Ezt akartátok? Már a fél világ a magyar teniszező barátnőjét mustrálja

2021. július 13. 17:21

Nekem még sohasem fájt, ha valaki azt mondta, hogy csinos vagyok.

2021. július 13. 17:21
Hekler Melinda
Képmás

„Egy pozitív, a legrosszabb indulattal is csak dicséretnek titulálható mondatot szexistának bélyegezni és a body shaminget (testszégyenítést) kreálni belőle azért súlyos vétség, mert így elvész lassan a dolgok éle és valódi súlya. Éppen azt érik el vele a társadalmi polkorrektség harcosai, amit nem akarnak: egy olyan immunitást, egy olyan semlegességet a kommunikációban, az érzelmek kifejezésében, ami nem megvédi a nőket, az embereket, hanem az érdektelenségig kiszolgáltatottá teszi.

Ugye, férfiak, nem rettentek meg ettől az esettől, és nem fogjátok soha kétszer meggondolni, hogy szépet, dicséretet mondjatok egy nőről udvariasan akár nyilvánosan is?

Furcsa világot élünk. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem még sohasem fájt, ha valaki azt mondta, hogy csinos vagyok. (Akkor sem ha mindez a hátam mögött történt.) Pedig nem tartom magam a tradicionális női viselkedések és minták megtestesítőjének: versenyszerűen fociztam, lányiskolába jártam, ahol arról is sikerült meggyőznöm az osztálytársaimat, hogy még a szalagavatón se táncoljunk fiúkkal. Forrt bennem a női hév, amit akkor feminizmusnak aposztrofáltam. Aztán, ahogy szépen lassan valóban nővé váltam, az ifjonti hév átalakult méltósággá, szelídült tartássá és értékrenddé. Ma is nagyon fontosnak tartom a női egyenjogúságot, ám nem vagyok az egyformaság híve. Igenis van, amit megtehet egy férfi anélkül, hogy rosszul jönne ki belőle, de egy nő már nem. És ugyanez igaz fordítva is.

Én nem szeretnék olyan világban élni, ahol egy férfi ismerősöm nem mondhatja azt nekem, akár mások előtt is, hogy »de jól nézel ki«, vagy »de csinos vagy« – még akkor is, ha férjezett a családi állapotom. Kifejezetten jólesett a gesztus, amikor a barátnőm férje a minap egy olyan napon »csinosozott le«, amikor én éppen közelebb éreztem magam egy madárijesztőhöz, mint Cindy Crawfordhoz. Megmentette vele a napom. Nem éreztem kínosnak, nem feltételeztem mögötte közeledési szándékot, mert szerencsére egészséges az önértékelésem, és ugyanezt feltételezem a másik emberről is: nem gondolom, hogy minden bók mögött szexuális vágyak húzódnak meg.

De én sem így születtem, ehhez az (is) kellett, hogy sok pozitív megerősítéssel illessék a külsőmet mind a szüleim, mind a környezetemben élők gyermekkoromban és a legérzékenyebb kamaszkorban. Melyik kamaszlány ne érezné magát harminc centivel a föld felett, amikor egy fiú bókol neki, amikor azt mondják neki: »te nagyon szép vagy«? Ugye nem az lesz a következő pont, hogy az óvó bácsit (azt a néhányat, aki van) vagy az óvó néniket elmarasztalják, ha Julcsikát meri szép kislánynak bélyegezni? Félek, hogy már ez sincs messze.

Hála Istennek ezen a világon valószínűleg nincs olyan nő, akit legalább egy férfi ne a legszebbnek látna a világon. Ti, akik most háborogtok, mert valószínűleg nem szerettek bókot kapni, vagy eddig csak »szexuális nyomulást« tapasztaltatok bókok helyett, ti is gyönyörűek és csinosak vagytok sok férfi számára. Persze mindig is voltak és vannak az átlagnál attraktívabb nők, akiket a legtöbben szépnek és vonzónak találnak – de ez ugye senki számára nem új? És ugye ez egy felnőtt nőnek nem fáj?

Szerencsére Fucsovics Márton barátnőjéből hiányzik a test-paranoia, így úriembertől érkező bókként könyvelte el Boris Becker megjegyzését. „Senkiről ne mondjanak véleményt az én nevemben. (...) Remélem, egy nap ti is kaptok egy igazi férfitől hasonló bókot. Ha nő vagy, a csinos egy kedves jelző egy úriembertől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2021. július 14. 13:54
Mondjuk, van olyan férfi, aki nem túl boldog, vagy lelkes, ha a csini barátnőjének, feleségének túl gyakran bókolnak a pasik..., akár a barátja, akinek a felesége, párja fogatlan, szemüveges és kövér. Mivel a haver a sajátjának sohasem bókol... Nos, én szívesen bókolok a gondnoknénak, mert igaz, hogy túl gömbölyded, pirospozsgás, combos, faros, de remek palacsintát, lángost süt, férjével tisztán, szuperül tartja a házat, a kis birtokot, a gyepet, az előudvart és a kutyákat is szigorúan fegyelmezi. takaros, jókedvű, pirospozsgás, kicsattan az egészségtől..., persze, hogy bókolok neki! De bókolok más hölgyeknek is! A feleségemnek, reflexből, a pici lányomnak, dettó. A női munkatársaimnak, partnereimnek obligát módon és gyakran jutalmazok. Anyukámnak, aki sajnos, jelenleg 9802 km=6091 mérföld távolságra van tőlünk:((( Mert ő a legszebb nő a világon és ő is szereti a bókokat, mint minden igazi nő!
annamanna
2021. július 13. 18:53
Itt egy szöveg arról, hogy mennyire fontos, hogy az apa erősítse a lánygyermek nőiességét: https://divany.hu/szuloseg/menstruacio-apa-lanya-dicseret/ De szerintem, ha az apja túlságosan is "érzékeny" lett volna a nőiség problémái iránt, akkor nem diplomás újságíró lett volna a panaszos hölgyikéből. Utólag lehet, hogy bánja, hogy minek teljesít, minek érte el azt, amit elért, sokkal jobb volna a tükör előtt billegni, de azzal, hogy az apja nem biztatta és nem erősítette a nemi megnyilvánulásait, lehetővé tette, hogy a teljesítményre, a tanulásra fektesse az energiái javát, és szerintem ez nem baj. Persze lehet ezzel vitatkozni. De azért ellenérvként még megemlítem Villontól a Szép kovácsné balladáját, aki megöregedve már semmit nem talál az életben, minden öröme elveszett, mert fiatalon a fókusza maximálisan a szexuális vonzerőre helyeződött. És annak bizony vége. És nincs helyette más, mert amikor fiatal volt, nem törődött semmi mással, nem épített ki magának más értékeket. Bizony, hallottam esetet, amikor "a Felvidék legszebb kisasszonya" negyven éves korában öngyilkos lett, mert egyszerűen képtelen volt feldolgozni azt, hogy múlik az idő és már nem ő a legszebb. Karinthy neje is öngyilkosságot kísérelt meg, amikor: "Egy siófoki nyaraláson aztán Aranka szeretője nem volt hajlandó vele mutatkozni a strandon, mire a nő levetette magát második emeleti szobája ablakából. Bár nem halt meg, súlyos sérüléseket szenvedett, hat hétig élet és halál között lebegett, férje pedig mindvégig az ágya mellett virrasztott. Miután felépült, Karinthy megjegyezte, hogy amíg más nő tányérokat tör össze szerelmi bánatában, Aranka inkább saját magát törte össze." https://divany.hu/offline/karinthy-frigyes-bohm-aranka-hazassag-veszekedes/ A nőnek az volt a fontos, hogy a fiuk szépségét dicsérgesse: "Mindketten egy-egy fiúgyereket vittek a házasságba – Karinthy Gabit, Aranka Tomit –, és született egy közös csemetéjük is, Cini. Ugyan Aranka nem bizonyult gonosz mostohának, látványosan kivételezett a sajátjaival. „Állj csak a Gabi mellé, Tomi! Nézzétek, mennyivel szebb, mint a Gabi, mennyivel erősebb, mennyivel nagyobb” – mondogatta." Nagyon "Pandóra szelencéje" ez a téma, különösen akkor, ha a szülő rászoktatja a gyerekét arra, hogy ő milyen gyönyörű, és ájuldozik miatta. Ha ehhez hozzászokik, akkor felnőttként is ebben akar a leginkább teljesíteni, és egy idő után biztosan nem fog sikerülni. A szép lányból "Demóna" lesz. A kiinduló cikkben az újságírónő savallja, hogy az apja őt bezzeg nem rajongta körül. De szerintem ezzel sokkal többet nyert, mint amennyit veszített.
balbako_
2021. július 13. 18:45
Sokan mesélték - én még nem tapasztaltam külföldi útjaimon - hogy sok helyen sértő, ha előreengedik a hölgyet az ajtón, vagy átadják a helyüket a járműveken, feladják a kabátot azaz az összes udvariassági gesztus. Én 71 évesen már nem változok és sajnálom azokat akik így élnek a legnormálisabb emberi kapcsolatokat nélkülözve. (Azért azt hozzátenném, hogy igenis van oksági kapcsolat a cigányútra ment egyenjogúsági túlkapások és a nőkkel történő brutalitás között. )
Harangláb
2021. július 13. 18:38
Na, ilyen egy normális nő! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!