Számolunk és védünk

2020. június 13. 20:56

Az elmúlt két évben öt százalék körüli ütemben bővült az éves magyar gazdasági teljesítmény.

2020. június 13. 20:56
Szajlai Csaba
Magyar Nemzet

„Miközben számos bizonytalansági tényező övezi a hazai gazdasági folyamatokat, minden okunk megvan az optimizmusra: erős a bázis – az elmúlt két évben öt százalék körüli ütemben bővült az éves magyar gazdasági teljesítmény, a GDP és az idei első negyedéves növekedési adat is pluszban zárt –, a statisztikai mélypont elérése után pedig a nyáron már elindulhat a kilábalás. A gazdaság talpra állása egyre inkább érezhető lesz. Nagy valószínűséggel visszaesés lesz idén, ám ennek mértéke moderált sávban – a kormány mellett a Nemzetközi Valutaalap is háromszázalékos recesszióval kalkulál – maradhat.

Bár számos, hatalmas magyarországi visszaesést előrejelző elemzés látott napvilágot, az elmúlt években jól tervezett a Pénzügyminisztérium (PM), bejöttek a szaktárca várakozásai. Talán nem véletlenül. Ugyanis amiket a PM mond, alátámasztott számokra, folyamatokra épül: napi szintű adatbázis áll rendelkezésre többek között az országban működő online kasszákról, adott a rálátás lehetősége az ekáer-regisztráción keresztül a fuvarozásra, a logisztikára, továbbá az áruszállítás adataira is. És ehhez hozzátehetjük a vámstatisztika számait. Szó se róla, a járvány még beleszólhat mindebbe, ám a nemrég módosított, 2020-ra vonatkozó 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési deficit kellő teret biztosít a kormánynak újabb esetleges intézkedések meghozatalára. De ha ennél is magasabb lesz a hiány, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen olyan beruházásokat hajt végre vagy finanszíroz az állam, amelyek újraépítik a gazdaságot, a következő években a lendület visszanyerését szolgálják. Ez egyébként nem hungarikum, osztani lehet ebben a témában az Európai Bizottság véleményét: az uniós testület mind az államadósságban, mind pedig a költségvetési hiányban megengedőbb ebben az évben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sir Francis
2020. június 14. 00:32
A kitörési pont az lehet, ha új, innovatív technológiák, iparágak fejlesztésébe öntik a gazdaság növelésére szánt pénzeket. A válsághelyzet a változásnak nyitja meg a terepet. Tessék élni vele!
Akitlosz
2020. június 13. 23:25
"Az elmúlt két évben öt százalék körüli ütemben bővült az éves magyar gazdasági teljesítmény. " És az infláció. És az államadósság. Rossz ötlet ha törik, ha szakad alapon bármi áron növelni akarni a gazdasági teljesítményt. Főleg, hogy a "magyar gazdaság" nagy része amúgy is külföldi, azaz nem magyaroknak termeli a hasznot.
nick89
2020. június 13. 22:47
2020-ra vonatkozó 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési deficit kellő teret biztosít a kormánynak újabb esetleges intézkedések meghozatalára. Magyarul: Mindenkivel befizettetik az átlagosan 15 milliós megtakarítását. Akinek nincs, az vehet fel rá kedvezményes hitelt a Providenttől. Lásd még: A tsz-ben 5 malacot fialt a koca, de járásnak 6-ot jelentettek, a járás a megyének 7-et, stb. Ismerős az '50-es évekből?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!