Blo-káderek népe a Vas utcában

2020. október 16. 11:17

Fel a maszkkal! Indul az iskolások évadja!

2020. október 16. 11:17
Ablonczy László
orszagut.com

„A kádári időkben némiképp módosult a színi éberkedés: a főiskolás Kabaré-előadás Konferansziéja hitleri karlendítéssel és bartóki gondolattal lépett színre: »Csak tiszta forrásból!« A haladó színi jel szereptestet is öltött, midőn a csizmás-szalonnázó, lajbis Tartuffe Csoóri Sándorra asszociált a Várszínházban (rendezte: Szinetár Miklós, 1984). Akkor már a Wesselényi utcában Agárdy Gábor Hitlerre maszkoltan parádézott Moldova György Titkos záradék című zagyvalékában. Amelyben a feltámadt rémlényt a diszkós magyar fiatalok ünnepelték. Mert a bolseviki aggodalom Rákosi elvtárs óta változatlan: kilencmillió fasisztával kell országot építeni. (Kérdeztem Kerényi Imrét: a Csíksomlyói passió után miért vállalta? »Közteherviselési alapon. A mű gondolatvilágával valóban nem értettem egyet« – válaszolta. (Film Színház Muzsika, 1985, 2. szám)

Feledhetetlen ó-idők?!

A tan-évadindító este a Duna Worldöt nézem: Déryné útra indul címmel a harminc évvel ezelőtti szilveszteri műsort ismétlik (rendezte: Kalmár Tibor). A kétszáz éves magyar színjátszásra hivatkozó ürügy-selejt hazafias danával kezd, amit már a Déryné című filmből Tolnay Klári tátogásában Gyurkovics Mária hangján ismerünk. Ócska poén-dialógok és ligeti ripacséria közt operettslágerek: a 32-es bakától az éjjeli omnibusz tetejéig. Humor, szilveszter!? Megyerytől Makláry Zoltánig a színi élet derűje helyett dohos brettli. Amely arra is ébreszt, hogy harminc év sem volt elég arra, hogy a magyar játékszín történetéről hiteles filmsorozat készüljön.

Hírek következnek, amely szerint több mint harmincezren írtuk alá Vidnyánszky Attila védelmének röpiratát – ez hatvan táblás házat jelent a Katona József Színházban... Akit hiábavalóan józanítani próbáltunk 2006-ban, ha felelős főügyész, rendőri vezetés és bírói kar működik, harmados kedvezménnyel most szabadulhatna. Ám azóta is mániásan és zavartalanul zaklatja a Kárpát-medencét. Blo-káderes ifjak és az elaggott professzorok ember voltukban annyira nem kényesek, hogy visszautasítsák a mámoros Dolfi fenyegetését. Emlékezés végett: 1994–95-ben, amikor Fodor Gábor eltávolította Keserű Katalint és Vekerdi Józsefet, Horn Gyula még azt mondta: kultúrkampf pedig nem lesz!

És elcsapta az üresfejű »adjunktus urat« , akinek sötét mondataira azért Sík Ferenc szíve megszakadt. Most oda züllöttek, hogy az egyesített liberál-szocialista-náci hadinép masíroz a szemlőhegyi próféta után. Aki restaurációs révületében már pogromját mint programot sem titkolja. Leszázalékolt voltában az európai eszme látlelete. A 90-es években, érzékelve az egyre sokasodó, hivatására süket, már egyetemvégzett alkalmatlant, Kállai Ferenc mondta: »Színészproletárokat képeznek.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2020. október 19. 20:09
Alföldi rendező úr is ott harsogott a mikrofonba, ujjával a levegőbe lövöldözve a mai SZFE felolvasáson, ahol a világ összes tájáról jöttek a harcos támogató nyilatkozatok. Önkéntelenül is az a MÉM jutott eszembe, amelyen egy torta közepén, melyet szeretetük jeléül neki adtak a kollégái, egy iromba csokoládé fallosz meredezett. Mert volna ott valaki fintorogni? Nemtetszését kifejezni? Ellenkezőleg: a képen mindenki mosolygott és lelkesedett. Mint itt az SZFE tüntetésen a tömeg, aki vastapssal jutalmazta.
péterx
2020. október 16. 20:18
A lényges megegyezés, hogy a kádári időkben a komcsik, és most ezek a ballibeárlis diákok törvény felettinek képzelik magukat.
linkeloe
2020. október 16. 19:34
Remélem azért a heti átlagos abúzus éri őket!!
furunkulus13
2020. október 16. 16:02
Ragyogó bevezetés a magyar teátrumi élet mélyvalóságába!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!