Koronavírus és szólásszabadság vészhelyzet idején

2020. március 24. 17:09

Megítélésem szerint az új tilalom nem alkalmas arra, hogy a demokratikus szabályokat a járvány ürügyén félretevő kormányzati önkény egyik pillére legyen.

2020. március 24. 17:09
Koltay András
Index

„Mindeközben tömegesen terjednek a hamis hírek, a fake news, elsősorban az interneten, de szájhagyomány útján is. Van ezek között ártalmatlannak tűnő (»Ébredni látszik az élővilág – hattyúk Velencében, delfinek Szardínia partjainál«), van kattintásvadász, de talán objektíve ártalmatlan (»1 perce jelentették be: megvan a koronavírus ellenszere!”), és van kifejezetten veszélyes (»A kormány lezárja Budapestet!«). Személyes gyűjtésem egyik darabja az iskolában hallott tipp, mely szerint a vírus máris mutálódott, és eddig elég volt ugyan két méterre állni a másik embertől, ha valaki biztonságban akarta magát tudni, de a mutálódás következtében a vírus már négy métert is »át tud ugrani« (ezért előbb-utóbb mind meghalunk). Ezen hazugságok/tévedések némelyike ma már emberi életeket veszélyeztet, a nyilvános kommunikáció ilyen helyzetben – érintsen bármekkora kört is – egyáltalán nem tét nélküli játszadozás csupán.

Ezt felismerve a Varga Judit igazságügyi miniszter által beterjesztett, a kormánypártok által támogatott, »koronavírus elleni védekezésről« szóló törvényjavaslat kibővítené egy új bekezdéssel a Btk. 337. §-át, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt, »[a]ki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa.« Amennyiben e rendelkezés hatályos törvénnyé válik, büntethető lesz a járványügyi veszélyhelyzet alatt szándékosan terjesztett hazugságok egy része.

Az előzetes aggályokkal ellentétben, megítélésem szerint az új tilalom nem alkalmas arra, hogy a demokratikus szabályokat a járvány ürügyén félretevő kormányzati önkény egyik pillére legyen, az ellenzéki vagy egyszerűen csak kritikus hangok elnémításával. Ezen véleményem mellett pedig a következő érveket tudom felhozni.

  1. Fontos, hogy a tiltás csak valótlan tényállításokra vonatkozik, kritikus véleményekre nem. Nem lehet így tárgya sem a kormány intézkedéseinek akármilyen erőteljes kritikája, vagy például a jövőbeni megbetegedésekre vonatkozó prognózis. Nem lehet tárgya a nyilvánosságra nem hozott adatokkal kapcsolatos találgatás sem. Kiforrott joggyakorlat létezik arra vonatkozóan, hogy ezeket a védett vélemények körébe kell utalni, és mivel a járványügy jelenleg a legfontosabb közügyeink közé tartozik, ezért a tételes jogi normák keretei között a legszigorúbb védelmet kell az e tárgyat érintő közéleti viták számára biztosítani.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lolka-Bolka
2020. március 25. 10:05
a kutla anayad pont ez a mocsok index es a fajtarsaik pucegodre ontja a hamis hireket es a hazugsagokat ... szoval takarodj a kurva anyadba
zsanett-kúnrum
2020. március 24. 20:18
Micsoda szellemi bravúr, megértette a javaslatot, és nem ábrándozott el felette
Fregoli
2020. március 24. 18:22
És a veszélyhelyzetet a kormány, majd, ha vége a járványnak, nagy cecóval meg fogja szüntetni... Nincs rá szüksége ugyanis, a kétharmaddal, mert most is csak az időtényező miatt van rá szükség. Ezzel mégegyszer hitelteleníti ezt az idióta ellenzéket. Az esetleges veszteségeket meg rájuk tolja, súlyosbitva a teljesen feleslegesség tényével. De nem sajnálom őket, megérdemlik. A hülyeségük önmagában bűn...
Rugán
2020. március 24. 18:12
A halál koalícióban egybeolvadt ellenzék is gondolhatta volna így. De nekik a Fletó vezette kekeckedés inkább ínyükre volt. Jobban utálják az Orbánt annál, hogy nekünk a javunkat akarják. Index! Ha így folytatjátok, még keresni is foglak az információs térben, mert eddig csak beléd botlottam, de arrébb is léptem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!