Csillagos ötös 

2019. december 20. 09:21

Európa egyik legerősebb növekedési ütemét értük el.

2019. december 20. 09:21
Szajlai Csaba
Figyelő

„Bár még nem állnak rendelkezésre a végső, a gazdaság teljesítményével kapcsolatos 2019-es adatok, minden bizonnyal inkább az öt százalékos bővülési ütemhez közelített a magyar GDP, mintsem a négyhez az "óévben". S ezzel együtt - a 2018-as produkciót ide számítva -, már két olyan évet pipálhatunk ki, mikor is Európa egyik leggyorsabb növekedési értékét tudtuk felmutatni. Pedig 2019 elején a hírek, pontosabban az előrejelzések arról szóltak, hogy fékeződik a magyar gazdaság lendülete, és jó lesz, ha egyáltalán megközelítjük a négy százalékos gyarapodást. Ráadásul egy alapvetően lassuló és kockázatokkal teli - német gazdasági lassulás, Brexit-hatások, kínai-amerikai kereskedelmi háború - környezetben sikerült a bravúr. Persze csodák és véleletlenek a gazdaságban nincsenek: az uniós források hatékony felhasználása, a feldolgozó-ipari és építőipari beruházások termőre fordulása, a hitelezés dinamikája és a fogyasztás magas szinten tartása, a továbbra is jelentős bérkiáramlás, némi központi "fűtés" -  család- és gazdaságvédelmi akcióterv -, valamint az erőteljes működőtőke-beáramlás biztosította a lendületet, hogy csak a javát említsük. A szóban forgó, vélhetően öt százalék közeli GDP-szám mellett születtek még rekordok, ugyancsak "makrovonalon". S ezen a téren is csak mazsolázni tudunk: az export volumene meghaladta a 2018-as csúcs számot, soha ennyien nem dolgoztak még Magyarországon, felhasználói oldalon pedig soha ennyi pénzt nem fektettünk még be állampapírba, mint 2019-ben. Eközben nem hallgatjuk el a forintesést sem, amely konjunktúrában ugyan szokatlan jelenség, ám makroszinten inkább hozott, mintsem vitt. Senki sem állíthatja azt, hogy Magyarország révbe ért: bőven akad még tennivaló felzárkózás terén, és orvosolni kell az ágazati - oktatás és egészségügy - problémákat is. A világgazdasági rizikófaktorokról nem is beszélve. Miként az uniós pénzekért folytatott meccs nincs lejátszva. 

A lényeg persze az, hogy a hazai növekedés fenntartható legyen: ennek érdekében szükség lesz a kormány új gazdaságvédelmi akciótervére - a hírek szerint már 2020-ban további adócsökkentés és adóadminisztráció-mérséklés jöhet -, de ez csak akkor érvényesülhet ha a reálgazdasági szféra lendületben marad, a fiskális és monetáris politika pedig összehangoltan működik. 

Akárhogyan is, az Eurostat friss jelentése alapján 2019. harmadik negyedét kontinentális megközelítésben a képzeletbeli emelvény második helyén zártuk, csak az írek előztek meg bennünket. Tegyük hozzá: ez tulajdonítható annak is, hogy számos észak-amerikai nagyvállalat az országban létesítette európai központját, így ott számolják el az egész kontinensre vonatkozó tevékenységüket. Ezzel a második hellyel sem kell különösebben aggódni a magyar gazdaságért: így is elmondható, hogy Európa egyik legerősebb növekedési ütemét értük el. Soha rosszabbat. Sportnyelven szólva: szépen csillog az ezüst is. ”

(Forrás: Figyelő hetilap)

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2019. december 20. 19:50
Lassan elérjük a 2010-es szintet..
pemete jakab
2019. december 20. 18:37
"Európa egyik legerősebb növekedési ütemét értük el." Hála a külföldi autógyáraknak és a brüsszeli pénzeknek. Szóval a növekedés nem saját erőből történt. Másrészt az életszínvonal messze nem növekszik olyan arányban, mint a gazdaság. Szóval, hova megy a GDP jó része?
Akitlosz
2019. december 20. 17:39
Fizetett kormánypropagandistának tűnik. Az a dolga, hogy ilyeneket írjon.
Veernewl
2019. december 20. 16:26
Javaslom a Portfolio friss cikkét a román gazdaságról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!