Az I. Debil Népköztársaság

2020. június 13. 13:11

A helyzet olyan, mint egy republikánusok írta ironikus és parodisztikus antiutópia.

2020. június 13. 13:11
Megadja Gábor
Megadja Gábor
Origo

„Seattle-ben úgynevezett »autonóm zóna« alakult (CHAZ - Capitol Hill Autonomous Zone), ahol bedeszkázott ablakok között épül a gyönyörűséges egyenlőségelvű utópia. Legalább ízelítőt kapunk a civilizáció következő fokából, amelynek ékkövei a bedeszkázott ablakok és a telefújkált felületek freskói. A honi neokomcsi üzenőfüzetben már izgalmi állapotba is jöttek az eseményektől. Bár a kísérlet még fiatal, az elfogulatlan újságírók azonnal »igazságos önkormányzásnak« nevezik azt az akármit, ami ott kialakult.

A helyzet tényleg olyan, mintha egy republikánus filmkészítő részben ironikus és parodisztikus antiutópiát írt volna (ugyan, a Vörös hajnal kutyafüle). Az »autonóm zóna« olyan, mint egy hippi, ligetvédős lakásszínház és a kommün sajátos keveréke. A neokomcsi ujjongás szerint »a rendőrség mentes társadalmi kísérlet egyelőre sikeresnek látszik (értsd: még nem gyújtották magukra az egész városrészt - M. G.). A parkokban és az utcákon beszédeket mondanak, verseket olvasnak, koncerteket tartanak, a gyerekek krétarajzokkal díszítik az utcát. Kedden este egy ingyenes filmvetítés keretében Ava DuVernay „13th” című dokumentumfilmjét vetítették, ami az afroamerikaik és az igazságszolgáltatás kapcsolatáról szól« .

Meg persze szobrokat döntögetnek és felszámolják a »fehér irodalmat« , satöbbi, na de arról se nagyon szeretnek beszélni, hogy az intézményes elnyomás és éhezés vezeti a felháborodott tüntetőket Amerika-szerte arra, hogy ingyen szerezzék be a legújabb iPhone-t meg a négyszáz centis lapostévét.

A helyzet egyenesen mesés, nehéz elképzelni, hogyan lehet fokozni, és hogyan lehet minden még ennél is szebb!

Miközben a gyönyörűséges utópia épp kibontakozik Seattle belsejében (bár azért budikat mégis a tűzoltóság hozott, megakadályozva azt, hogy a város latrina-illatban fürdőzzön), aközben a »rendet« egy Raz Simone nevű fekete rapper/hadúr tartja fönn, fegyverrel. (Erről az epizódról természetesen az utópiakrónikák nem számolnak be.) És nem, nem a gonosz alt-right média nevezte el hadúrnak, hanem ő saját magát nevezi annak. Tehát egy hippi-kommunista kísérlet, ahol egy nagydarab afrikai hadúr járőrözik. Aki mellesleg olyan költőféle is, ahogy annak idején Uljanov elvtárs. A 4chan nem tudna ilyen sztorit kiköpni magából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agrippa
2020. június 15. 10:45
Érdemes lenne újraolvasni Émile Faguet és José Ortega y Gasset vonatkozó műveit (A kontárság kultusza, A tömegek lázadása). Sokatmondó, tűéles írások.
Sulammit
2020. június 14. 16:34
Gábor, írjál valamit, ha már a mandiner nem emlékezik meg a tegnap elhunyt Nemeshegyi Péter atyáról, erről a drága aranyos és nagy tudású jezsuitáról.
Emmanuel Goldstein
2020. június 14. 10:55
Amerikának meg kell szabadulnia a rasszista erőszak örökségétől, különben prolgárháborúba hanyatlik ismét.
TAVIROZSA
2020. június 14. 10:17
Azért a város polgármestere és egy szocialista képviselő kiállt mellettük és támogatja őket, kíváncsi vagyok, ha elül a balhé ennek lesznek-e jogi következményei rájuk nézve !! A közrend, közbiztonság és a törvények betartatása ugyanis az ő kötelességük !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!