Vakcinavacillálók és oltásgourmet-k: ne játsszunk tovább mások életével!

2021. május 17. 07:15

Folyamatosan harcolni kell a túlcsorduló sötétséggel, a racionalitás és a humánum pártján állva.

2021. május 17. 07:15
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Megtorpanni látszik az oltakozási lendület hazánkban: amilyen gyorsan elértük a négymillió beoltottat, olyan lassan vánszorog tovább a mutató. Vasárnap négymillió-hatszázezernél jártunk, és nem látszik máról holnapra megugorhatónak az ötmilliós „álomhatár”.

Márpedig az újabb mérföldkő elérésére nem csupán a tervezett, újabb lazítások miatt volna szükség;

lélektanilag is fontos lenne a lakosság felének átoltottsága.

Mi oka tehát a megakadásnak? Az ellenzék szégyenletes, elbizonytalanító ellenkampánya alábbhagyott, a vakcinákról minden információ elérhető, az eddigi tapasztalatok kedvezőek, az oltópontok szervezetten működnek. A kismamák és a pedagógusok után most ráadásul a legfiatalabb elérhető korosztály, a 16-18 évesek is gyorsan hozzájuthatnak a vakcinához.

Egyrészt közrejátszhat a már bevezetett enyhítések csalóka illúziója. Ha már védettségi igazolvány nélkül is ki lehet ülni a teraszokra, ha újra látogathatóak a mozik, színházak, sportesemények, és az iskolákba is visszatért az élet, akkor úgy tűnhet, visszakaptuk régi világunk.

Csakhogy ez még a normalitás halovány visszfénye csupán, ami az általános karanténhoz viszonyítva új dimenzió, ám közel sem az elérhető legnagyobb szabadságfok. Ám mintha erről az oltott és főleg oltatlan tömegek nem szeretnének tudomás venni: a kiszabadulás eufóriája kollektív meggondolatlanságba taszította a többséget az első napokon. (S ez a helyzet tapasztalatom alapján nem sokat változott.)

Hátráltatják a teljes, társadalmi védettség elérését az oltásgourmet-k is,

akiknek nem a teljesen érthető egészségügyi megfontolások miatt válogatnak a szérumtípusok között, hanem olykor egészen vad hiedelmek, tévhitek (meddővé tesz az egyik, a másik szervi elváltozást okoz, a harmadik chipet tartalmaz, satöbbi) fonják át gondolkodásukat. Pedig mindenki hozzájuthat a szívének (lelkének és immunrendszerének) legkedvesebb oltáshoz, ha van elég türelme hozzá.

A vakcinavacillálók táboránál azonban jóval érthetetlenebb és veszélyesebb azok döntése, akik irracionális félelmekből nem is hajlandóak beoltatni magukat. Ennek háttérben áltudományos légvárak és konteók állnak: a vakcina egy világméretű gyógyszeripari összeesküvés, egy tudatosan komponált emberkísérlet, esetleg sötét erők globális manipulációja.

Nemrég egy kerekasztal-beszélgetésen Boldogkői Zsolttal, Garamszegi Lászlóval, Krekó Péterrel és Szűts Zoltánnal a vírusról virulensen terjedő áltudományos képzetekről és álhírekről folytattunk diskurzust, és két, látszólag egymásnak ellentmondó dologban mind egyetértettünk. Egyrészt akik a vírust vagy a vakcina hasznosságát tagadják, általában vallásos meggyőződéssel, megingathatatlanul hisznek saját igazságukban. Másrészt ennek ellenére tudósi, ha úgy tetszik, írástudói felelősség a racionalitás és a humánum pártján állva folyamatosan harcolni a túlcsorduló sötétséggel,

nem szabad hagyni, hogy a hiedelmek hangja erősebb legyen a tudománynál.

Talán oltakozásra sarkallhatják a bizonytalanokat a védettségi igazolvánnyal járó előnyök, amik a hatékony külpolitikánknak köszönhetően már a határátkelést is megkönnyítik. A többieknek ott vannak a puszta számok: huszonkilencezer elhunyt és száznegyvenötezer aktív fertőzött.

Legfőbb ideje tovább nem játszani mások életével!

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MRN11
2021. május 18. 01:09
Jó írás, a kommentek szinte teljes mértékben igazolják.
DE JÓ
2021. május 18. 01:03
A tágabb környezetemben mai is meghalt egy ember Covid fertőzés következtében, aki az oltástól való félelmében elutasította azt. Aktív volt, dolgozott, majd három nap alatt meghalt. Nézem itt a sok diplomás okoskodó hozzászólókat, akik rendületlenül terjesztik a paranoiát, miközben egy éve látjuk, hogy a Covidot megkapni olyan, mint az orosz rulett, vagy túléled, vagy nem. Semmi sem tudja garantálni, hogy te a túlélők között leszel. A Covid talán annyival rosszabb is, hogy itt van időd megbánni a hülyeségedet, csak az már nem segít. Hát csak tessék, lehet próbálkozni... De jó, hogy nem ti kormányoztok !!!
C.Dömötör
2021. május 17. 23:12
Ki játszik kinek az életével? Egyre agresszívebb az oltási retorika, pár napja volt itt egy cikk, amely arra emlékeztetett, hogy: ,,Te sötétben bujkáló ellenkező, reszkess!", most meg Constantinovits akar harcolni, pedig a békés Magyarországon vagyunk, és nem Izraelben. A németeknél a mai napon írtak arról, hogy a kórházak egész idő alatt vagy túloztak, vagy hazudtak, de nem volt az intenzívosztályokon olyan stressz, mint ahogy azt terjesztették. Valahogy érezni lehetett. https://twitter.com/goddeketal/status/1383110862244827136 Itt a halálosan kimerült lübecki kórház táncol, energiájuk utolsó tartalékjával. 20 klinikát eladtak, bezártak, a pusztító járvány kellős közepén. Ahogy az egyik igazgató mondta: kétszer, vagy háromszor annyi koronabeteget is vállalhattunk volna, de annak nem lett volna haszna! Erről van szó! Ott viszont, ahol jól fizettek a koronabetegekre, ez szövetségi államokként különböző, felfelé kanyarították a számokat. Olvasható a Die Welt mai számában. Ez a két kép jól summázza a valóságot: https://twitter.com/hardmanpolitics/status/1393527886028722178/photo/1 Egy járványnál, ahol az emberek 99% egészséges, muszáj 100%-ban egy nem tesztelt oltást adni, hogy senkit se veszélyeztessünk. Ez tényleg abszurd!
Kanóc
2021. május 17. 15:48
Lehetnél pl. a BP tévé járványügyi szakértője, a kozmikus trubadúr és Pikács Violetta diridáréja között, akár minden nap...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!