Figyeljünk az endometriózisra!

2018. január 09. 10:37

Minden tizedik termékeny korú nőt érinti ez a krónikus betegség és ez a meddőség egyik vezető oka, sokan még csak nem is hallottak róla.

2018. január 09. 10:37
Krámli Kinga
Facebook

„Kedves Ismerősök, Barátok, kedves Kommentelők!

Szombati facebook bejegyzésem, melyben őszintén beszéltem a betegségemről és az előttem álló műtét kapcsán kialakult helyzetről és kétségbeesésemről, sokkal nagyobb visszhangot kapott, mint amire valaha is számítottam. Mivel jelenleg is erős fájdalmakkal küzdök és az elmúlt napok eseményei lelkileg is felzaklattak, úgy döntöttem, hogy csak egyetlen helyen nyilatkozom részletesen az állapotomról, más megjelenést egyelőre nem tudok vállalni.

Bejegyzésem célja az is volt, hogy a saját történetemen keresztül felhívjam a figyelmet az endometriózisra, hiszen annak ellenére, hogy minden tizedik termékeny korú nőt érinti ez a krónikus betegség és ez a meddőség egyik vezető oka, sokan még csak nem is hallottak róla. Azt pedig végképp nem tudják, hogy ez a több százezer nő milyen fájdalmakkal éli a mindennapjait. A jövőben, ennek a célnak megfelelően szeretnék majd kiállni az endometriózissal kapcsolatos edukáció mellett, de most időre van szükségem.

Szomorúan olvastam, hogy a hozzászólások egy része politikai irányba vitte el a beszélgetést, megjelentek az orvosokat szidalmazó kommentek és a gyűlölködő megjegyzések is. Ezektől teljes mértékben elhatárolódom. A teljes kép sokkal összetettebb, mint pusztán az én 2022- es időpontom, például klinika és orvos függő, hogy hol milyen hosszú a várólista. Én egy intézményhez és egy orvoshoz ragaszkodom, aki már 9 éve nyomon követi az állapotomat, és maximálisan bízom a szakértelmében.

Köszönöm a sok bíztatást, tanácsot, javaslatot, orvos ajánlót, ami érkezett tőletek.

Fontosnak tartom azt is hangsúlyozni, hogy a posztom nem azért született, hogy pénzt kérjek az operációra. A műtétem finanszírozása ettől függetlenül, időközben családi segítséggel megoldódott. Egyetlen online felületen indult gyűjtésről értesültem az indulása után, ami egy nagyon kedves gesztus a szervező és mindazok részéről, akik segíteni akartak adományukkal. A szervező által is a gyűjtés kiírásában meghatározottak alapján, amellyel őszintén egyetértek, és azt gondolom, igazán így lesz segítség, a számomra összegyűjtött összeget az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány kapja meg. Az alapítvánnyal egyeztetve ezt az összeget tinédzsereknek szóló edukációs kiadványra és előadásra fogják fordítani.

Rengeteg levelet kaptam nagyrészt érintettektől. Köszönöm a bizalmatokat, kérlek, legyetek velem türelmesek, igyekszem hamarosan válaszolni.
Köszönöm a megértést és a sok szeretetet! <3

Kinga”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smeagol
2018. január 10. 08:54
Valamelyik ellenzéki híradóban éppen erről volt szó, és megütötte egy mondat a fülemet. Nem figyeltem oda, a névre sem emlékszem.... "-nyilatkozta x y, Krámli Kinga barátnője, az Együtt képviselője...." Akkor már gondoltam hogy ez így ebben a formában nem igaz...
kiss.istvan770
2018. január 10. 05:07
"A teljes kép sokkal összetettebb, mint pusztán az én 2022- es időpontom, például klinika és orvos függő, hogy hol milyen hosszú a várólista." Még mindíg nem volt elég ez a hazug választási propaganda? Sajnálom ha valóban ebben a betegségben szenved, de a 4 éves várólistáról szóló hazugság után, abban sem vagyok biztos, hogy valóban beteg. http://magyaridok.hu/belfold/nincs-tobbeves-varolista-endometriozis-mutetre-2657293/
jóember
2018. január 09. 21:59
ENDOMETRIÓZIS Most, hogy a mandiner jóvoltából széleskörben megismerhettük ennek a betegségnek a mibenlétét, egyúttal egy új civilizációs betegség nevével lettünk gazdagabbak. Szerintem. Nem vagyok orvos, így próbáltam utánaolvasni és ezek alapján azt merem állítani, hogy ez nem is betegség, hanem tulajdonság, amiből a mi XXI. századi életmódunk csinált betegséget. Miről is van szó? A méhnyálkahártya minden menstruáció alkalmával kiürül és ezután egy új termékenységi ciklus kezdődik. A méhnyálkahártya újból felépül és most már egy új, virulékony talajba tud beágyazódni a megtermékenyített petesejt. A méhnyálkahártya minősége döntő a fogamzás szempontjából. Ha a nyálkahártya minősége nem kielégítő elmarad a fogamzás. Az ilyen tulajdonsággal rendelkező egyedeket a törzsfejlődés ki szelektálja, nincs utód így ez a tulajdonság nem öröklődik. Viszont a virulens, erőteljesen felépülő nyálkahártya biztosítéka a jó fogamzásnak, minél erőteljesebb ez a folyamat annál biztosabb a beágyazódás. Ez a tulajdonság előnyt jelent a törzsfejlődésben, minél intenzívebb az annál inkább. A petesejt beágyazódása leállítja ezt a folyamatot és ez így is marad a következő termékenységi ciklus kezdetéig. A szelekció azért nem alakított ki felső határt ennek a folyamatnak, mert a teherbeesés ezt leállítja, ill. ez jelenti a felső határt. Amikor egy egyed ivaréretté vált rögtön teherbe is esett és ez folytatódott még nagyon sokszor, az endometriózis kialakulásának semmilyen lehetősége nem állt fenn. A múlt század elején még a nők 16-20 éves korukban mentek férjhez és szültek először, aztán még jó párszor, úgy ahogy az évezredeken keresztül történt. Napjainkban a nők átlagosan 30 évesen szülnek először így ennek a betegségnek a kialakulására elég hosszú idő, ill. nagy számú ciklus áll rendelkezésre. A wiki szerint a terméketlen nőknek akár 40%-a is szenved ettől az állapotól, a termékeny nőknek pedig 0,5-5%-a. Tehát aki a kedvező biológiai érettsége idején kezd szülni és nem csak egyszer, annak semmi félnivalója nincs az endometriózistól. Ennek a betegségnek a felszámolásában nem az egészségügyben kell keresni a megoldást, hanem a fejekben kéne rendet tenni. Szóval, nem egy ördögtől való dolog fiatalon gyermeket nemzeni, leginkább többször és azokat felnevelni!
bellone
2018. január 09. 21:22
Sziasztok! Szerintem nem az országos kampány volt a bejegyzés célja, ami lett belőle. 34 évesen, ott tart, hogy bármi áron a kés alá akar feküdni, borzasztó érzés lehet. Úgy tűnik, hogy a fél ország endometriozis szakértő, bevallom én most hallottam róla először és fogalmam sincs hogyan tudnám tudomásul venni, ha a testem ilyen szinten fordulna "ellenem".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!