Domináns pártrendszer alakult ki

2018. április 28. 09:31

Példa nélküli, hogy immáron harmadszor szerez egy párt, pártszövetség kétharmados többséget a parlamentben!

2018. április 28. 09:31
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Magyar Idők

„A 2018-as választások tapasztalatai alapján már halványan körvonalazódik, hogy mi változhat vagy mi marad változatlan a magyar pártrendszerben a következő ciklus időszakában. Ha a magyar pártrendszer egészét akarnánk politológiai kategóriával leírni, akkor azt mondhatjuk, hogy egy (pre)domináns pártrendszer alakult ki az elmúlt két ciklus következményeképpen.

Ez azt jelenti, hogy egy olyan párt vagy pártszövetség van hatalmon, amely stabilan képes arra, hogy önállóan megszerezze a mandátumok abszolút többségét – nem is beszélve a kétharmadról! –, s koalíciós partner nélkül kormányozzon. Ez 2018-ban immáron egymás után harmadszor következett be, így tehát már valóban Fidesz–KDNP-korszakról beszélhetünk.

A Fidesz–KDNP által irányított domináns pártrendszer nem ördögtől való dolog, ellenkezőleg: egyaránt illeszkedik a magyar politikatörténeti hagyományokba, illetve a nemzetközi trendekbe is.

A kiegyezés utáni magyar pártpolitikai viszonyok egyik jellegzetes sajátossága, hogy az egyes korszakokban előbb vagy utóbb létrejött egy olyan politikai centrum, ha tetszik: centrális erőtér, amelyik lényegét tekintve egyedüli kormányképes erőként jelent meg, miközben a vele szemben fellépő pártok a bal- és a jobboldalon szétszórtan, atomizáltan, a kormányzásra esélytelenül folytatták ellenzéki tevékenységüket.

Ilyen jellegzetes domináns pártként működött a Tisza Kálmán-féle Szabadelvű Párt, majd hasonló jegyeket mutatott fel a két világháború között a nemzeti-konzervatív Egységes Párt is. Úgy látszik tehát, hogy a történelmi trendek korszakonként visszatérnek, ami abból adódhat, hogy egy ország politikai kulturális adottságai, hagyományai újra és újra követendő mintázatként megjelennek a politikai szereplők motivációiban.

Másfelől az európai, tágabban a demokratikus országok gyakorlatától sem állnak távol a domináns pártstruktúrák. Gondoljunk például a japán liberális demokrata pártra, amely a második világháború óta eltelt évtizedekben néhány ciklust leszámítva mindig kormányon van. Megemlíthetjük Helmut Kohl 1982 és 1998 közötti kormányzási periódusát vagy Tony Blair négy cikluson átnyúló domináns időszakát, de még inkább említhető a svéd szociáldemokrata párt évtizeden át tartó kormányzási korszaka.

Az Orbán-kormány korszaka tehát korántsem példa nélkül való, az viszont különleges, hogy immáron harmadszor szerez egy párt, pártszövetség kétharmados többséget a parlamentben! Erre valóban nincs példa a modern, második világháború utáni európai politikatörténetben; a társadalom ilyen mértékű támogatottsága sajátosan nagy felhatalmazást ad az Orbán-kormánynak, ez nemzetközi szinten is jól felmérhető, aminek a magyar kormányt érő brutális támadássorozat idején különösen nagy és pozitív jelentősége van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Illieral
2018. április 28. 21:29
1. Ellenzék nélkül mondjuk nem csoda a 1 párti dominancia. 2. Azért a Fidesz is mindnet megtett e hatalmi koncentráció érdekében. Ez nehezen vitatható. Egy baj van ezzel, hogy normális ellenzékkel azért jobban üzemel a demokrácia, mint egy nem létezővel. De komolyan hosszútávon ez a Fidesznek sem jó.
pemete jakab
2018. április 28. 19:37
"Példa nélküli, hogy immáron harmadszor szerez egy párt, pártszövetség kétharmados többséget a parlamentben!" Annyira azért nem, a két világháború között is gyakorlatilag ez volt a helyzet: domináns egypártrendszer. (A választások úgy voltak kialakítva, hogy az Egységes Párt (különböző neveken) uralta a magyar politikát.)
balbako_
2018. április 28. 15:07
Hosszú ideig (3 ciklus) az SZDSZ MSZP volt a domináns párt. Itt tetten érhető a mostani Fidesz siker. Mert a legmélyebben az MSZP és jogelődje volt beágyazódva az országba. Minden falura, tanyára kiterjedt hálózattal ami 70 évig épült. Az SZDSZ Budapesten és a nagyobb városokban volt erős. Csakhogy amíg ezek ezt a hálózatrendszert 3 ciklus alatt felélték a Fidesz amelyik egy a parlamentbe éppen csak bejutó pártocska volt szívós munkával kiépítette a jelenleg legnagyobb, legszélesebb körre kiterjedő pártját mindig növelve támogatottságát.
46providence
2018. április 28. 14:45
Néhány kommentelő nem is tudom,kit szeretne látni miniszterelnökként.Talán nem is jobbikos,balos fószerek,akkó ki KI?lönne jó?Nekem nagyon jó a ZORBÁNTAKAROGGY!-erre is ráfáztak libsibolsijobbikék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!