Az embert meg lehet hekkelni

2019. július 24. 09:35

Előbb vagy utóbb cégek vagy államok emberi érzelmeket, vágyakat, félelmeket és gondolatokat fognak előállítani bizonyos algoritmusok segítségével hogy aztán döntést hozzanak helyettünk. Interjú.

2019. július 24. 09:35
Yuval Noah Harari
Neue Zürcher Zeitung

„Ebben a történetben az ember a főszereplő. Önnek most és itt mit jelent, hogy ember?

Szerintem 2019-ben mindenekelőtt fontos a felismerés, hogy az ember egy „hekkelhető állat” - egy állat, ami meghekkelhető: eddig csak meghekkelhető bankjegyekről, számítógépekről, online profilokról, okostelefonokról vagy állami rendszerekről vitáztunk. De azt még nem fogtuk fel, hogy bizonyos cégek és államok azon kísérleteznek ezzel párhuzamosan, hogy az embert mint élőlényt hogyan hekkeljék meg.

Ez konkrétan mit takar?

Az ember meghekkelése azt a folyamatot jelenti, amikor saját magánál jobban megismerjük, saját magánál jobban látjuk a benne zajló folyamatokat. Előbb vagy utóbb különféle intézmények, legyenek cégek vagy államok, emberi érzelmeket, vágyakat, félelmeket és gondolatokat fognak előállítani bizonyos algoritmusok segítségével. És ezzel tulajdonképpen a következő fog történni: ha a kormányok ismerik az állampolgárokat, akkor felkészülhetnek az irányításukra. És a vágyaikat manipulálhatók lesznek. És aztán majd ezek az intézmények egyre több döntést fognak meghozni helyettünk, éppen azért, mert egyre tökéletesebben fogják ismerni a belső folyamatainkat.

Ha az embert meg lehet hekkelni, akkor úgy kell rá gondolnunk, mint egyfajta számítógépre. Nem gondolja, hogy az összes érzelmeinkkel és gondolatunkkal már így algoritmusok sokasága vagyunk?

Amiben hiszek, az nem fontos. Nem megyek ellenébe a tudománynak, a mostanában népszerű paradigmát adom vissza. És ez a következőképpen fogalmaz az élettudományokban: nem csak az ember, hanem minden élőlény alapvetően algoritmusokból áll, amelyek a bejövő információkat feldolgozzák. Az agyunk – mint a beépített algoritmus – tovább feldolgozza ezeket, amelyeknek a végén mozgások és döntések állnak, vagy éppenséggel érzelmek, veszélyjelzések vagy személyiségjegyek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2019. július 24. 19:31
Eddig is hülyének tartottam ezt a palit - ez csak megerősít ebben.
duzur
2019. július 24. 14:27
Nem is kellenek ahhoz uj algoritmusok, sok hatást tudnak elérni az ételbe vagy akár állati tápokba tett adalékok is... Van aminek a hatása csak jóval késöbb derül ki. Mint pld az állatoknak adott rengeteg antibiótikum ami mostanában bosszúlja meg magát az embereken...
thomsen
2019. július 24. 13:43
Mondja ezt: YUVAL NOAH HARARI Migráncsok szövegeinek lájkoltatása? Nem lesz ebből baj, NERtársak?
mokány
2019. július 24. 13:37
A "hekkelés" meg már egyidős az emberiséggel. Ma sem mások az eszközök: Mumusozás, tabuzás. Még ebben a leges leges legliberálisabb demokráciának csúfolt technokratikus tömegtársadalomban is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!