Önkormányzati szirénhangok

2020. december 25. 13:59

Jelentősen megváltozott az önkormányzatok finanszírozása 2010–2020 között.

2020. december 25. 13:59
Szajlai Csaba
Magyar Nemzet

„Bár Orbán Viktor miniszterelnök a napokban négy olyan döntést jelentett be, amelyek kiegészítik a gazdaságvédelmi akciótervet, a kormányfői tájékoztatóból egyértelműen az iparűzési adó felére történő csökkenése a legkomolyabb lépés. De valahogy – trendiesen szólva – nem jött át, hogy nem mindenkire vonatkozik a szabályozás, csak a kis- és közepes vállalkozásokra (kkv) és az egyéni vállalkozásokra.

Ellenzéki szirénhangokból, s a kormánnyal mindig kritikus szakértői kommentekből azóta sincs hiány, de nézzük a tényeket en bloc, miszerint tényleg kivérezteti-e a kormány az önkormányzatokat 2021-ben.

Javaslom, induljunk el a kályhától! Tudniillik jelentősen megváltozott az önkormányzatok finanszírozása 2010–2020 között. Olyannyira, hogy a korábban a helyhatóságok által ellátott és jellemzően forráshiányos feladatok döntő részét az állam – 2013-ban – teljesen átvállalta, csakúgy, mint az önkormányzatokat gúzsba kötő teljes, mintegy 1250 milliárd forintos adósságállományt. Ezzel egyidejűleg a településeknél maradó feladatok finanszírozása is átalakult. Így jelenleg az önkormányzatok a helyi feladat-szervezési döntéseket igénylő közszolgáltatásokat biztosítják a lakosság számára. Ezek mellett szabadon dönthetnek további feladatok ellátásáról, mint a helyi kulturális és sportélet finanszírozása, vagy a helyi gazdaság ösztönzése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2020. december 26. 13:01
Maradjunk annyiban, hogy a hatalmi viszketegségben szenvedő idegbeteg ellenzéki gyülevészeknek semmi sem jó. A Kormány nagyon helyesen, most a kisebb vállalkozások támogatásával a munkahelyek megtartását segíti, de a felforgatók inkább a csődhullámot szeretnék látni. Ha véletlenül az önkormányzatok kapnának sok pénzt, akkor meg azt mondanák, hogy le akarják őket fizetni. Stb.
Pelso j.
2020. december 25. 17:51
Semmi sem számít, csak a pitiáner politikai bosszú pörögjön.
Robur
2020. december 25. 17:07
A felcsúti féreg ellopta az iparűzési adót, majd visszaadta a fideszes városoknak.
ugorka
2020. december 25. 16:23
A jelenlegi helyzetben elsősorban a munkahelyek megtartását kellene segíteni. Az iparűzési adó csökkentése nem jól céloz: 1. A HIPA nincs összekötve a foglalkoztatással, olyan vállalkozásokat is segít, akiknek egy db alkalmazottjuk sincs. A járulékcsökkentés lett volna a helyes lépés, ami ténylegesen a foglalkoztatás terhét csökkenti. 2. Ahogy Székesfehérvár (Fideszes) polgármestere is írta: azok a vállalkozások nyernek vele többet, amelyeknek nem csökkent az árbevételük (kevésbé érintette a válság). A fenti két ok miatt azt kell mondjam, hogy nem jó (nem hatékony) az intézkedés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!