Barát és ellenség – Napi Maxima

2017. szeptember 01. 09:48

A specifikus politikai megkülönböztetés, melyre a politikai cselekvések és motívumok visszavezethetők, a barát és ellenség megkülönböztetése.

2017. szeptember 01. 09:48
Carl Schmitt
A politikai fogalma

Napi Maxima Szalai Zoltán rovata

 

„A specifikus politikai megkülönböztetés, melyre a politikai cselekvések és motívumok visszavezethetők, a barát és ellenség megkülönböztetése. (…) Az ellenség éppen a másik, az idegen, és lényegéhez elegendő, hogy különösen intenzív értelemben egzisztenciálisan valami más és idegen, úgy hogy szélsőséges esetben konfliktusok lehetségesek vele, melyek nem dönthetők el sem előzetesen meghozott általános normatív szabályozással, sem a konfliktusban részt nem vevő és ezért pártatlan harmadik ítéletével.”

 

In: Carl Schmitt: A politikai fogalma. Budapest: Osiris, Pallas, Attraktor, 2002, p. 19.

Carl Schmitt (1888-1985) német jogtudós, professzor, porosz államtanácsos. A katolikus Schmitt a XX: századi német politikai gondolkodás egyik vezéralakja, a konzervatív forradalom egyik legfontosabb gondolkodója. 1933 után Adolf Hitler hatalomra jutását védelmezte, azt jogi érveléssel alátámasztotta. Noha folyamatosan veszített harmadik birodalombeli jelentőségéből, fontos állami és akadémiai pozícióit 1945-ig megtarthatta. A második világháború után plettenbergi házában visszahúzódva élt, minden korábbi funkcióját elvesztette. Otthona azonban továbbra is értelmiségiek zarándokhelye volt, a '68-as generáció – különösen gerillaelmélete miatt – a mozgalom egyik rejtett szellemi és ideológiai vezérét fedezte fel benne.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
navis praetoria
2017. szeptember 03. 15:09
Az USA-ban is népszerűvé vált a war on terror megideologizálásában, pedig Alain de Benoist szerint "ártatlan" benne.
Einar
2017. szeptember 01. 10:01
"'68-as generáció" A kreténekre gondolsz? Nézzük csak, milyen nemes célokért is indult ez a híres ballib csürhe? "A forrongó tavasz a párizsi egyetem nanterre-i fakultásáról indult, ahol a szexuális szabadság nevében a fiúk könnyebb bejárást követeltek a lányok szobáiba. A hatalom részéről a fakultás bezárása is szóba került, amire komoly tiltakozások kezdődtek. A diákok radikális egyetemi reformokat követeltek, és hevesen támadták a fogyasztói társadalmat." Kretének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!