A nagyszülő nagy érték

2021. szeptember 05. 07:16

Hogyan teremthető meg az a családi légkör, amelyben a nagyszülő nagy érték lehet?

2021. szeptember 05. 07:16
null
Dobrai Zoltán
mkdsz.hu

„A nagyszülői szerep életfeladat lehet egyben öröm és krízis is. Megváltoznak az életkörülmények, egyre több fizikai korlát jelenhet meg, új kihívásokkal kell megküzdenie a nagyszülőnek. Ezzel együtt pedig újra megjelenik egy gyermek a fókuszban, ami feleleveníti a saját gyereknevelés élményeit és esetleges kudarcait. Ezen újraélt szerepeket nagy érzékenységgel érdemes kezelni, máskülönben sok-sok konfliktushoz, meg nem értettséghez, elutasításhoz vezethet. A nagyszülő újra átélheti, hogy aktív – teremtője, alkotója az életnek. Az életútja során felhalmozott értéket, értékrendet és világszemléletet egy újabb generáció számára adhatja át. De felmerül a kérdés, hogy ez nem a szülő feladata lenne-e?

Az apa és anya egysége

A válasz az, hogy nagyon sokféleképpen lehet egy nagycsaládban jól élni ,és jól kezelni a megváltozott szerepeket és életkörülményeket. A legfontosabb, hogy bárhol is húzódnak a nagyszülői és a szülői kompetenciák határai, a családban lévő tagoknak ez komfortos, elfogadható legyen. Sokféleképpen hozhatja létre a nagycsalád az egyensúlyt, amivel mindenki elégedett, viszont néhány a tapasztalatból vett példán keresztül mégis ki lehet jelölni alapvetéseket, irányokat a harmonikus családi viszonyokhoz.

Az apa és anya egysége, az ő kapcsolatuk a legfontosabb, és ez a kiindulópont. Ha a szülőpár ebből az egységből neveli gyermekét és ebből a közös alapból kommunikál a nagyszülők felé, akkor az üzenet könnyebben értelmezhető a külvilág számára is. Sőt, ebben a következetességben fog tudni a gyermek is biztonságban nevelkedni. Elfogadja és alkalmazkodik a szülőpár nevelési stílusához. Egyszerűen fogalmazva a párnak együtt, egymással kell elsősorban egységben lennie a családi szabályokkal és a határokkal kapcsolatban is. A nagyszülő ezt az egységet pedig azzal segítheti, ha nyitott a fiatalabb generáció új szemléletére és gondolataira. Ha a nagyobb élettapasztalatát úgy használja, hogy képes jelen lenni és támogatni, majd tud a háttérben is maradni és a szülőpár egységét erősíteni. Felelőssége élettapasztalatából fakadóan talán nagyobb is ebben az érzékeny közös táncban.”

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!