Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Az orbáni állam hibája

2021. március 11. 08:17

A következmény: a fideszes/Fidesz-közeli területi államigazgatási vezetők a korábbinál könnyebben eltávolíthatják beosztottjaikat.

2021. március 11. 08:17
Nagy Attila Tibor
Nagy Attila Tibor
Népszava

„Az államigazgatás problémái (kapkodás a felső szinteken, egyes döntések nem kellő előkészítettsége, az üzleti szférához képest alacsonyabb fizetések) az Orbán-rendszer előtt is többé-kevésbé megvoltak, ám a Fidesz-KDNP immáron 11 éve van hatalmon. Látható volt 2010-es hatalomra jutásukkor, hogy Orbánék véleménye lesújtó a közigazgatás teljesítményéről, bizalmatlanok is voltak vele szemben. Egyik első lépésük volt a köztisztviselők indoklás nélküli felmentésének törvénybe foglalása, ám ez olyannyira szembe ment a nemzetközi munkaügyi normákkal, hogy jobbnak látták módosítani. A közigazgatási munkavállalók eltávolításának indoklási kötelezettségét visszahozták, ám számos jogcímet adtak a munkáltatónak a köztisztviselői (közszolgálati) jogviszony megszüntetésére. És hogy kik rúghatnak ki kormánytisztviselőket? Nos, például azok a volt/jelenlegi fideszes politikusok, akik a kormányhivatalok, járási hivatalok élére kerültek – pl. Sára Botond Attila, aki a Fővárosi Kormányhivatalt vezeti, mióta vereséget szenvedett Pikó Andrástól Józsefvárosban.

A következmény: a fideszes/Fidesz-közeli területi államigazgatási vezetők a korábbinál könnyebben eltávolíthatják beosztottjaikat, és helyükre a hatalomhoz lojális embereket tehettek/tehetnek, amivel szívességet tehetnek politikai, üzleti barátaiknak is. A kormányhivatalok élén álló kormánymegbízottak pozíciója a kormánytól (végső fokon Orbán Viktortól) függ, őtőlük pedig az ügyintézők sorsa függ. Ebből a helyzetből egyenesen következik, hogy egy kormánymegbízottnak a fő törekvése az, hogy megfeleljen a kormány elvárásainak, az alkalmazott törekvése pedig, hogy megfeleljen a kormánymegbízott, járási megbízott igényeinek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2021. március 11. 17:36
Ezt az elviselhetetlen modorú görénykét kéne eltávolítani jó messzire hazánktól. Annyira ellenszenves hogy azt nem tudom kifejezni.
Selamat
2021. március 11. 16:35
Ez a szerencsétlen azzal az égnek fordított orrával, meg a nagyképű előadásával, aminek egyetlen lényege, hogy nincs is szebb a világon mint a szocialista-liberális-kommunizmus, s amit azonnal keresztbe is vág azzal az elviselhetetlen kappanhangjával azonnal eléri azt, hogy amint meglátom, hallom, már kapcsolok is máshova. A másik nagy kedvenc, a lófarkas libsi Józsi. Kb pontban ugyanazzal a mondanivalóval, mint a kappanhangú. A libsi Józsi is mindent jobban tud. El-vi-sel-he-tet-le-nek.
nyugalom
2021. március 11. 13:46
Mi is van a libsi önkormanyzatoknal, cegeknél? Jó éjt!
marica61
2021. március 11. 11:53
ne keverd össze a kormányzatot hszug,aljas karácsony gerivel. amit probálsz elöadni azt a jelenlegi fövárosi vezetés gyakorolja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!