Kezdjük az alapokkal

2017. november 09. 07:34

Oktatási rendszereink épp a legalapvetőbb szempontoknak nem tudnak eleget tenni.

2017. november 09. 07:34
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor
Magyar Hírlap

„Oktatási rendszereink épp a legalapvetőbb szempontoknak nem tudnak eleget tenni. Ez pedig súlyosan veszélyezteti versenyképességünket és jólétünket. S ami még ennél is fontosabb, erősen fenyegeti Európa társadalmi kohézióját. Hogyan tanítjuk meg az iskolákban a digitális kompetenciákat, és hogyan lesznek egyetemeinkből az innováció globális éllovasai, ha minden ötödik tanuló nem tud írni és olvasni? Hogyan álmodhatunk kiválóságról és versenyképességről e globalizált világban, ha évről évre tanulók milliói minimális természettudományi ismeretek nélkül kerülnek ki a kötelező iskoláztatási szakaszból? És vajon kijelenthetjük-e, hogy az oktatás a társadalmi mobilitás katalizátora, ha tanulók ezreinek már gyermekkorukban megpecsételődik a sorsa, mivel az alapkészségek hiánya miatt maradandóan a munkaerőpiacon kívül rekednek, és a társadalom peremére szorulnak? 

A mindenki számára elérhető minőségi oktatás az az alap, amelyre felépülhet a jövő méltányosabb, inkluzívabb, ellenállóképesebb és innovatívabb Európája. Az oktatás terén az alapkészségek alacsony szintje jelenti Európa sebezhető pontját, ezért a tagállamoknak kiemelt prioritásként kell tekinteniük e kérdésre. Éppen ezért az oktatási rendszerek terén további reformokra, befektetésekre és hatékonyságnövelő intézkedésekre biztatom őket. Gondoskodnunk kell arról, hogy a polgárok már igen korai életszakaszban elkezdjék elsajátítani az alapkészségeket, mert Európa a következő években csak így tudja elérni, vagy esetleg meghaladni a gyengén teljesítőkre vonatkozó tizenöt százalékos célt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2017. november 09. 22:12
A kkeu-s kiművelt emberfok után kérjünk valamilyen megegyezett, elfogadható járulékot az általunk képzettek által a "felhasznaloktol". Szép feladat lett volna, de már késő.
szervita
2017. november 09. 18:06
Mester az alap az az, hogy elhúzol valami klinikára és rendbe rakatod magad, kicsit visszaveszel az arcodból, mert közel sem vagy olyan okos, mint amennyire okosnak tartod magad. Nálam már olyan vagy mint Fletó, csak te nem kívánod annyira a rivaldafényt, mert ott nem vagy elég karakteres. De attól, hogy te sunyin árulod el az országodat még semmivel sem tartalak többre tőle.
KannibálTatárÚr
2017. november 09. 14:58
..."hogyan lesznek egyetemeinkből az innováció globális éllovasai, ha minden ötödik tanuló nem tud írni és olvasni?" Ezt a 20 %-ot nem szabad egyetemre engedni. Söt még a rangsorban következő 75-öt sem. Bőven elég, ha az egyetemekre a populáció 5 %-a jár. A többi csak a szinvonalat rontja.
afterall33
2017. november 09. 14:18
Az unokáim közül a többség nem tud írni, olvasni, de a "digitális kompetenciákkal" elég jól állnak. Azért vannak az ikonok. Minden eszközön otthon vannak: okosteló, tablet, notebook, stb. Ezt nem pozitívumként mondom. A vége az lesz, hogy az írástudók olyanok lesznek, mint mondjuk az ó egyiptomi papok a csillagászati tudományukkal. A többiek pedig a digitálisan kompetens idióták lesznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!