Rossz hír érkezett Paks 2 híveinek

2021. február 13. 14:30

A belorusz mintaerőmű leállítását követeli az Európai Parlament.

2021. február 13. 14:30
Szél Bernadett
Facebook

„Konkrétan a biztonsági kockázatok és a műszaki hiányosságok miatt kell leállítani a belorusz asztraveci atomerőmű üzembe helyezésének folyamatát – ez olvasható az állásfoglalásban. Ennél aggasztóbb hírt Magyarország nehezen kaphatott volna, tekintve, hogy a létesítmény Paks2 mintaerőműve. Hozzáteszem, mióta  novemberben megkezdték a próbaüzemet, az asztraveci erőmű többet állt, mint amennyit ment — a gyakori vészleállások és műszaki hibák immár Európa-szerte aggodalmat keltenek.

A legjobban minden bizonnyal Litvániában tartanak a problémás kísérleti reaktortípus beüzemelésétől, az ugyanis mindössze 50 kilométerre található a litván fővárostól, Vilniustól. Félnivalója ugyanakkor Magyarországnak is van, Orbán Viktor ugyanis 2014-ben – tudjuk, verseny nélkül, a nyilvánosság kizárásával – ugyanezekek a VVER-1200 típusú blokkoknak a magyarországi felépítéséről állapodott meg Putyinnal.

  • Az EP ráadásul elsöprő többséggel, 642 szavazattal, 29 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett fogadta el a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásainak meg nem felelő belorusz atomerőmű elsietett beindítását elítélő határozatot. A képviselők nem csak azt kifogásolták, hogy az új, nem kipróbált technológia súlyos kockázatokat rejt egész Európa nukleáris biztonságára, hanem azt is, hogy az orosz Roszatom és a megrendelő belorusz kormány még a legalapvetőbb információkat sem osztja meg a külvilággal az ismétlődő üzemszünetekről és a berendezések meghibásodásáról. Az EP most pedig azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy a testület kényszerítse rá a belorusz kormányt és nukleáris hatóságot az együttműködésre, a kereskedelmi indulást pedig mindaddig függesszék fel, amíg kielégítő eredménnyel el nem végzik az uniós stresszteszt összes fázisát a selejtes erőműben.
  • Érdemes felidézni, hogy Paks2 másik, oroszországi prototípus-erőművének beindítását ugyanilyen ijesztő jelenségek kísérték, csak azokról még a fehéroroszországinál is kevesebb információ jutott el a nyilvánosságohoz. A problémát láthatóan nem csupán az orosz típusú hatósági és tájékoztatási gyakorlat okozza: a legnagyobb problémaforrás maga a kiforratlan konstrukciójú erőmű, amit eddig sehol, így Magyarországon és Finnországban sem tudtak az uniós normáknak megfelelően engedélyeztetni.

Ha tartjuk Paks2-t, néhány év múlva ugyanott fogunk tartani, mint a beloruszok: lesz egy használhatatlan orosz atomerőművünk, amelynek 12 milliárd eurós ára fájóan hiányzik majd a magyar államkasszából. Úgyhogy a kormányváltás alap, a zöld irány pedig a biztonságos jövő záloga!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
graycivil
2021. február 15. 09:07
Nálam a kedves K. Vezető akkor lett egy rongy ember, amikor 2014 előtt mindenfajta valós szakmai egyeztetés nélkül aláírta a szerződést az oroszokkal Paks 2-ről. Azóta nekem egyértelmű, hogy számára semmi más nem számít, csakis a (saját zsebbe ömlő) pénz. Ezért a rövid távú pénzhajhászásáért hajlandó embereket, generációkat, az ország jövőjét feláldozni.
celoke
2021. február 14. 20:38
Demagóg hülye rima, ész nélkül ugat bele, amihez halvány fogalma sincs. Már az első paksi erőmű modern kétkörös biztonsági rendszerrel épült, építésekor a világ tíz legbiztonságosabb atomerőműve között volt. Nem lesz ez másképp Paks 2 esetében sem. Milyen kiforratlan konstrukcióról kotkodácsol ez a féleszű tyúk? Rossz hír a moslékellenzék néphergelést erőltető szarkeverőinek: Magyarországon a környezetbarát, nagy teljesítményű, biztos és kiszámítható energiaforrás terén az atomerőműnek nincs alternatívája. Néhány adalék, hogy ez a hibbant ribanc is felfogja, mekkora hülyeségeket hordott össze: Hazánkban 1 kWh áram előállítási költsége atomerőművel 8 Ft, szélerőművel 23 Ft. A szélerőműveket drágán lehet ipari alpin technikával karbantartani, az új lapátokat speciális teherautóval a helyszínre szállítani. A tönkrement lapátok újrahasznosítása megoldhatatlan (mert egyszerre van benne speciális fém és műanyag - ez utóbbi kőolajból), ezért szétdarabolják és elássák. Nesze neked zöld energia! A geotermikus erőmű csak visszasajtolt rétegvízzel számít megújulónak, biomasszát is csak fenntarthatóan lehet kitermelni és felhasználni. A naperőmű fotovoltatikus elemeihez is speciális nehézfémek kellenek, de legalább azok újrahasznosítása tudomásom szerint megoldható. Az atomerőmű biztonságos, környezetbarát és uránérc még 5000 évre elég van a Földön. Úgyhogy a zöld jövő garanciája a moslékellenzék eltakarítása a magyar politikai életből, örökre.
pandalala
2021. február 14. 15:44
Marhaság, a magyar építendő atomerőműnek nem a belaruszi erőműhöz van köze, hanem az Oroszországban működő VVER-1200-as atomerőművekhez van!! .... :-)
I.E.D.
2021. február 14. 14:33
Nem vagyok. És te?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!