Mindszenty

2019. február 06. 17:42

Kritikám tárgya, az Index megemlékező írása Mindszenty József koncepciós perének 70. évfordulójáról.

2019. február 06. 17:42
Tallai Gábor
Látószög

„A német történettudomány egyik óriása, Hans-Peter Schwarz Budapesten tartott egyszer előadást. 2003-ban történt, volt egy félmondata: »wir leben im Zeitalter des Deheroismus»  ̶  a »hőstelenítés« korában élünk. George Orwell volt a téma, az antikommunista író, akit 2003-ban – születésének centenáriumán – egyesek épp azzal igyekeztek sárba rántani, hogy besúgónak bélyegezték, mert a brit szolgálatok számára listát készített kommunista-szimpatizáns értelmiségiekről. Nem vitás, amennyiben náci-szimpatizánsok (vagy a félrevezető, ám töretlenül népszerű fasiszta-szimpatizáns elnevezéssel) szerepeltek volna az írástudók listáján, akkor Orwell ma is »King of the Bongo« lehetne, de így, hogy kommunista társutasokat nevezett meg, beindult a gépezet.

Ez a gépezet az ősi ad hominem (személy ellen) vagy a tu quoque (te is!, te sem vagy különb!) érvrendszerét használva támadja magát a személyt, a vita alapját jelentő gondolat ilyenkor érdektelen. Az érvelés ezen módja nem kommunista találmány (semmi sem az), tökélyre azonban ők fejlesztették. A hőstelenítés célja világos és valóban bibliai, »űzd el a pásztort és a nyáj is szétszéled« vagy másképpen: ahhoz, hogy elbizonytalaníts egy közösséget, hogy fellazíthasd a köteléket, mely összekapcsolja tagjait, el kell venned tőle példaképeit, akik mintát adnak. Sapienti sat. Hosszabb bevezetésre semmi szükség, jöjjön kritikám tárgya, az Index megemlékező írása Mindszenty József hercegprímás koncepciós perének 70. évfordulójáról (Kolozsi Ádám: Ha nem drogokkal, mivel tudta megtörni az ÁVH Mindszentyt?, 2019. február 2.), melynek blockbuster-gyanús címe a szöveg tanulsága szerint nem marad költői kérdés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2019. február 07. 17:52
Az Index írásával a címmel együtt az a probléma, hogy szenzációhajhász. Kiemel az életéből egy érzékeket felkorbácsoló részt - hogyan törte meg az ÁVH a börtönben a megszállókkal és kommunista pribékjeikkel szemben engesztelhetetlen ellenállást folytató főpapot. Hogy milyen ügyekben szólalt fel, kiket védett és hogyan, mit képviselt, erről természetesen egy szó sem esik az írásban, amely önmagában egyébként viszonylag korrekten ismerteti a történteket. Az értékelés, különösen a méltató értékelés hiányzik az írásból, így aztán megfelel korunk egyházellenes újkommunistáinak és a történeti "színeseket" kedvelő átlagolvasónak egyaránt. Arra, hogy valaki átérezze a kort, nem alkalmas. Mi sem áll távolabb az Index cinikus szellemiségétől, a "haladó" liberálkommunista agymosástól, hogy éreztesse, mit jelentett a megszállt, szétlőtt, kifosztott, megalázott, meggyalázott, éhínségtől, hiperinflációtól, elhurcolásoktól, ki- és áttelepítésektől sújtott háború utáni országban, hogy volt egy tekintély akihez a végsőkig elkeseredett emberek fordulhattak és aki naponta rendületlenül bombázta leveleivel a megszálló hatóságokat és a politikusokat az elhurcoltak, fogságba vetettek, a szeretteiktől egy kőhajításnyira éhenhaló, megfagyó, tífuszban elpusztuló, vagonokban keletre szállított nőkért, gyerekekért, hadifoglyokért, a gyűjtőtáborok emberi körülményeiért, aki szembeszállt a kommunista rendőrség mindennapi hatalmi önkényeskedéseivel. Fájdalmukban, reménytelenségükben egyedül hozzá fordulhattak a kisemberek, akiken átgázolt a történelem, s ő név szerint járt utána a lányuk, fiuk, férjük, feleségük, anyjuk, apjuk sorsának. Megértem, ha valaki felháborodik a múltat, népet, hazát lazán semmibe vevő szemléleten, a Mindszenty megalázásában való vájkáláson. Csak azt nem értem, mi köze ehhez Balogh Margitnak és az ő Mindszenty életéről írott kétkötetes történeti monográfiájának, azon kívül, hogy az Indexes írás szerzője hivatkozik rá? S különösen: milyen alapon szólja le valaki egy történész munkáját úgy, hogy nyilvánvalóvá teszi: nem is olvasta, nem ismeri, fogalma sincs annak szemléletéről? Egy másfélezer oldalas, dokumentumok százait tartalmazó mű nem publicisztika, nem a "lényegről" szól, hanem a teljesség igényéről. A kipécézett félmondat egyáltalán nem tekinthető "a kommunista értékszemlélet" legitimációjának. Hogy minősítheti a magát a "a Terror Háza Múzeum programigazgatójaként" megjelenített személy ilyen módon egy szaktörténész életművét? Felfoghatatlan. Felfoghatatlan, hogy újabban "kultúrharctól" meggárgyult jobboldali, konzervatív értelmiségiek, újságírók esnek neki jobboldali, konzervatív gondolkodóknak és általuk irányított intézményeknek. Úgy telibe. Tájékozódás nélkül, ostoba előítéletek, légből kapott vádaskodások alapján. Melldöngetve, mindent elsöprő ideológiai huzattal. Mint 45 után a "fényes szellők" nyikhaj kommunistái.
syphax
2019. február 07. 10:14
Mert egy dolog az, hogy MIT IR vagy MIT NEM IR az INDEX vagy bármilyen más sajtófórum. ÉS EGY MÁSIK DOLOG: KI ÉS MI MINDSZENTY MA IS ITT KÖZÖTTÜNK?! ÉLŐ-N ÉS HATÓ-N!!! És emellett bárki báhol firkálgathat összevissza akármit-bármit, amit csak jólesik: szalma és törek.Értéktelen semmiség minden MINDSZENTY szellemiségének és ma is élő lényének árnyékában!!!
DFK
2019. február 07. 07:43
A legfontosabb hiányzott a cikkből. Az, hogy az MSZP szellemi és jogi örököse , a DK , a Párbeszéd, a Momentum szellemi örököse Rákosiéknak. Azaz Mindszenty megkínzói itt vannak köztünk. Ahogy a sajtójuk is: zsindex, 168 tóra, népfasza, heti zsidrák gazdaság, szdsz klub.
Rugo
2019. február 06. 22:29
Az is hülye aki az index.hu-val mérgezi az elméjét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!