Férfi kromoszóma, női sportoló

2020. augusztus 19. 21:41

A biológia nem enged, a tudomány pedig, fájjon ez sokaknak bármennyire is, nem lehet homofób.

2020. augusztus 19. 21:41
Pomichal Krisztián
Ma7.sk

„Bár a George Floyd halála után új erőre kapó kultúrharc közkatonái most a faji identitás frontvonala mentén feszülnek egymásnak, a szexuális kisebbségek vélt vagy valós sérelmeinek hangsúlyozása továbbra is állandó témát szolgáltat az ilyesmire fogékonyaknak. A szinte havi rendszerességgel új betűvel gyarapodó LMBT-közösség tájainkon alig emlegetett, az Egyesült Államokban azonban egyre hangsúlyosabb figyelmet kapó (ál)problémája a transzgender sportolók ügye érdekes fordulatot vett az elmúlt hónapokban. Lassan ugyanis elkerülhetetlenné válik, hogy az USA szövetségi szinten is szabályozza a »nagy kérdést«, indulhatnak-e magukat nőnek érző, férfinek született sportolók női versenyeken.

Mint megannyi hasonló identitáspolitikai kérdés esetében, ha a józan észre hagyatkoznánk, egészen könnyen lezárható lenne az egész polémia. Bármilyen fizikai teljesítményen alapuló sport esetében a férfiak, pusztán azért, mert férfiak, olyan előnyökkel rendelkeznek a nőkkel szemben, melyet technikai felkészültséggel vagy puszta akaraterővel kompenzálni nem lehet. A biológia ugyanis nem enged, a tudomány pedig, fájjon ez sokaknak bármennyire is, nem lehet homofób.

Férfi és nő anatómiai, élettani különbségei nyilvánvalóak, legfeljebb csak azok gondolhatják másként, akik helyüket a teremtett világban pusztán az alapján határozzák meg, milyen szexuális, faji, kulturális vagy egyéb, nem ritkán saját maguk által kitalált kisebbséghez tartoznak.

Az identitáspolitika és a józan ész azonban a legritkább esetben összeegyeztethető, hiába állnak rendelkezésre tudományos kutatások, amelyek bizonyítják, hormonkezelések ide, nemváltó műtétek oda, az XY kromoszómapárt nem lehet csak úgy felülírni, a politikai nyomással nagyon nehéz mit kezdeni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. augusztus 21. 14:49
Bevezető a gender tanba: https://egyvilag.hu/temakep/050.shtml
KötőDániell
2020. augusztus 20. 15:21
Kurt Vonnegut: " Harrison Bergeron". Az öreg Vonnegutnak milyen igaza volt. Egy kibaszott zseni.
Micmac
2020. augusztus 20. 13:49
Jó világ lesz az, fiúk! Alig várom, az uszodában a női öltözőben fogok nézelődni, ha valakinek nem tetszik, még meg is sértődhetek, sőt, bezáratom az egész kócerájt. Aztán másnap mehetek egy másik női öltözőbe...
zakar zoltán béla
2020. augusztus 20. 11:12
És ő sértődik meg mindig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!