Kurz kuruc vagy labanc?

2020. február 17. 09:17

Mérlegen a hagyományosan németbarát osztrák kancellár politikai megbízhatósága.

2020. február 17. 09:17
Pócza István
Magyar Nemzet

„Mit csinál Sebastian Kurz? Szabad-e bízni benne? Sokan teszik fel itthon ezeket a kérdéseket a fiatal osztrák politikus kapcsán.

Sebastian Kurz – mint egyébként minden más politikus – célja nagyon röviden a következő: növelni a saját és országa mozgásterét. Az osztrák kancellár mozgásteréről azt gondolhatnánk, hogy az meglehetősen tág. Ugyanakkor, ha visszanézünk a sógorok elmúlt évtizedeire, akkor azt láthatjuk, hogy az ország semlegessége nem jelentett függetlenséget is. Nagyon sok esetben a német politika utánfutóiként funkcionáltak – amerre Berlin fordult, arra ment Bécs is. Ebből a szempontból abszolút érthető Kurz azon törekvése, hogy függetlenedjen. Azonban ez nem egyszerű folyamat. Amikor a fiatal kancellár – az európai és német elvárásokat felrúgva – létrehozta kormányát a főáramú sajtó által szélsőjobboldalinak tartott Osztrák Szabadságpárttal, akkor meglehetősen nagy kockázatot vállalt. Bár annyi támadás nem érte, mint Orbán Viktort, erős kritikákat kapott amiatt, hogy szélsőséges politikát visz és valamilyen veszélyes jobboldali fordulatot hajt végre. Részben éppen fia­talságának is köszönheti, hogy nem fordultak rá teljesen az európai fősodor ágyúi, hiszen a brüsszeli EU-s vezetés a fiatalsága miatt még hajlíthatónak gondolja, s ezért igyekezett (és egyébként igyekszik mind a mai napig) magához édesgetni a fiatal politikust – a népszerűsége miatt nem tudják megállítani, így inkább megpróbálják a szerintük megfelelő irányba mozdítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szandi-mandi
2020. február 17. 16:05
Kurz? Ribanc labanc, de tud szólni a striciknek, hogy mi jó kuncsaftok vagyunk, ezért ne a tökünkre, csak a lábujjunkra lépjenek.
Pelso j.
2020. február 17. 14:10
"Sokan teszik fel itthon ezeket a kérdéseket " Hányan, pubi, hárman, négyen....?
Mich
2020. február 17. 12:22
Kurz az kuruz és labanz...
zakar zoltán béla
2020. február 17. 12:04
Bitektonális Libancz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!