Értjük, mit akar mondani Márki-Zay Péter, de jobb szavak kellenek

2022. január 24. 19:35

A fogyatékkal élők számára is méltatlan, ha a KESMA dolgozóihoz hasonlítják őket.

2022. január 24. 19:35
null
Fekő Ádám
Azonnali.hu

„A fogyatékkal élők számára is méltatlan, ha a KESMA dolgozóihoz hasonlítják őket, de politikusként úgy általában meg kell néznie, hogy használja a nyelvet Orbán Viktor kommunikációs stábja.

Márki-Zay Péter kimondta nyilvánosan, amit egyébként olyan sokan kimondtak már társaságban: azt, hogy a kormánymédiánál akár fogyatékosok is dolgozhatnak.

Nyilván a szokásos MZP-megoldásról beszélünk, hiszen ha a fogyatékos helyett mondjuk hülyét, idiótát vagy ezen túlszaladva a valójában sokkal adekvátabb agysérült szót használta volna, nem érkezett volna meg gyorsan a Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, hogy jelezze, elég régóta küzdenek a fogyatékos szó pejoratív értelemben vett használata ellen, úgyhogy jó lenne, ha nem ezt a szót használná. Közben a KESMA is elég gyorsan irányba állt, és a politikai korrektséggel folytatott harcba beleillesztették a magyar köznyelvben amúgy osztálytól, lakhelytől és kortól függetlenül használatos szó használata elleni harcot is.

Az érdekvédelmi szövetségnek speciel tökéletesen igaza van két ok miatt is: az egyik az, hogy a fogyatékos szó nyilvánosság előtti használata tényleg sokakat sért, de ami sokkal fontosabb, hogy az így is elég hátrányos helyzetbe került magyarokat egyszerűen nem szabad egy rosszul megválasztott szóval sem hasonlítani mondjuk az Origo kiemelt státuszban dolgozó munkatársaihoz, én is határozottan sértőnek érezném ezt.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekko123a
2022. január 25. 13:05
Az mégnagyobb probléma, hogy enyhén ferdén tartott fejjel magyaráz. Ez mindent elmond...
Pierre
2022. január 25. 11:08
he-he, ennyi. Most par napig a politikai korrektsegert fog hiszterikusan kuzdeni a rezsim es csocselekje. Azert a fogalomert, amit az ev tobbi napjaban megvet es gunyol. Pont ahogy az antiszemitizmus ellen szokott kuzdeni par napokat, amikor egy-egy ex-jobbikostol elokerul valami regi felvetel. Aztan visszater a szokasos zsidozasahoz. Tenyleg meltatlan volt a fogyatekosokkal szemben ez az osszehasonlitas a kesma kitartott kurva, cinikus gazembereivel.
Kétes
2022. január 25. 10:42
Ádika! Azonnali.hu lemondásodat követelem! Miért is? mert Márki-Zay a fogyatékos kifejezést pejoratív értelemben használta! Te "jobb" szavakat kérsz Márki-Zaytó, mert balul fogalmazott mint te. Tűnjetek el a közéletből, ha sértegetitek (még ha áttételesen is, de kultúremberhez méltatlanul sértegetitek) a rászorulókat és nem támogatjátok őket!
zuriktodor
2022. január 25. 07:54
Nahát, Fekü' jól befalta MZP pöcsét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!