Injekciót, de hová?

2020. január 08. 14:09

Minden hangulati felmérés azt mutatja, hogy bennünket, magyarokat leginkább az egészségügy helyzete foglalkoztatja, vagy éppen aggasztja.

2020. január 08. 14:09
Szajlai Csaba
Figyelő

„Jogos a kérdés: hol van a hiba a rendszerben? Sok helyen. Lehet persze pellengérre állítani az intézmények vezetőit, közben kipótolni az egészségügyi kasszákat, és a nyugat-európai országok elszívó erejét okolni, ettől azonban  nem válik egy csapásra fenntarthatóan finanszírozhatóvá a rendszer. 

Jó hír, hogy az említett, kormány közeli koncepciókban éppúgy szó esik a struktúraváltásról, az aktív- és kontra ágyakról, valamint a valós költségekről, mint a finanszírozási ösztönzők újragondolásáról és az intézményesített magánforrások becsatornázásáról. Ugyancsak pozitívum az is, hogy a szaktárca államtitkára egy konferencián jelezte, hogy napirendre került a kihasználatlan kórházi kapacitások átcsoportosítása, és szükség van az eredményalapú finanszírozás erősítésére az alapellátásban, tovább folynak a tárgyalások a Magyar Orvosi Kamarával az orvosok bérének további emeléséről. 

Persze a gazdaságpolitikai mozgolódás nem véletlen: minden hangulati felmérés azt mutatja, hogy bennünket, magyarokat leginkább az egészségügy helyzete foglalkoztatja, vagy éppen aggasztja. Kizárólag a pénzügyi adatok alapján is azt mondhatjuk: a struktúraváltás szükségessége elodázhatatlan. Csakúgy mint az egészségügy tőkepótló injekciója is. 

Nem mindegy azonban, mikor, hová és hogyan szúrunk!”

(Forrás: Figyelő hetilap)

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Óbor Dezső
2020. január 08. 22:47
Pont azok mernek pofázni, rikácsolni, akik úgy tették rendbe az egészségügyet hogy páncélszekrényekre, költöttek milliárdokat,.... korházakat zártak be, (pl, opni) vizitdíjat vezettek be (Orbán Böszme vita, ott is hazudott a böszme) Csak a hazug dumát nyomták 10, 20, 40, 50, 70, 100, stb napos hazugságaikkal,.....és sokan hittek a hazudozásaiknak!! .....közben az egészségügyben "sem csináltak semmit"....csak a porhintés volt akkor is, (közben csőd szélére sodorták a Hazánkat, ....büntetlenül.....akkor az EU is kussolt a 8% os államháztartási hiány stb miatt is....
fraktoaster
2020. január 08. 20:41
Kritizálni az egészségügyet a fentebbi okokból kifolyólag mindig lehet. De az is tény, hogy 2010 óta a magyar egészségügyben egyértelműen több előrelépés történt, mint 2002 és 2010 között. Sajnos a 2006 és 2010 közötti elhibázott egészségpolitikai lépésekből következő, és 2010-2012 között tetőző orvos és szakdolgozó elvándorlás hatásait ma is nyögjük, de legalább a tendenciát sikerült lassitani/megállitani, illetve az orvosok esetében megforditani.
A teremburáját
2020. január 08. 19:22
Az egészségügy a mindenkori és mindenholi ellenzék vesszőparipája, ugyanis leggazdagabb országokban is feneketlen hordóként működik és elégedetlenségeket hozz létre! Ennek több oka van: - ebben a szektorban ugyanis az egyik legmagasabb az igény az új eszközökre, módszerekre, gyógyszerekre, stb; - akik ezeket gyártják s árúsítják , azok ezt jól tudják és egyre emelik az áraikat (mi a franc kerül 700 millióba Zente gyógyszerének egyetlen kúrás adagjában?); - az orvosok és az a ápolószemélyzet is tudatában van pótolhatatlanságának s ők is emelik az igényeiket, miközben rendszerint ingyenes kiképzésben részesülnek az állam részéről.
kunfia2
2020. január 08. 18:51
"Lehet persze pellengérre állítani az intézmények vezetőit, közben kipótolni az egészségügyi kasszákat, és a nyugat-európai országok elszívó erejét okolni, ettől azonban nem válik egy csapásra fenntarthatóan finanszírozhatóvá a rendszer. " Hm. A Figyelő Szarka Viktort bírálja? Ajaj...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!