Deutschland, Deutschland über allen

2019. május 17. 13:58

Gyűlölik és szeretik magukat a németek, miközben egyre több európai ugyanígy érez velük szemben.

2019. május 17. 13:58
Tallai Gábor
Látószög

„Meglepő helyzet állt elő: harminc évvel a Berlini fal ledöntése után újra érdemes beszélni a német kérdésről. Ezúttal természetesen nem az 1806 és 1990 közötti kontextus, azaz az államiság és a területi rendezés kérdésköre a meghatározó, hanem az Európai Unión belüli erőviszonyok, nevezetesen a Német Szövetségi Köztársaság demográfiai és gazdasági túlsúlyából fakadó hatalmi küzdelem, amely német részről jelenleg nélkülözi a nagyhatalmi bölcsességet, politikai érzékenységet.

A XXI. Század Intézet május 15-i rendezvényének címe, a »Hassliebe« különös szókapcsolat, amelynek jelentése az odi et amo, »gyűlölöm és szeretem« catullusi gondolatra vezethető vissza. Más szavakkal: egyidős az emberrel. 2019-ben ennek az érzelmi antagonizmusnak két dimenzióját is megfigyelhetjük: gyűlölik és szeretik magukat a németek, miközben egyre több európai nemzet ugyanígy érez a németekkel szemben.

Talán nincsen még egy olyan állama Európának, amelynek teljesítménye, pontosabban teljesítményének megítélése ennyire dichotómiáktól terhelt. Különleges súlyt ad ennek a jelenségnek, hogy az európai történelem egyik fiatal, alig 150 éves államalakulatáról beszélünk. A lengyel filozófus, Karol Sauerland gondolatát kölcsönözve és tovább fűzve: a németség hosszú évszázadokon át elsősorban kultúraként létezett és olyan teljesítményekkel büszkélkedhetett, melyek egyedülállók és kivételesek. Ugyancsak egyedülálló és kivételes az a problémakör, melyet Németország egységes államalakulatként idézett elő, és ami történelmi mércével igen rövid idő alatt a német kultúra térvesztéséhez vezetett, hogy ne használjam a hanyatlás kifejezést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
partizan
2019. május 18. 04:40
A németek eltudták és eltudják "kúrni" :Hitlerrel is,Merkellel is....Nem kicsit,nagyon.
gacsat
2019. május 17. 22:59
Gyűlölnek és szeretnek, Éljenek a szkínhedek.
cga82
2019. május 17. 15:07
Nem érdemes ezt a jelenséget, sem a gazdasági teljesítményt, sem a messiás-tudatod ill. egyebeket a németekre szűkíteni. Egyrészt ezek még mindig csak az elitet jellemzik, messze nem mind ilyen, másrészt aki meg igen, az semmiben nem különbözik egy hasonló társadalmi helyzetben lévő franciától, hollandtól, svédtől vagy dántól.
Greffiti
2019. május 17. 14:38
A németek nácik maradtak és azok is maradnak. Már rég kinyírták volna Európát újra, ha az amcsik nem akadályozzák őket. Amit most a merkelhitler csinál az undorító! Igaza volt Margaret Thecernek, amikor tiltakozott a német egyesítés ellen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!