatt. (Egyébként felhőtlenül táncolni is lehet valamilyen partidrog elfogyasztása nélkül fél éjszakán át – még ha ezt furcsa szülési fájdalmak elviseléséhez hasonlítani –, de van, akinek ez is elképzelhetetlen.)

Szóval értem én a szándékot, ne nézzenek már csúnyán ránk, ha megiszunk egy deci bort nagy pocakkal, (urambocsá’ valami mást) orvosi javaslatra görcsoldás céljából, de azt azért ne felejtsük el, hogy ezek a tabuk nem véletlenül alakultak ki a társadalmunkban. Akinek tiszta a lelkiismerete, mert emberileg minden lehetséges módon azon volt a várandóssága alatt, hogy a gyermeke egészségét megóvja, annak nincs szüksége rá, hogy legalizáltassa apróbb-nagyobb elhajlásait.

Aki pedig látott már elvonási tünetekkel születő kisbabát vagy alkoholista anyuka gyermekét, ezen tabuk jogosultságát sosem vonná kétségbe. 

Három szüléssel a hátam mögött bizton merem állítani, hogy sok minden járt a fejemben a vajúdások során, de az, hogy milyen jó lenne most szétcsapni magam a fájdalom elviselhetőbbé tétele miatt, nem volt közte. Orgazmikus szülésről sem álmodtam, pedig szakmámból adódóan olvastam róla, ismertem a módszert. A fájdalom egyébként közel sem a legnehezebb része egy gyermek világra hozatalának. Inkább hasonlít a hegymászó erőfeszítésére, ami ahhoz kell, hogy felérjen a csúcsra: ha legyőztük az akadályt, felszabadultan nézünk végig az alattunk terülő tájon. Egy nem medikalizált, természetes módon zajló szülés végigküzdése pedig komoly muníciót adhat az elkövetkezendő hónapok, évek problémáinak legyőzéséhez is. Mert lesz belőlük bőven, és nem szívhatunk be minden alkalommal, amikor a gyerekkel kapcsolatos nehézségekbe ütközünk.”

Fotó: Juancho Torres / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andilla
2022. február 02. 23:27
Terhességi depresszió??? Az mi? A gyermekvárás az egyik leggyönyörűbb része egy nő életének. Még a mindenféle testi nyavalyák ellenére is.
szemlelo
2022. február 02. 22:35
Éppen tegnap volt egy műsor a német NDR tévén a cannabis gyógyszerként való felhasználásáról. Ez Németországban már több éve lehetséges, az orvosok felírhatják. De a műsorban elmondták, hogy a tapasztalat szerint a gyógyító hatás jóval kisebb, mint amire számítottak a bevezetéskor. Kialakult azoknak a betegségeknek a listája, amikben valóban kimutatható a hatása. Ilyenek egyes neurotikus tünetek és krónikus fájdalmak. De a hatás ezeknél is esetleges és nem tudják, mitől hat egyesekre, másokra miért nem.
westend
2022. február 02. 20:57
ez miféle szerzet ott fenn a képen? Remélem nem akar szaporodni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!